Източнородопска идилия – 22-25 септември 2016

В рамките на четири дни ще караме колела по красиви места около Вишеград (старото име на Кърджали). Ще се радваме на неописуеми гледки и разнообразни за велопътешествия терени.

ПРОГРАМА

Ден 0, 21.09.16 г. 
Тези, които искат да се настанят от предната вечер, не е проблем. Ще спим в хотел „Искра“ в квартал Гледка, 6604 Кърджали, 41.612110, 25.376730, улица „Виолета Якова“ 8; 
––––––––––––––––––––––––––––-
Ден 1, 22.09.16 г. (Каменната сватба и Моняк)

Тръгваме към 11 ч., за да изчакаме и пътуващите от сутринта. 
Първия ден ще караме по-лежерно, ще тръгнем по малките градски пътечки, за да избегнем централните улици на града. Ще преминем през кварталите Веселчани, Студен Кладенец и парк „Простор“ и не след дълго достигаме природния феномен “Каменната сватба“. Отделяме време за разглеждане и почивка, след което продължаваме към следващата забележителна точка за деня – крепостта Моняк. Ще се движим по разнообразен черен път, който в един участък около километър е пълен с множество „дропчета“, където ще направим демонстрация на скокове и идеалната линия за преминаване през такива участъци. Преминавайки покрай вр. Карабаир, се отправяме към средновековната крепост Моняк, където да се насладим на уникални гледки към язовир Студен Кладенец и гр. Кърджали. В района срещу крепостта (местност Средна Арда) гнездят множество двойки орли, които често са на полет пред туристите. Когато разгледаме всичките красоти отвисоко, ще направим феноменално спускане по технична пътека, дълга точно 2.5 км, която ще ни отведе в центъра на с. Широко Поле, където ще налазим местната кръчма (хубава и евтина). Следва прибиране към Кърджали по два маршрута: къс (10 км асфалт и черен път) и дълъг (16 км асфалт, черен път и пътека).

Общото каране за деня с дългия маршрут е: 36 км, с обща денивелацията (+ 1006 м;-1044 м).
Вода има на достатъчно (4-6) места. 
––––––––––––––––––––––––––––
Ден 2, 23.09.16 г. (яз. Кърджали – Житарник)

В днешния ден тръгваме около 9:30. За да загреем добре, ще се изкачим по асфалтов път 9 км до с. Воловарци. Достигайки селото, ще отделим време за почивка и продължаваме по приятни черни пътища до изоставеното село Житарник. Минаваме покрай него и продължаваме по още по-интересен за каране черен път и приятна пътечка, която ще ни отведе до една от махалите на с. Велишани. От това място ще предложим на групата два варианта за достигане на следващата точка – село Бойно. Единият е асфалтов път 6 км (3.5 км спускане и 2.5 изкачване), а другият е черен път, технична пътека и 2.5 км асфалт. В селото до джамията има магазин и бирария, където ще може да се подкрепим. След което ще се отправим на север, за да се насладим отново на приказни гледки към язовир Кърджали и най-високите върхове на Източните Родопи – Чиляка и Бездивен. Когато достигнем последното за този район село Каменарци, ще се спуснем по изчезващ (freeride) път до бреговете на яз. Кърджали, откъдето с малко корабче ще ни транспортират до отсрещният бряг, където планираме да пием бира и похапнем риба (около 15:00 ч). След хапването остават още няколко километра до Вишеград, отново с два варианта. Асфалт и феноменална пътека, която ще ни изведе на въжения мост под стената на язовира. Пътеката я определяме като десерта на днешното каране. 

Карането през днешният ден е 37 км с приблизителна обща денивелация +1200;- 1400.
Вода има на 4-5 места, а теренът е непретенциозен (асфалт, черни пътища, пътеки).
Очаквано време за изминаване 5-7 часа.
––––––––––––––––––––––––––––-
Ден 3, 24.09.16 г. ( Дамбалъ – Лисиците)

