2016 UCI Mountain Bike World Cup presented by Shimano: Албщад, Германия – ХСО#2

След като много от фаворитите през сезон 2016 пропуснаха първия кръг от СК по крос-кънтри в Австралия, за второто състезание в сериите (и първо на европейска земя) всички лидери бяха на стартовата линия. Албщад е дългогодишен домакин в тази дисциплина и освен с добро трасе, посрещна участниците с хубаво време и многобройна публика.

Пътеките като цяло бяха сухи, но имаше и участъци, задържали известно количество кал, които бяха доста непредсказуеми. Дължината на трасето бе 4.2 км със 190 м изкачване, като след отварящата обиколка (по-къса), жените трябваше да направят шест пълни обиколки, а мъжете седем.

Жени

Победителката в СК а 2015 г. Йоланда Неф пропусна и този кръг, заради заболяване. Това не направи борбата за челните места по-малко оспорвана, но със сигурност поне малко улесни задачата на Аника Лангвад, която излезе начело още в първата обиколка и нито за момент не погледна назад от този момент нататък. В същата обиколка Джени Рисведс, която се движеше на трета позиция, опита твърдостта на земята след коварно поднасяне на предната гума в участък със страничен наклон, който може би още не бе напълно изсъхнал. Въпреки неприятния инцидент, младата състезателка от Швеция (едва на 22 години, но вече караща в категория елит) успя бързо да яхне велосипеда си и показа завидна сила и издръжливост, завършвайки на второ място. За разлика от нея, Линда Индерганд, която в началото държеше втора позиция, постепенно поизгуби сили и остана извън топ 10, пък Катерин Пендрел постепенно се придвижваше все по-напред и приключи на трето място. Изключително добро бе представянето на германската легенда Забине Шпиц, която на 44 годишна възраст постигна 4 място пред родната публика. За Шпиц това е последен сезон в Световната купа, но тя явно е в отлична форма и показва на младите „зайчета“ какво означава да се оттеглиш с чест. Малко по-млада от нея, и също така в завидна форма, Гун-Рита Даале завърши на пета позиция и също направи заявка за отличен сезон.

Ето как изглежда класирането до 10 място, а след това можете да гледате и кратък видеоклип от състезанието:

1 Аника Лангвад Дания SPECIALIZED RACING 1:33:03
2 Джени Рисведс Швеция SCOTT-ODLO MTB RACING TEAM +1:25
3 Катерин Пендрел Канада LUNA PRO TEAM +1:36
4 Забине Шпиц Германия +2:03
5 Гун-Рита Даале-Флеся Норвегия MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM +2:14
6 Алесандра Келер Швейцария STÖCKLI PRO TEAM +3:10
7 Елизабет Брандау Германия +3:14
8 Веа Дейвисън САЩ SPECIALIZED RACING +3:15
9 Барбара Бенко Унгария FOCUS XC TEAM +3:19
10 Катерина Наш Чехия LUNA PRO TEAM +3:32

Запис от прякото предаване по RedBull.tv можете да гледате тук:
http://www.redbull.tv/videos/event-stream-670/cross-country-women

Мъже

Значително по-голяма бе драмата при мъжете, където Нино Шуртер и Жулиен Абсалон за пореден път се бориха до последния метър преди финала. През 2015 година двамата отново се бяха вкопчили в оспорвана битка за първото място, като Шуртер бе начело, но направи грешка в последните няколкостотин метра, падна и това освободи пътя на Абсалон към поредна победа в Албщад. Сега, през 2016 г., заклетите съперници отново бяха един срещу друг във финален спринт. След няколко бързи смени на лидерската позиция в самото начало на състезанието, Жулиен Абсалон оглави силната челна група, следван плътно от Нино Шуртер, и двамата се откъснаха с лека преднина още в края на първата обиколка. Постепенно разстоянието между тях и останалите се увеличи, а начело излизаше ту швейцарецът, ту французинът, но без някой да успее трайно да завладее първото място. В края на последната обиколка те все още бяха заедно, гума в гума, като Абслон бе отпред, а Шуртер търпеливо очакваше последната асфалтова права, за да атакува. Французинът не изчака тази атака, самият той спринтира като за последно, щом видя финалната линия пред себе си и в първия момент изглеждаше, че ще успее да завърши пръв, но Шуртер надделя и пресече финала с не повече от метър преднина… каква борба само!

Ето и класирането до 10 място, последвано от кратък видеоклип:

1 Нино Шуртер Швейцария SCOTT-ODLO MTB RACING TEAM 1:28:38
2 Жулиен Абсалон Франция BMC MOUNTAINBIKE RACING TEAM +0:00
3 Максим Марот Франция BH-SR SUNTOUR-KMC +0:55
4 Ярослав Кулхави Чехия SPECIALIZED RACING +1:36
5 Ларс Форстър Швейцария BMC MOUNTAINBIKE RACING TEAM +2:02
6 Лука Брайдот Италия +3:00
7 Фабиен Гигер Швейцария KROSS RACING TEAM +3:15
8 Давид Валеро Испания MMR FACTORY RACING TEAM +3:23
9 Пабло Родригес Испания MMR FACTORY RACING TEAM +3:25
10 INDERGAND Reto Швейцария BMC MOUNTAINBIKE RACING TEAM +3:25

Запис от прякото предаване по RedBull.tv можете да гледате тук:
www.redbull.tv/videos/event-stream-671/cross-country-men

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>