Софийски Велокарнавал „Заедно е весело” – ела и ти!

Първият Велокарнавал на София ще се проведе тази есен


На 24 септември цветно карнавално шествие ще завладее паркове и велоалеи по два маршрута в столицата. Едната начална точка на празненствата е „Западен парк”, а другата – „Зоопарк”, а кулминацията на събитието ще се състои на крайната точка – Княжевската градина (Паметник на Съветската армия).

Карнавалът започва още на сборните локации с мини събитие. Там ще има много музика, карнавална украса, бои за лице, карнавални ленти, балони. Ще бъде организирано и безплатно обучение за безопасно придвижване с велосипед в града. То ще се проведе от експерти, които ще разяснят основните правила, които трябва да бъдат спазвани в града, ще консултират участниците за възможни веломаршрути, които да използват в ежедневието си, ще помогнат и на децата да бъдат по-отговорни колоездачи. Същите ще бъдат съдействащи лица по време на придвижването по маршрутите.

От началните до крайната точка, двете групи ще бъдат съпроводени от музикални платформи, теглени от колела.

На същинското място на събитието, Велокарнавалът става част от програмата на единствения в София фестивал за екстремни спортове – Extreme Fest. Пред Паметника на Съветската армия ще бъдат организирани състезания с колела за деца, семейни състезания по трасе за време и майсторски изпълнения върху въздушна възглавница.

Освен това обаче, за подсилване на карнавалния дух, ще бъде организиран конкурс за карнавални костюми. Това е моментът, в който всеки ще може да покаже колко забавно, цветно и различно е колелото му, а и карнавалната му премяна. За целта всеки ще може да изработи своя костюм в ателиетата за карнавално облекло или да намери своя в щандовете за костюми.

Концепцията на софийския Велокарнавал не е да бъде единична проява, а да се превърне в традиционно, ежегодно събитие за града. Целта е София да се сдобие със събитие, което да внесе повече колорит в спортния и културен живот на столицата и да предложи повече възможности за активен начин на живот в града.

Extreme FEST. Sofia 2016

[email protected] Follow us on | W: 360mag.bg | FB: 360mag

Програма:

10:00 – 11:30 – събиране на определените места;
10:30 – 11:30 – мини карнавално събитие на сборните пунктове;
11:30 – 12:30 – карнавално шествие от началните точки до Княжевската градина;
13:00 – 14:00 – време за подготовка на костюми, музика и забавление;
14:00 – 15:00 – карнавален конкурс за костюми;
12:30 – 21:00 – музика, празненства, състезания, настроение – Велокарнавал;

Велокарнавалът се организира от Инициативен комитет „София 2018 – Европейска столица на спорта” и списание  360°. Той ще се проведе в края на Европейската седмица на мобилността и като част от програмата на Extreme Fest.