2016 UCI Mountain Bike World Cup presented by Shimano: Лензерхайде, Швейцария – DHI#5, XCO#4

Сезонът преполови и преди да заминат към Северна Америка, елитните състезатели в дисциплините DHI и ХСО се събраха в швейцарския курорт Лензерхайде, където при перфектни условия се проведоха петия кръг в спускането и четвъртия в ХСО.

DHI

Трасето за спускане не изненада никого със своя наклон и техничност. Макар и сухо, то в никакъв случай не бе лесно за каране – големи дупки и спирачни бабуни се бяха образували почти навсякъде; трудни секции с камъни и корени в горските участъци; големи скокове и странични наклони с ограничено сцепление – имаше от всичко това и не е учудващо, че видяхме дори и най-добрите да правят грешки  – някои в тренировките и квалификацията, други на финала.

Дани Харт най-сетне постигна победата в кръг от Световната купа! Още от онзи паметен миг, когато британецът спечели в кални условия титлата Световен шампион (отново в Швейцария, но на друго трасе – в Шампери), всички очаквахме да го видим на върха на подиума и в СК, но все нещо пречеше това да се случи – няколко пъти Дани бе близо до успеха, но или грешки, или технически проблеми го изваждаха от надпреварата. Този път британецът даде най-доброто време в квалификацията и, за негово щастие, успя да направи перфектно спускане и на финала, подобрявайки времето на Аарън Гуин, което вече бе започнало да изглежда непобедимо. Американецът стартира от по-задна позиция заради падане в квалификацията, така че поседя доста дълго на горещия стол, преди последният по трасето да потвърди позицията си, макар и със съвсееем крехка преднина – само 9 стотни, и то изстискани в последната част на трасето (на всички предишни контроли Харт бе близо до Гуин, но с леко изоставане).

1 Дани Харт Великобритания MS MONDRAKER TEAM 3:05.710
2 Аарън Гуин САЩ THE YT MOB +0.096
3 Грег Минар ЮАР SANTA CRUZ SYNDICATE +1.617
4 Реми Тирион Франция COMMENCAL / VALLNORD +2.566
5 Конър Фиърън Австралия KONA FACTORY TEAM DH +3.659
6 Трой Броснан Австралия SPECIALIZED RACING +4.215
7 Лука Шоу САЩ SRAM/TLD RACING +4.988
8 Брендан Феърклоф Великобритания GSTAAD-SCOTT +5.037
9 Рори Кънингам Великобритания UNIOR TOOLS TEAM +5.220
10 Джордж Браниган Нова Зеландия COMMENCAL / VALLNORD +5.245

Дори и при жените състезанието бе по-напрегнато от обикновено. Рейчъл Атертън бе с второ време от квалификацията и макар че направи обичайното си добро спускане на финала, до последно не се знаеше дали Тане Сийгрейв няма да успее някак си да подобри времето ѝ. В крайна сметка Сийгрейв завърши на по-малко от секунда след нея – отдавна не бяхме виждали някоя от жените да се доближи толкова до водачката във временното класиране Атертън.

1 Рейчъл Атертън Великобритания TREK FACTORY RACING DH 3:33.859
2 Тане Сийгрейв Великобритания TRANSITION FACTORY RACING / FMD +0.707
3 Мириам Никол Франция COMMENCAL / VALLNORD +5.710
4 Манон Карпентър Великобритания MADISON SARACEN FACTORY TEAM +7.445
5 Емили Зигенталер Швейцария PIVOT FACTORY RACING +8.602

Запис от прякото предаване по RedBull.tv можете да гледате тук: http://www.redbull.tv/live/AP-1KR6H1BQH1W11/segment/AP-1KV9D5DMN2111/uci-mountain-bike-world-cup.

ХСО

Нино Шуртер успя да постигне победа и на родна земя. Окуражаван от хиляди фенове, той надделя над вечния си съперник Жулиен Абсалон и затвърди позицията си на фаворит за спечелването на титлата в сериите. След класирането до 10 място можете да видите кратък видеоклип от състезанието при мъжете, а под него има и линк към запис от прякото предаване по RedBull.tv за тези, които разполагат с повече свободно време.

1 Нино Шуртер Швейцария SCOTT-ODLO MTB RACING TEAM 1:27:26
2 Жулиен Абсалон Франция BMC MOUNTAINBIKE RACING TEAM +0:27
3 Максим Марот Франция BH-SR SUNTOUR-KMC +0:45
4 Ярослав Кулхави Чехия SPECIALIZED RACING +1:16
5 Давид Валеро Серано Испания MMR FACTORY RACING TEAM +2:13
6 Флориан Фогел Швейцария FOCUS XC TEAM +2:21
7 Стефан Темпие Франция BIANCHI COUNTERVAIL +2:29
8 Карлос Николас Колома Испания MMR FACTORY RACING TEAM +2:35
9 Лукас Флюкигер Швейцария BMC MOUNTAINBIKE RACING TEAM +2:49
10 Ондрей Цинк
Чехия
MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM +2:54

Запис от прякото предаване по RedBull.tv: http://www.redbull.tv/live/AP-1KR6H1BQH1W11/segment/AP-1KV9D5K912111/uci-mountain-bike-world-cup

При жените изненадата (или може би трябва да кажем дългоочаквания успех) дойде в лицето на младата състезателка от Швеция Джени Рисведс, която спечели състезанието, макар формално все още да е във възрастовата група до 23 години. Рисведс отдавна демонстрира сила и отлично каране, подиумът не е непозната територия за нея, но ето, че най-сетне тя се изкачи до най-високото стъпало.

1. Джени Рисведс Швеция SCOTT-ODLO MTB RACING TEAM 1:29:53
2 Аника Лангвад Дания SPECIALIZED RACING +1:08
3 Йоланда Неф Швейцария STÖCKLI PRO TEAM +1:32
4 Катерина Наш Чехия LUNA PRO TEAM +3:06
5 Мая Влозчовска Полша KROSS RACING TEAM +3:25

Запис от прякото предаване по RedBull.tv: http://www.redbull.tv/live/AP-1KR6H1BQH1W11/segment/AP-1KV9D5G6H2111/uci-mountain-bike-world-cup

http://www.uci.ch/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>