Shimano настъпва здраво с електрическата серия STEPS MTB E8000

За никого не е тайна, че в последните 1-2 години електрическите маунтин байкове набират скорост. Това обаче може да се окаже едва началото на един още по-сериозен ръст, след като не кой да е, а Shimano се включва на този пазар, и то в един все още начален етап от неговото развитие. А фактът, че представената в края на април електрическа МТБ група Е8000 е от класа на Deore XT, показва недвусмислено, че японския гигант не насочва тези компоненти към някакви любителски велосипеди от начален до среден клас, а директно към високия клас маунтин байкове, респективно към по-взискателните потребители. Така че през 2017 г. вероятно ще видим още повече електрически маунтин байкове, а какво ще последва по-нататък, можем само да гадаем. Мнозина предричат, че този тип байкове ще са следващата голяма революция в планинското колоездене.

За Shimano електрическите компоненти за задвижване на велосипеди чрез т.нар. асистирано педалиране не са новост. Японците представиха за пръв път своята система STEPS за градски/туристически велосипеди през 2013 г. и оттогава насам тя се вгражда в голяма част от тези двуколесни возила, които пък буквално преобърнаха европейския велопазар през изминалите 3-4 години. Така че опитът е налице, търсенето видимо се увеличава и всъщност няма нищо по-логично в този ход на Shimano – ако те успеят да завладеят достатъчно голям дял от пазара, това може да им гарантира лидерска позиция за години напред. И тъй като компанията е добре известна със своята системна интеграция, подобна група компоненти вероятно ще е точно това, което повечето производители търсят за своите бъдещи E-MTB модели.

Както е нормално да се очаква, STEPS MTB има много от познатите характеристики на градската електрическа серия, както и на други електрически системи за задвижване, които са на пазара.

На първо място, става дума за асистиращо задвижване, т.е. за електрически двигател, разположен в областта на курбелите/средното движение, който работи само когато е необходимо, т.е. при изкачване, интензивно педалиране и т.н. Не можете просто да го включите и да се возите като на мотор – трябва да въртите педалите и да прилагате някаква сила.

Колко точно ще се напъва колоездачът и колко ще му помага моторът, зависи от избрания режим на работа. Режимите са три – Eco (икономичен), Trail (среден) и High Power (висока мощност). Има и четвърти, наречен Power Walk, при който моторът подпомага движението на велосипеда, докато колоездачът ходи/бута до него (подобен режим има и при градската серия).

Двигателят е компактен и е съобразен с няколко ключови изисквания и разстояния при планинските велосипеди. Той позволява рамката да е с къси стойки на веригата, а Q-факторът на курбелите (разстоянието между тях, разкрача им) е със същата стойност като при стандартните курбели ХТ, за да може човек да се чувства съвсем нормално върху електрическия байк. Според данните на Shimano електрическият двигател в групата Е8000 постига до 70 N m въртящ момент. Дизайнът му включва и радиатор от страната на предния венец, за да се постигне по-добро охлаждане при интензивна работа.

В прес-изявлението не се споменава нищо за ограничаване на максималната скорост, която може да постигне велосипеда с помощта на двигателя, но такова вероятно има (до 25 км/ч), защото такива са европейските изисквания и за градските велосипеди. Освен всичко друго, това е и начин за пестене на енергията, защото се предполага, че задвижването STEPS ще бъде използвано при изкачване или каране по равно, а не при спускане.

Батерията BM-E8010 е с капацитет 500 Wh (ват часа), със здраво закрепване към долната тръба на рамката и с лесно и бързо изваждане от стойката, когато трябва да бъде заредена. Тя е заменяема с батерията от градската серия, макар че онази е с по-малък капацитет, т.е. би осигурила и по-малък пробег.

Сред компонентите в групата са и велокомпютър, чиито дисплей показва текущата скорост, предавката на която се намираме и оставащият запас от енергия в батерията, както и ключ (команда), чрез който се избира режим на мощността.

Системата STEPS MTB  е с един венец отпред (34 или 38 зъба), допълнителен обтегач за веригата (по желание) и стандартна касета + дерайльор отзад, като може да бъде комбинирана както с представената съвсем наскоро група Deore XT Di2 (с електрическо превключване на предавките) или по-скъпата XTR Di2, така и със стандартна, механична скоростна система (Deore XT, XTR или друга) с 10 или 11 предавки. Чрез Bluetooth можете да свържете системата със софтуера E-Tube и по този начин да промените някои от настройките чрез компютър, таблет или смартфон.

За момента в прес-изявлението не са посочени две важни неща: теглото и цената. Всъщност компонентите от групата Е8000 засега едва ли изобщо ще се предлагат на крайния пазар, тъй като монтирането им изисква рамка, която да е съобразена с тях, така че за момента те ще стигат до потребителите само като част от готови байкове.

Повече за електрическото задвижване STEPS MTB можете да научавате тук: http://www.shimano-steps.com/mtb/.

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>