Велопоход Ком-Емине 2016 – 6-18 август

Станимир Станчев (Войводата) е един от най-запалените планинари, които познаваме. Този човек прекарва по-голямата част от дните си по чукарите, а от известно време го прави не само пеша, но и с колело. Маршрутът Ком-Емине е един от любимите му и затова през 2015 г. Войводата реши да организира велопоход по него, предлагайки на (съ)участниците напълно безплатно и приятелски своя опит в планинарството и отличното познаване на Балкана. През 2016 г. отново се заформя такова начинание и всеки, който смята че има достатъчно сила, опит и екипировка, е добре дошъл да се включи.

Заповядайте на втория ни организиран велопоход Ком-Емине 2016 в Стара планина (около 610 км за 13 дена). Маршрута е предимно крос-кънтри, на места има и ендуро пътеки с елементи на оцеляване и храсталясване. :). Ето и някои подробности за велопохода:

Сборен пункт:
Събираме се на прохода Петрохан на 06.08.2016 (събота) сутрин.
Транспорт: Индивидуален. Мога да закарам от София до Петрохан още 4 човека и 6-7 колела. Както и да прибера толкова от Емона.

Начало:
06.08.2016 (събота) в 9:00 ч на капанчето на Петохан, Тръгване всяка сутрин 6:00 (събуждане в 5 часа 🙂 ). Преходите са между 10 и 14 ч с обща почивка за деня от 2 до 3 ч.

Маршрут:
1 ден – 06.08.2016 (събота) – 44 км (път, пътеки)
Петрохански проход – връх Ком – Петрохански проход – х. Пробойница (нощувка на бивак)

2 ден – 07.08.2016 (неделя) – 41 км (път, пътеки)
х. Пробойница – гара Лакатник (храна) – с.Лакатник (храна) – х. Тръстеная (храна, малиново вино и ракия) – г.с.Чукава – х.Лескова. (храна, нощувка в хижата и/или бивак) 

3 ден – 08.08.2016 (понеделник) – 56 км (път, пътеки, храсталясване)
х. Лескова – м.Зла поляна – пр. Витиня. – проход Арабаконак – х. Чавдар (храна, нощувка в хижата и/или бивак)

4 ден – 09.08.2016 (вторник) – 35 км (път, пътеки, носене)
х. Чавдар – вр.Баба – проход Кашана (зареждане с храна и резервни части) – вр.Свищи плаз – вр. Косица – вр.Паскал – х.Планински извори (бивак в изоставената хижа)

5 ден – 10.08.2016 (сряда) – 31 км (пътеки, носене)
х.Планински извори – вр.Тетевенска Баба – вр.Болуваня – вр.Братаница – вр.Вежен – х.Ехо (храна, нощувка в хижата) 

6 ден – 11.08.2016 (четвъртък) – 35 км (път, пътеки, носене)
х.Ехо – х. Козя Стена (храна) – з. Орлово гнездо (храна) – х. Дерменка (храна) – х.Добрила (храна, нощувка в хижата и/или бивак)

7 ден – 12.08.2016 (петък) – 33 км (път, пътеки, носене)
х.Добрила – вр. Амбарица – м. Топалица – вр. Камилата – з. Ботев (храна) – вр. Ботев – вр. Юрушка грамада – х. Тъжа (храна, нощувка в хижата и/или бивак) 

8 ден – 13.08.2016 (събота) – 72 км (път, пътеки)
х. Тъжа – вр. Русоватец – х. Мазалат (храна) – х. Партизанска песен (храна) – Географски център на България м.Узана – Проход Шипка (храна) – х. Бузлуджа – х. Българка (бивак до хижата) 

9 ден – 14.08.2016 (неделя) – 55 км (път, пътеки)
х. Българка – гара Кръстец – х. Грамадлива – Проход на републиката (храна) – вр. Бутора – з.Караиваново хорище – х. Буковец (храна) – х. Чумерна (храна, нощувка в хижата и/или бивак)

10 ден – 15.08.2016 (понеделник) – 60 км (път, пътеки)
х. Чумерна – Агликина поляна – Проход Вратник – гр. Котел (храна, нощувка в къща за гости банкомат, зареждане с резервни части) 

11 ден – 16.08.2016 (вторник) – 67 км (път, пътеки, храсталястинг)
гр. Котел – Върбишки проход (храна) – г.с. Елешница – Ришки проход (бивак)

