Детски приключенски лагер Колела и Планина – 17-22 юли 2016

Освен обичайните велопоходи, през месец юли Biking Tours организират и детски велолагер при хижа Орфей / Борино

Лагерът е подходящ за деца на възраст между 10 и 14 години. В рамките на шест дни ще научим повече за различните техники на каране на велосипед в планината и да караме по различни терени. Понякога ще си готвим сами, ще се състезаваме и усъвършенстваме.

Лагерът включва:
Запознаване анатомията на велосипеда, практически занятия за подобряване техниката на колоездене в планината, безопасност (теоретични и практически елементи, важни за безопасността на планинското колоездене), техники за изкачване, спускане и спиране с планински велосипед, смяна на гуми и почистване и смазване на велосипеда.

Целта на лагера е да подобрим познанията и уменията си за каране на колело в планината. В началото на лагера предвиждаме кратки карания по горски пътища в района на х.“Орфей“ (Западни Родопи), които ще бъдат комбинирани с практически задачи за подобряване техниката на каране. Ще отделим време и на въпросите, свързани с поддръжката на планинския велосипед, след което ще направим няколко по-дълги велопрехода в красива и интересна част на Родопа планина.

Програма
Ден 1. Пристигане и настаняване. Участниците пристигат в х. „Орфей“. Следва запознаване с инструкторите и кратко опознаване на района. Разпределяме задачите и ангажиментите на отделните участници. Събираме дърва за лагерния огън. Вечеряме край лагерния огън и си лягаме в уютните стаи на хижата.

Ден 2. Велосипеди – теория и практика. След вкусна закуска и тонизираща игра, ще проведем кратко теоретично запознаване с велосипедите, които ще ползваме по време на лагера. Ще се научим как правилно да ги караме и как да се грижим за тях. В рамките на няколко часа ще направим лек велопреход в района. Следобед , след като се погрижим за ползваните велосипеди, ще си съберем отново дърва за лагерния огън, ще си хванем по една пъстърва за вечеря и ще се научим как да я приготвим вкусно. Следва вечеря и разкази с любимите моменти през деня.

Ден 3. Велопреход в резерват Кастракли. След като закусим, ще направим проверка на велосипедите и ще потеглим на преход към историческата забележителност Кемеров Мост, ще се насладим на красиво и приятно каране, на тучни родопски поляни с красиви беседки и чешмички, ще отделим време за обяд, след което ще тръгнем обратно на път към хижата, практикувайки техниките от наученото в предходните дни.

Ден 4. Забавляваме се. Този ден ще направим няколко велоигри за загрявка, след което ще поемем отново на път, ще достигнем с велосипедите си Ягодинска пещера , където ще отделим време за разглеждането ѝ. В района ще обядваме, след което ще тръгнем обратно към базовия лагер х.“Орфей“. Правим разбор на деня, вечеряме и в леглата.

Ден 5. Игри. През този ден ще направим пауза за велосипедите и ще имаме малко повече време за отдих и игри. Ще се разходим пеша до въртящата се беседка. Ще направим състезание по спортен риболов. Ще се учим как и къде е подходящо да се разпъва палатка и прави бивак. Ще съберем за последен път дърва за лагерния огън и тихичко ще си бърборим за изминалите дни!

Ден 6. Прибиране. Тръгваме си от хижата, но не и без дългоочаквания преход. Ще караме и се забавляваме по черните пътища над Девин, минавайки през местна овцеферма. Ще видим как се прави сирене и мляко. Обядваме вкусна родопска баница с истинско мляко и достигаме квартал Настан на Девин, откъдето отпътуваме за родните си места.

Участие и подходящо здравословно състояние
Участниците трябва да попадат в определената за курса възрастова група. Те трябва да бъдат в добро здравословно състояние, което се декларира с нарочна декларация. Задължително е попълването на декларация за съгласие за участие от страна на родителите на участника.

Настаняване
Децата се настаняват в стаи по четирима, с удобни матраци и чисти санитарни възли в хижа „Орфей“.

Храна
В рамките на лагера децата се хранят три пъти на ден, като задължително едно от ястията е сготвена храна.

Екипировка
Всеки участник сам осигурява личната си екипировка, включително и велосипеда си. Ние можем да осигурим подходящ велосипед срещу 60 лв. наем за периода на лагера. Екипировката включва подходящи дрехи и обувки, санитарни принадлежности и др. 

Транспорт
Лагерът започва в хижа „Орфей“ над Борино и завършва в Настан. Транспортирането до и от тези точки може да бъде извършено от родителите на участника или с организиран от наша страна транспорт, което става при предварителна заявка.

