2016 UCI Mountain Bike World Cup presented by Shimano: Леоганг, Австрия – DHI#4

Австрийският курорт Леоганг е една от ключовите спирки в Световната купа. Трасето е с дължина 2.63 км и денивелация 524 м – типично алпийско трасе с много корени и големи дупки, а в допълнение към това и множество скокове; доста технично, трудно и разнообразно, а също и непредсказуемо заради непрекъснато променящите се условия. През по-голямата част от дните за тренировки, както и за финалите, трасето бе влажно и мокро, на места кално, но голямото бедстване се случи при квалификациите, когато условията за каране бяха просто ужасни.

Най-важното в този кръг е, че участие взеха и няколко българи, водени както обикновено от Светлин Гатев. В квалификацията караха Стивиан Гатев, Александър Русев и Денислав Ангелов, но трудното трасе в комбинация с хлъзгавия терен позволиха и на тримата да стигнат само до този етап на състезанието. Стиви, след като финиширал, споделил, че се чувства все едно се е бил с Кличко и Пулев наведнъж – това достатъчно красноречиво описва нивото на физическа подготовка, което е необходимо за каране в най-високия клас състезания в календара. В този смисъл делото на Гатев-старши продължава само по себе си да е едно от най-хубавите неща, които се случват в българското спускане напоследък, защото всяко подобно участие е натрупан опит, който рано или късно ще доведе до желания от всички български фенове резултат – да видим българин в топ 80 на финал на СК, като начало…

При жените състезанието протече почти изцяло в съответствие с резултатите от квалификацията. Рейчъл Атертън отново бе най-бърза, видимо във всяка част от трасето. Постижението ѝ само по себе си не е по-различно от повечето други нейни победи напоследък – сериозна разлика във времената, уверено каране дори по това доста трудно трасе… С този резултат обаче Рейчъл постигна десет поредни победи в СК – повече от всяка друга жена до момента, а това вече ще остане в историята.

1 Рейчъл Атертън Великобритания TREK FACTORY RACING DH 4:09.394
2 Тане Сийгрейв Великобритания TRANSITION FACTORY RACING / FMD +5.370
3 Миранда Милър Канада +9.912
4 Трейси Хана Австралия POLYGON UR +11.489
5 Манон Карпентър Великобритания MADISON SARACEN FACTORY TEAM +11.955

Атертън води убедително във временното класиране с 980 т. Далеч зад нея борбата ще бъде между Манон Карпентър (680 т.) и Трейси Хана (650 т.)

По време на мъжките финали трасето все повече изсъхваше и някои дори се замислиха за смяна на гумите. Карането преди топ 10 вървеше предимно в утъпканите коловози от квалификацията – някои малко по-бързо, други с малко повече грешки, но никой не се задържаше твърде дълго на горещия стол. Сред по-запомнящите се спускания бяха тези на Реми Тирион, Конър Фиърън, Бърнард Кър и Грег Уилямсън, който можеше да постигне доста по-добро класиране, ако не бяха многобройните грешки в средната част на трасето. Няколко човека от топ 10 в квалификацията не успяха да повторят резултата си – Йоханес Фишбап спука гума, Брендан Феърклоф даде разочароващо време след падане, същото направи и Майкъл Джоунс. Трой Броснан бе първият, който показа каране за подиум и завърши с цели 4 секунди преднина пред Уилямсън. Грег Минар бе бърз, но не успя да подобри времето на Броснан; Дани Харт бе още по-близо, но и той не постигна така желания успех, въпреки че на една от контролите имаше крехка преднина. Така на старта останаха само двамата най-бързи от квалификацията – Лорис Вержие и Аарън Гуин. Младият французин постигна най-доброто си класиране в СК, измести Броснан от горещия стол, но времето му се оказа преодолима пречка за мощния американец, който миналата година успя да спечели тук без верига, а сега го направи и без подобни проблеми, при това с внушителна преднина (над 3 секунди). 

1 Аарън Гуин САЩ THE YT MOB 3:28.686
2 Лорис Вержие Франция SPECIALIZED GRAVITY POWERED BY SRAM +3.131
3 Трой Броснан Австралия SPECIALIZED RACING +4.118
4 Дани Харт Великобритания MS MONDRAKER TEAM +5.369
5 Грег Минар ЮАР SANTA CRUZ SYNDICATE +6.479
6 Грег Уилямсън Великобритания CUBE GLOBAL SQUAD PROTECTED BY BLISS +8.430
7 Бърнард Кър Великобритания PIVOT FACTORY RACING +8.506
8 Конър Фиърън Австралия KONA FACTORY TEAM DH +8.975
9 Джоузеф Смит Великобритания CHAIN REACTION CYCLES / PAYPAL +9.975
10 Реми Тирион Франция COMMENCAL / VALLNORD +10.098

Победата осигурява на Гуин значителен комфорт във временното класиране с 810 т., а най-близо зад него е Трой Броснан с 650 т.

Повторение на прякото предаване по RedBull.tv можете да гледате тук: http://www.redbull.tv/live/AP-1KR6H13P11W11/uci-mountain-bike-world-cup.

А съвсем скоро очаквайте и много от отборните видеоклипове в МТБ-БГ.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>