12 ден – 17.08.2016 (сряда) – 73 км (път)
Ришки проход – с. Планинеца (храна, бира) – с. Дъскотина (храна, бира) – с. Добра поляна (храна, бира) – с.Сини рид (храна, бира) с. Козичене (храна, бивак)

13 ден – 18.08.2016 (четвъртък) – 44 км (път)
с.Козичене – вр. Погледец – с.Емона (храна) – нос Емине
слизане и бивакуване на плаж на Иракли

14-15-16 ден МОРЕ 🙂 на Иракли и на Кара дере според купона

Графикът може да се промени в движение според физическата подготовка на групата и метеорологичните условия. Предвиждат се още два дни допълнително, определени за почивка, като те ще се наместят в графика в зависимост от нуждите – степента на умора или други непредвидени фактори.

Необходими неща:
– Планински велосипед (в отлично техническо състояние, няма резервни части по пътя). За да намалим загубата на време от спукани гуми, препоръчвам на всички да използват безкамерни и дебели (DH) гуми. Твърде много тръни има по пътя и когато 10 човека спукат по 5 гуми на ден, графикът отива на кино и морето накрая остава по-малко. 🙂
– Резервни накладки и спирачки (свършват още на половината път :))
– Каска.
– Минимум 2 бр. резервни гуми и един-два комплекта лепенки.
– Помпа и инструменти (ще се разберем предварително да вземем един пълен комплект инструменти и да си го разпределим помежду си, за да не се товарим излишно).
– Раница – малка и удобна, до 30 литра и до 10 кг за мъже и 7 кг за жени.
– Непромокаеми горни дрехи тип хардшел
– Ръкавици за байк
– Бутилка за вода и/или camelback (общ обем на съдовете от минимум 1 л до кой колкото може да пие и да носи :)).
– Шалте и спален чувал – имаме биваци на открито, но на беседки, така че дъжда да не ни пречи. Шалтето и чувала може да се возят на допълнителен лек багажник на колчето на седалката. (Нямаме кой знае колко технични пътеки, че да се прецака много геометрията на колелото).
– Светлина – освен задължителна светлина на колелото е добре да имате допълнителна светлина (челник, фенерче).
– Храна – предвижда се да ядем основно по хижите и капанчетата на проходите (отбелязано е с „храна“ в графика) но е добре всеки да си носи суха храна, енергийни блокчета и др. Имаме едно сигурно зареждане на Кашана, за където всеки може да си остави малко храна и резервни дрехи в моя пикап на Петрохан. Най-подходящи храни са: ядки, сушени плодове, мюсли, сухари, мед, черен шоколад, енергийни блокчета, кашкавал, сушено месо (пъстърма, суджук/луканка, прошуто и т.н.).
– Задължително е носенето на малка Аптечка с:
* адреналин (при ухапване от змия и алергична реакция)
* спрей против кърлежи+насекоми
* обезболяващи – течен аналгин
* активен въглен
* бинт, превързочни материали, спирт, кислородна вода
* прах против обезводняване
* антисептична прах
* имодиум
* пинсети, скалпел, хир. игла и конец
* есмарх маркуч
* общ антибиотик
* алергозан или крем против обриви, ухапвания от насекоми
* хапчета за корем и разстойство
* нещо за температура и настинка
* специфични персонални медикаменти.
– Крем против изгаряне
– Слънчеви очила (с UV защита от 300 нагоре) и шапка (когато сме без каска).
– Дъждобран (при дъжд няма много да помогне)
– ПЛАНИНСКА ЗАСТРАХОВКА – Задължително!

Допълнителни
– Наколенки и налакътници
– Други материали, консумативи, дрехи, предпазни средства 🙂 и т.н.
– Карта, GPS навигация

Финансови разходи
Походът, организацията и воденето са абсолютно безплатни. Всеки може да се включва или в целия поход, или в отделни дни (необходимо е само да се синхронизираме). Средства са необходими единствено за покупка на храна по пътя и евентуално за 6 нощувки около (12 лв./нощувка) за хората, които държат да спят под покрив, „на топло“ август месец. Ако нещо съществено по колелата се счупи, е възможно да ни изпратят резервни части по куриер в Котел. Моят пикап ще е в бойна готовност в София и също може да пристигне в почти всяка точка на маршрута, ако се наложи. Ще се плаща само горивото 20лв./100км.

Тел. за контакт 0888368092, Станимир Станчев

https://www.facebook.com/events/1683257845258756/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>