Такса за участие: 220 лв. Таксата включва настаняване, храна, инструктори, застраховка. Таксата не включва наем на велосипед, стойността на транспорта, както и осигуряването на лична екипировка. Таксата е валидна при минимум 8 участника.

Често задавани въпроси
Как става записването?
Изпратете писмо до [email protected] с трите имена и ЕГН на участника. Ние връщаме потвърждение за записването, заедно със здравословен формуляр и декларация за съгласие на родителя, както и банкова сметка за превеждане на капаро в размер на 50% от стойността на лагера. Останалата част от таксата се заплаща в брой в деня на започване на лагера.

Какво става, ако участникът се откаже?
Ако съобщите това до 10 дни преди началото на лагера, връщаме преведеното капаро. В останалите случаи задържаме капарото.

Какво трябва да си носи участникът?
Туристически обувки; маратонки или гуменки; дъждобран; полар, яке, топъл панталон; анцуг; къси панталони; тениски – 4 броя; чорапи памучни – 5 чифта; Бельо – 4 комплекта; шапка лятна (за слънце); слънчеви очила със 100 % UV защита; защитен крем против слънчево изгаряне – УВ фактор над 15; препарат против комари и кърлежи; шише за вода; малък бележник и химикалка; 2 кърпи (за лице и за тяло), сапун, четка и паста за зъби; сандали или джапанки; каска и ръкавици за велосипед; раница – удобна за еднодневен преход с велосипед.

Кой се грижи за децата по време на лагерите?
По време на лагерите осигуряваме по един инструктор за всеки шест деца. Инструкторите са професионални лицензирани инструктор-водачи по планинско колоездене и са с богат опит при работата с деца на открито.

Колко трудни са заниманията?
Нивото на трудност на заниманията е съобразено с физическите възможности на децата. След запознаване с участниците се преценява индивидуално дали да бъде увеличен или намален обема на натоварванията. Разбира се, целта ни не е да постигаме високи спортни резултати, а да се забавляваме и прекарваме добре времето си сред природата.

Задължително ли е участието в отделните занимания?
Няма нищо задължително. Всичко, което правим, има за цел да подобри уменията на отделните участници, но никога няма да принудим участник да участва в нещо против волята му.

Какви са битовите условия?
Те са добри! Децата спят в чисти и уютни големи стаи с 4 легла с чисти и много прилежни санитарни възли. Има непрекъснато течаща топла вода. Участниците се хранят в механата на хижата или във външен навес, оборудван за целта.

С какво се хранят децата?
Участниците в лагерите се хранят задължително три пъти на ден плюс малка следобедна закуска. Примерното меню за един ден е следното: закуска – пържени филии със сладко, сирене и чай; обяд – сандвичи с масло, сирене, кашкавал, колбас, домат, краставица. Вечеря – супа, готвено ястие. Приготвянето на храната се извършва от опитен готвач. Ако някой участник има специфични нужди, съответно за него се приготвя подходяща храна. В някои от случаите ще си набавим и сами ще си приготвим храната.

Медицинско обслужване?
Инструкторите в нашия екип са обучени да осигуряват първа долекарска помощ т.е. да помогнат в случай на охлузване, лека контузия, неразположение. В случай на нужда от по-сериозна лекарска интервенция, пострадалият ще бъде транспортиран в рамките на един час до болнично заведение в Девин. С цел безопасното пребиваване на участниците е необходимо предварително да знаем за тяхното здравословно състояние – алергии, епилепсия, непоносимост и т.н. В този смисъл е важно да бъде попълнена коректно приложената декларация за медицинско състояние.

Кой се грижи за дисциплината по време на лагерите?
Спазването на дисциплина е обща отговорност, т.е. както на инструкторите, така и на участниците в лагера. Ние се стремим да зададем достатъчно ясно формулирани правила и съответно да съблюдаваме за тяхното спазване. Обикновено инструкторите прекарват около 80% от денонощието заедно с участниците в лагера.

Имат ли нужда децата от „джобни“?
Децата могат да носят със себе си малка сума от около 10-20 лв. Не се препоръчва децата да носят със себе си големи суми или ценности.

Записването става на e-mail: [email protected] или на тел. 0888881245 – Нено Делирадев.
Краен срок за записване 15.07.2016 г.
Моля, изпращайте три имена, ЕГН и актуален телефонен номер за връзка с родител!

Очакваме Ви!

https://www.facebook.com/events/979685932150242/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>