Ще тръгнем отново към 9:30 и бързо ще напуснем града в югоизточна посока, за да минем покрай интересни и малки махали като Сушево, Заград, Зарта и Житковец. Ще караме по пътечки покрай къщите на махалите и след 1-2 ч ще достигнем асфалтовият път Кърджали-Маказа, по който преминаваме за кратко, бързо и внимателно малък участък и се отклоняваме към Момчилград, за да поемем по черни пътища към местността Дамбалъ. Докато се изкачваме бавно нагоре, постепенно се откриват невероятни гледки към билата над Момчилград, а по-късно и към язовир Студен Кладенец и Вишеград. Достигайки едноименната местност с лековитата вода, ще отделим време за почивка и обяд. След което ще се спуснем към почти изчезващите махали Прахавица, Остренци и Лисиците. Спускането ще има няколко варианта: много трудна, но караема пътека, или далеч по-лесен и приятен черен път. Групата ще се събере в Лисиците, където всички по въжен мост ще преминем над язовир Студен Кладенец, за да достигнем отново с. Широко Поле, където пак планираме посещение на култовата кръчма. Оттам до Кърджали ще се приберем спокойно и бавно по асфалт и черен път, разказвайки си за интересните мигове от днешния ден.

Този е най-дългият за каране ден – 46 км с обща денивелация +1200 м; -1300 м.
Вода има на няколко места. 
Очаквано време за преминаване 5-7 часа.
––––––––––––––––––––––––––––-
Ден 4, 25.09.16 г. (Петлино-Екопътека)

Тръгваме след 10:00 ч.
За последния ден сме предвидили отново по-леко каране. Ще тръгнем към Воловарци по асфалт. (За най-изморените ще има и транспорт до това място). По този път на няколко километра преди селото ще се отклоним вдясно, за да се спуснем по хубава пътека, която достига ловджийски заслон Ехо и чешма. Оттам ще караме по черни, красиви и интересни пътища. Преминавайки през махала Геново, достигаме голяма поляна с невероятна гледка към красивия родопски град Кърджали и заобикалящите го два уникални язовира (Кърджали и Студен Кладенец). Полянката се намира над с. Петлино, а пътеката, по която ще се движим, я нарекохме “Заслона“. Там ще отделим достатъчно време за почивка, преди да тръгнем по интересната пътека, която ще ни свали в Кьошдере, откъдето с кратко, но стръмно изкачваме по асфалт достигаме до шосето Кърджали-Ардино.
Караме 2 км по него в посока Ардино (нагоре) и се включваме в черен път (екопътека), за да посетим отново приятни кътчета, пътечки и местенца. Финалът е с пътечки, минаващи през квартал Прилепцие и ще се отбием в механа „Воденицата“ на брега на кърджалийското Водно огледало.

Карането за деня: 26 км с обща денивелация +780: -850 м с множество феноменални гледки!
Вода ще може да допълваме на 2-3 места.
––––––––––––––––––––––––––––-
Нощувки: 
Спим в хотел „Искра“ на цена от 15 лв. на легло/на вечер в стаи с две и три легла със собствен санитарен възел.

Храна: Ще се храним в района на хотела – има магазини, заведения, ресторантчета, а може и в къщата. Закуските ще правим на тръгване в близки до хотела баничарница и гостилница.
За дневните карания – тези, които са свикнали да похапват по-често, е добре да имат сандвичи.
Местата, на които ще се храним по време на каранията, ще бъдат достигани в следобедни часове (14:00- 15:00 ч).

За да се включите в този невероятен маршрут, не е необходимо да сте на високо технично и физическо ниво!!!
Препоръчваме на всеки участник да носи със себе си дъждобран (за прехода) и топли и сухи дрехи и обувки за подмяна (в случай на лоши метеорологични условия и дъжд).
––––––––––––––––––––––––––––
Организационната такса за събитието е 100 лв. Тя включва водачи, застраховка злополука, транспортиране с корабче, както и съпътстващ транспорт за извънредни ситуации или посещение на околни забележителности – пример (Перперикон, пещера Утробата). Ще имаме още двама месни водачи (приятели), за да може да разделяме групата. Единият от тях е с перфектни познания за района и с много високо ниво и техника на планинско колоездене. 
Маршрутът е кръгов, което означава, че ще може да се включват участници за ден, два или три. Организационната такса за тях е на цена от 30 лв./ден и включва същите услуги.
––––––––––––––––––––––––––––
Транспорт за хора и велосипеди по маршрут София-Кърджали-София предлагаме на цена от 30 лв.

Таксата може да бъде платена в брой на място, или предварително по сметка:
Сдружение Байкинг Турс, 
ЕИК 176964276 
BG77STSA93000023219049
STSABGSF
Банка ДСК

Записването става на e-mail: [email protected] или на тел. 0888881245 – Нено Делирадев.
Краен срок за записване 20.09.16 г.
Моля, изпращайте три имена, ЕГН и актуален тел. номер за обратна връзка.

Очакваме Ви!

https://web.facebook.com/events/232805230447280/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>