2016 UCI Mountain Bike World Cup presented by Shimano: Валнорд, Андора – DHI#7, XCO#6

В началото на септември във Валнорд, Андора се проведе последният кръг от Световната купа за 2016 г. По сухите и прашни трасета, традиционно трудни и технични, станаха ясни както победителите в това последно състезание от сериите, така и носителите на Световната купа за 2016 г. в двете основни дисциплини – спускане и крос-кънтри олимпик.

DHI

Седмица преди Световното първенство по спускане и 4X, което започва след броени дни във Вал ди Соле, Италия, резултатите от старта в Андора бяха повече от драматични. Няма да „бавим топката“, вижте ги:

Жени:

1 Рейчъл Атертън Великобритания TREK FACTORY RACING DH 4:52.783
2 Трейси Хана Австралия POLYGON UR +6.568
3 Мириам Никол Франция COMMENCAL / VALLNORD +7.974
4 Манон Карпентър Великобритания MADISON SARACEN FACTORY TEAM +8.811
5 Тане Сийгрейв Великобритания TRANSITION FACTORY RACING / FMD +12.093

Мъже:

1 Дани Харт Великобритания MS MONDRAKER TEAM 4:13.611
2 Грег Минар ЮАР SANTA CRUZ SYNDICATE +2.798
3 Лоик Бруни Франция SPECIALIZED GRAVITY POWERED BY SRAM +3.384
4 Александър Файол Франция POLYGON UR +5.322
5 Конър Фиърън Австралия KONA FACTORY TEAM DH +5.565
6 Марсело Гутиерес Колумбия GIANT FACTORY OFF-ROAD TEAM +6.110
7 Адам Брайтън Великобритания +6.863
8 Маркус Пекол Австрия MS MONDRAKER TEAM +6.905
9 Лори Грийнленд Великобритания MS MONDRAKER TEAM +7.019
10 Джак Моар Австралия INTENSE FACTORY RACING +7.163

Нищо изненадващо при жените, Рейчъл Атертън няма загуба през този сезон, от началото до края тя бе на върха на подиума.Тя си бе осигурила титлата в сериите още преди този кръг, но не пропусна да се изкачи отново на върха на подиума. Втора в крайното класиране остана Манон Карпентър, а трета Трейси Хана.

Какво да кажем обаче за мъжете, където Дани Харт за трети пореден път оглави класирането, след като малко преди да стартират последните участници, т.е. най-бързите в квалификацията, времето се влоши драстично и започна да се излива дъжд. Дани бе един от първите, които караха по мокро трасе, но само в горната част, така че когато седна на горещия стол, времето му остана най-добро за деня.  Следват го Грег Минар и Лоик Бруни – те бяха последните, които стартираха преди дъжда, но и без това „улеснение“, резултатите показват категорично, че можем да очакваме много напрегната битка за титлата Световен шампион.

А къде е Гуин? 55 място не звучи добре, но той бе спечелил достатъчно точки от квалификацията, за да остане на върха в крайното класиране, така че американецът заложи на сигурно и предпазливо каране, за да не опропасти с някое падане шансоветеси за Световното първенство. На Харт не му достигнаха само 26 точки и остана втори, а трети през този сезон завърши Трой Броснан с поредица от челни места в квалификациите и стабилни класирания в топ 10 на всеки от кръговете.

Очаквайте по-близък поглед към състезанието в Андора чрез отборните видеоклипове, които ще започнем да публикуваме скоро, а ако имате време за пълния запис от прякото предаване, можете да го гледате тук:
http://www.redbull.tv/live/AP-1KR6GZPP11W11/segment/AP-1KV9D5X9S2111/uci-mountain-bike-world-cup

ХСО

След дъжда в събота, трасето за ХСО състезанието в неделя бе като цяло в доста приятно състояние – сравнително сухо, но без да е много прашно. Класирането в последния, шести кръг в тази дисциплина изглежда така:

Жени

1 Йоланда Неф Швейцария STÖCKLI PRO TEAM 1:31:32
2 Гун-Рита Даале Флеся Норвегия MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM +0:36
3 Катерин Пендрел Канада LUNA PRO TEAM +1:21
4 Джени Рисведс Швеция SCOTT-ODLO MTB RACING TEAM +2:25
5 Мая Влозчовска Полша KROSS RACING TEAM +3:08

Запис от прякото предаване: http://www.redbull.tv/live/AP-1KR6GZPP11W11/segment/AP-1KV9D615H2111/uci-mountain-bike-world-cup

Мъже

1 Жулиен Абсалон Франция BMC MOUNTAINBIKE RACING TEAM 1:26:08
2 Ондрей Цинк Чехия MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM +0:43
3 Пабло Родригес Испания MMR FACTORY RACING TEAM +0:55
4 Максим Марот Франция BH-SR SUNTOUR-KMC +0:55
5 Стефан Темпие Франция BIANCHI COUNTERVAIL +1:04
6 Мартин Фангер Швейцария BMC MOUNTAINBIKE RACING TEAM +1:16
7 Мануел Фумик Германия CANNONDALE FACTORY RACING XC +1:30
8 Марко Аурелио Фонтана Италия CANNONDALE FACTORY RACING XC +1:48
9 Томас Личер Швейцария MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM +2:02
10 Йордан Саро Франция BH-SR SUNTOUR-KMC +2:18

Запис от прякото предаване: http://www.redbull.tv/live/AP-1KR6GZPP11W11/uci-mountain-bike-world-cup

Обичайната битка в челото между Шуртер и Абсалон този път не се състоя по обичайния начин. В началото на втората обиколка начело бе Ондрей Цинк, а олимпийският шампион Шуртер предвождаше голяма група преследвачи. В третата Цинк все още водеше, гонеха го Шуртер и Абсалон, а малко зад тях бяха още няколко силни претенденти за челните места. В четвъртата обиколка двамата успяха да настигнат и задминат чешкия състезател, който продължи в догонваща позиция. Развръзката между двамата вечни съперници обаче дойде твърде рано – в петата обиколка Шуртер спука задна гума и това му коства доста време, запращайки го в крайна сметка на фаталното 13 място.

В крайното класиране Абсалон имаше солидна преднина още преди този кръг, тъй като Шуртер пропусна старта преди Олимпиадата, за да се подготви за това най-важно състезание. Така че с победата си във Валнорд Абсалон само увеличи актива си от точки, Шуртер остана втори, а трети е Максим Марот.

При жените сезон 2016 завърши със силно канадско присъствие в крайното класиране – Катерин Пендрел е първа, Емили бати трета, а между тях е Аника Лангвад (Дания, Specialized).

http://www.uci.ch/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>