Вкусно пътешествие с велосипед – 29-31 юли

Нашите приятели от Gabrovo Plus организират едно интересно събитие в края на месец юли в Габровския Балкан и Средна Стара планина. Всъщност те се опитват да го направят редовно, повтарящо се, така че приемат записвания за следните дати: 22.07-24.07.2016, 29.07-31.07.2016, 26.08-28.08.2016 г.

В организацията на това приключение участват пивовар (крафт-бира), главен готвач и двама професионални пътешественици. Достъпно, леко и без излишна претенциозност.

Насочено е към всички любители на активния начин на пътешестване. Особен акцент представляват „вкусните“ спирки по маршрута. В непринудена обстановка ще се насладите на храна и пиво, приготвени по нетрадиционни рецепти.

КОЙ МОЖЕ ДА УЧАСТВА

Програмата е за всички, които харесват планинското колоездене. Преобладаващата част от маршрутите обаче са дублирани от алтернативни варианти (асфалт), които могат да се ползват при нужда. За пълноценно участие са нужни умения над начално ниво. 

ДЕН 1 – ПЕТЪК

От сборния пункт в Габрово се отправяме към Узана. Тук, а не другаде, се намира географският център на България, а местността е наричана „зеленото сърце на Балкана“. Дори да срещнете претенциозното наименование „курортен комплекс“, не очаквайте нищо претенциозно на Узана. Вековните букови гори, голямата узанска поляна, уханието на треви, билки и диви ягоди… Тук времето сякаш е спряло и това усещане допълва чара на планинския пейзаж. Формите на релефа са меки, а масивът Триглав изглежда измамно близък. Илюзия или реалност?

Географският център на България е маркиран с пирамида в цветовете бяло-зелено-червено. Да си направите снимка на това място е „задължително“. За сметка на това, изкачването на връх Исполин (1523 м н.в.) е „пожелателно“. Гледката от върха възнаграждава изкачилите го за усилията им и усилва апетита както в прекия, така и в преносния смисъл на думата. Следват още красиви панорами, легенди и …усещане за Балкан.

Възможност за кратко запознаване с Природна Академия Узана, преди да продължите по чудесния веломаршрут към Шипка.

„ВКУСНИ“ СПИРКИ

Днес е денят на „вкусните“ спирки – кулинарни и подкрепителни пунктове на ключови места по маршрута. Нищо чудно дори само заради тях да искате да изминете разстоянието отново и отново.

Общо каране за деня 38 км, положителна денивелация 1050 м. Нощувка в района на прохода Шипка.

ДЕН 2 – СЪБОТА

Следваме билото на Балкана, за да се изкачим до „летящата чиния“ на Бузлуджа. Кратка пауза и фото-сесия. Слизаме към лобното място и паметника на Хаджи Димитър, преди да продължим към най-красивата част на Тревненския дял на Стара планина. Един след друг се редуват природни феномени и защитени местности. Спираме на „Мъхнатите скали“, „Столища“ и, разбира се, на „Тисовото находище“. Караме през слънчеви полянки и вековни букови гори. Някои от дърветата тук са на повече от 500 години. Усещането е като в горска приказка, а ние самите сме герои в нея.

Следва спускане към крайната цел за днешния ден – град Трявна. Дори и вече да сте били там, малкият град ще ви очарова отново. Заради неповторимата атмосфера на стара Трявна, заради свежия полъх на горняка и не на последно място, защото ни очаква дегустация на крафт-бири по белгийска рецепта. Пивоварната се намира в сянката на построената преди повече от 200 години часовникова кула. Можем да вечеряме в самата пивоварна или в някой от многобройните ресторанти (предимно традиционна българска кухня). 

Общо каране за деня 54 км, положителна денивелация 450 м. Нощувка в Трявна.

ДЕН 3 – НЕДЕЛЯ

Караме през малки селца, по горски и по стари римски пътища. Очакват ни Боженци, Сечен камък, Баланите, Градище… По пътя ни се откриват страхотни гледки към главното старопланинско било, към Предбалкана и към самото Габрово. 

Завършваме деня с дегустация на билкови чайове (топли и студени). 

Общо каране за деня 36 км, положителна денивелация 570 м.

ДЕН 0 – ЧЕТВЪРТЪК

Препоръчваме ви да пристигнете в Габрово още в четвъртък. За вечерта сме предвидили участие в тематична вечеря – на ориенталската, испанската, гръцката или турската кухня. 

За всички, които имат възможност да пристигнат още по-рано, предлагаме списък от опционални активности (в сряда и/или четвъртък):
• С каяк през „Малкото море” – еднодневно приключение с туристически каяци 
• „Малки тайни в центъра“ – пешеходната обиколка на Gabrovo Plus (с опознавателен и кулинарен акцент)
• Скално катерене – курс начално ниво
• Тандемен полет с парапланер 
• „Пещери и еко-пътеки“ – за начинаещи приключенци

ПРИРОДЕН ПАРК „БЪЛГАРКА“

В преобладаващата си част пътчетата и пътеките на нашето приключение ни превеждат през територията на природен парк „Българка“ и край защитените местности „Мъхнатите скали“, „Столища“ и „Тисовото находище“. С мъничко късмет ще зърнете част от дивите обитатели на парка. Значителен дял от приходите от събитието ще бъде използвана за опазване на биоразнообразието в парка.

ДЕЦА

• Минималната възраст за участие е 10 години.
• Деца на възраст от 10 до 18 години могат да участват само в присъствието на участващ родител.

ТАКСА УЧАСТИЕ

Таксата* е 132 лв. за възрастни и 112 лв. за деца до 18-годишна възраст и включва:

• Две нощувки със закуски в семеен хотел
• „Вкусни“ спирки за обяд и вечеря (ден 1)
• Дегустация на крафт-бира (ден 2)
• Дегустация на билкови чайове (ден 3)
• Придружител-водачи 
• Придружаващ транспорт

Значителна част от приходите са предназначени за опазване на биологичното богатство на Природен парк „Българка”.

ЗАПИСВАНЕ

Присъединяването във facebook не Ви ангажира с участие, но Ви улеснява в следенето на темата. Същинското записване се осъществява с е-мейл на адрес [email protected], с посочване на следните данни:
• Име и фамилия.
• Телефон и е-мейл за връзка.

Навременното записване спомага за гладката организация, а наличието на достатъчно участници е необходимо условие за провеждане на мероприятието. 

НАШИЯТ ПРЕДСТАВИТЕЛ

Лъчезар Димов е нашият представител на място, отговорен за програмата. Роден и израснал в Габрово, определя себе си като планинар и мореплавател, скиор-пътешественик и откривател на „малки тайни“.
Работата му в България е свързана с района на Средна Стара планина. Тук Лъчезар промотира концепцията за дълги уикенди и мини-ваканции в Габрово, Габровския Балкан и Трявна.
В края на есента професионалните му интереси го отвеждат на Канарските острови. Там той организира круизни и комбинирани ваканции, които се радват на огромна популярност.
През зимните месеци ще го срещнете в Алпите и отчасти в България. Тогава е времето на зимните ваканции „по мярка“, с гъвкаво планиране и включен ски-гайдинг.

По идея на Gabrovo Plus. От серията Uzana Plus.

https://www.facebook.com/events/125723041193455/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>