Вело-уикенд Белмекен – 23-24 юли 2016

В разгара на юли Biking Tours ви канят да опитате прохладата около високопланинския язовир Белмекен

ПРОГРАМА

Ден 1, 23.07.2016 г.
10:40 – 11:00 ч. Срещата е на паркинга на Юндола 
GPS координати на обекта: 42.063163, 23.854702

Когато групата се събере, качваме се на велосипедите и поемаме по асфалтов път към язовир Белмекен. Наслаждаваме се на красивия високопланински път, изпълнен с множество диви цветя, горски плодове и красиви чешми. След 2-3 часа или около 10 км достигаме х. „Христо Смирненски“, където ще отседнем за обяд и БИРА. След обяда отново продължаваме по същият красив път, за да достигнем контра стената на яз. Белмекен, намираща се на 17 км от началната ни точка. От това място се отклоняваме по черен път, югозападно от язовира, за да направим неговата пълна обиколка. Достигайки до стената, караме по почвен път покрай едноименния язовир, наслаждавайки се на бреговете, водата и величественият връх Белмекен, който се издига над язовира. След като достигнем същинската стена на язовира, минаваме под нея и довършваме обиколката си по асфалтов път, който отново ще ни изведе на контра стената, откъдето ще се любуваме на страхотните гледки към Рила, Пирин и западните части на Родопа планина. От тази точка караме още 2-3 км, за да достигнем станцията на Национална компания „Железопътна инфраструктура“, където в района ще се установим за нощувка.

Ето и данните от GPS-а за днешния ден:
31 км с денивелация + 807 м; -237 м. Очаквано време за изминаване 3-5 ч.
Вода по маршрута има на много места.
––––––––––––––––––––––––––––-
Ден 2, 24.07.2016 г.

Когато групата е готова, ще тръгнем отново на преход, за да се насладим на красиви местности, реки, поляни и пътеки. Ще караме по добре утъпкан и маркиран път в посока х. „Грънчар“. От този път ще се отделим след 10-на километра или час-два каране, за да се впуснем в истинска планинска авантюра по разнообразен черен път между реките Леевещица и Черна Места. Преминавайки през интересни за каране терени, ще достигнем голям разклон на основният ни път, откъдето ще се отделим, за да хвърлим поглед на още едно уникално място – Софан дере, което ще ни издигне нависоко, за да продължим с наслаждаването на гледките. Преминавайки през река Софан в плитката ѝ част, се издигаме още малко по горски път, за да достигнем едно от съседните била на Рила, откъдето ще може да видим като на картинка селата Смолево, Пашови и други, които се намират в Родопа планина. Ще продължим да караме по черен път, който минава през местност Манашица и ще ни изведе отново на асфалтовия път Юндола- Белмекен, за да се върнем на изходна точка.

Днешното каране е също около 35-40 км. Очаквано време за изминаване 3-5 ч.
Денивелацията е подобна на първия ден.
Вода по маршрута има.
––––––––––––––––––––––––––––-
Определяме този маршрут като изключително приятен и красив, подходящ дори за начинаещи планински велосипедисти със средна физическа подготовка.
В маршрута няма силно технични и трудни участъци.
––––––––––––––––––––––––––––-
Нощувки: 
Спим на палатков лагер в непосредствена близост до станцията на НКЖИ на около 2000 м надморска височина!
Запазили сме места и в самата станция за тези, които не желаят да спят на палатка. Цената е 20 лв. на легло, стаи с две и три легла със собствен санитарен възел.
––––––––––––––––––––––––––––-
Храна: Първия ден ще обядваме на хижа (супи, скара, аламинути). За вечерта всеки си подсигурява такава. В базата има перфектно оборудвана кухня със скара, посуда, хладилник и т.н. За карането втория ден всеки трябва да си предвиди храна.
––––––––––––––––––––––––––––
Организационната такса за събитието е 40 лв. и включва водач/и, застраховка злополука, както и съпътстващ транспорт за багажа, палатките, храната и екипировката. 
Имаме възможност да подсигурим транспорт за хора и велосипеди от София до Юндола и обратно, като цената за транспорта е 20 лв. в двете посоки!

Записването става на e-mail: [email protected] или на тел. 0888881245 – Нено Делирадев.
Краен срок за записване 21.07.2016 г.
Моля, изпращайте три имена, ЕГН и актуален тел. както и желание за нощувка (палатка или база).

Очакваме Ви!

https://web.facebook.com/events/286290685056772/