Джуренец Куест – 25 юни 2016, Батулия

В края на месец юни любителите на ХС карането ще могат да се включат в едно ново събитие близо до София. Името на това ХС състезание идва от вр.Джуренец, който е най-високата точка по трасето и основна цел за покоряване. И ако това н ви говори нищо, то село Батулия, където ще бъде даден стартът и ще бъдат очаквани финалистите, вероятно е добре познато на много от читателите ни. Подробностите за състезанието са в сайта на състезанието – http://www.djurenec.com/. Там можете да следите за актуална информация. В следващите редове ви представяме най-важните неща към момента:

Състезанието по планинско колоездене (Cross Country Style) „Джуренец Куест“ ще се проведе на 25.06.2016 г. от с. Батулия, община Своге. Стартът ще бъде даден в 10:00 (препоръчва се участниците да бъдат на мястото към 8:30) от паметника на майор Франк Томпсън в близост до центъра на селцето. Маршрутът е с дължина 29,5 км, като включва разнообразни терени, спиращи дъха гледки, а целта е покоряването на вр. Джуренец (1397 м).

Маршрутът започва от паметника на майор Томпсън, преминава през центъра на с. Батулия и тръгва леко стръмно към с. Буковец. Впоследствие пътят става по-равен, но доста кален. На 7,7 километра от състезанието пътят се разклонява вляво и се пресича Оградишка река. Оттам започва и стръмно каменисто изкачване към първия чекпоинт „Чакалото“. Това са 3 км, през които на голяма част от участниците ще се наложи да бутат своите велосипеди. След „Чакалото“ следват няколкостотин метра по-равен участък преди завоя вдясно и атаката към вр. Джуренец. До върха има стръмни и кални участъци, минава се през борови, букови гори и ливади.

Веднъж изкачили вр. Джуренец, пред вас ще се открият величествени гледки към вр. Чукава и вр. Мургаш. Там ще бъде и вторият чекпойнт. След вр. Джуренец, следват многобройни спускания и изкачвания на хълмчета или малки връхчета. Теренът е от хубав горски път, до терен с множество локви, кал, както и силно каменисти участъци. Ще минете и през трети чекпойнт преди махала Кръстец. По пътя си ще се насладите на гледки към вр. Издримец, вр. Козница, вр. Висока чукла и др.

Вече веднъж стигнали и до махала Кръстец, следва 8 километрово спускане до центъра на с.Батулия, откъдето ще се отправите до финала на състезанието, отново при паметника на майор Томпсън.

ВАЖНО!!! Всички участници трябва да са с подходяща екипировка, като минимумът е каска и ръкавици! Велосипедите трябва да са в добро техническо състояние, а всеки участник трябва да има попълнена декларация.

Препоръчително е участниците да си носят вода, храна, резервни гуми, помпи и инструменти.

На всеки чекпойнт (3 на брой), ще има вода, вафли и лимитирано количество резервни гуми.

Записването става онлайн през сайта до 22.06 (сряда), таксата за участие е 5 лв., които се плащат на място при получаване на номер, като таксата ще включва групова застраховка на участниците за състезанието.

http://www.djurenec.com/