88 Components вече са на пазара

Засега компонентите, които можете да откриете на адрес http://88-components.com/, все още са по-малко от 88, но не бихме се учудили, ако броят им скоро надхвърли това число. Така или иначе тези две цифри в името означават друго – състезателният номер на многократния шампион на България по спускане Росен Ковачев, който е пряко свързан с новата марка, с разработването и тестването на продуктите, а и с лансирането им на пазара.


Като се имат предвид карането и нуждите на състезател от класата на Росен, не е учудващо, че новата компания стартира с продукти, които може и да не са нещо ново като конструкция или дизайн, но са безспорно полезни и всъщност могат да подобрят в една или друга степен работата на окачването, геометрията и други важни характеристики на велосипеда. Самият Росен твърди, че „с малка инвестиция в някои дребни части работата на окачването може да се подобри драстично“. Важно е да кажем и това, че продуктите на 88 Components са изцяло произведени в Европа, което означава България за повечето от тях.

Първият продукт, който се появи във Facebook страницата на марката още преди да е готов сайтът им, бе полимерният компактен калник, който може да се прикрепи и към вилката, и към задното окачване. Подобни продукти вече се предлагат от много производители, има и доста самоделки, а предимствата им са добре известни – бързо и лесно поставяне чрез кабелни връзки, ниско тегло, малък размер, защита за лицето, горните тръби и семерингите на вилката, задния амортисьор и/или стави на окачването. Калникът на 88 Components ще се конкурира с другите готови предложения на първо място с цената 14.99 лв., а също и с външния си вид, за когото това има значение.

Важно място в каталога заемат втулките и плъзгащите лагери за задни амортисьори. Предлагат се и поотделно, и като готови комплекти. Плъзгащите лагери, които се набиват в ухото на задния амортисьор, контактуват с носещата втулка, през която минава болтът, служещ като ос за закрепването на шока.  88 Components предлагат и двата компонента, включително и като готови комплекти с двойно уплътняване, което ги предпазва от прах, вода и мръсотия. За плъзгащите лагери компанията е избрала специален полимер, който според твърденията в сайта има следните предимства пред металните плъзгащи лагери: не наранява носещата втулка, когато се износи, има по-дълъг живот и по-нисък коефициент на триене, по-ниско тегло (до 7 пъти по-леки) и по-ниска цена. Носещите втулки на 88 Components са прецизно изработени от алуминиева сплав, с полирана повърхност за по-нисък коефициент на триене и анодизирани за по-висока износоустойчивост. В комбинация със споменатите плъзгащи лагери с нисък коефициент на триене, работата на окачването може да бъде подобрена значително, особено по отношение на малките неравности и началната фаза на хода, както и да бъде удължен интервалът за подмяната им.

От същата група, но със самостоятелна важност са носещите втулки с изместен център. Това е може би най-лесния начин да постигнете малка промяна в геометрията на велосипеда си, засягаща челния ъгъл и височината на средното движение. Чрез такива втулки (най-добре комплект от две) можете ефективно да скъсите или удължите разстоянието от болт до болт на шока, което се използва за определяне на дължината му. „Скъсявайки“ шока, постигате по-малък челен ъгъл (между 0.5° и 1.5° в зависимост от диаметъра на болта при комплект от две втулки) и по-ниско средно движение. Може да използвате втулките дори по обратния начин, ако имате нужда от увеличаване на челния ъгъл или повдигане на средното движение. По отношение технологията на изработката, офсетните втулки не се различават от стандартните. Те също се предлагат и като цял комплект за подмяна.

Един доста интересен продукт е полимерният лагер за пружина на заден амортисьор. За него директно ще цитираме описанието в сайта на 88 Components:
Когато пружината на окачването се свива, тя не само противодейства в обратната посока, но се опитва и да се завърти. Липсата на свободно движение в един от двата ѝ края нарушава работата на окачването и променя прилоуд настройката (въртеливото движение затяга гайката на пружината). Полимерните лагери на 88 Components позволяват на пружината да се върти свободно по време на свиване. Това подобрява работата на окачването, като го прави по-отзивчиво при малки неравности и подобрява сцеплението.

Както виждате, има неща, за които много от потребителите дори и не предполагат, че се случват по време на каране. Каталогът на 88 Components съдържа и други подобни части, насочени към карачите с високи изисквания, състезателни велосипеди и специфични нужди. Ето още няколко такива продукта:

Дистанционни втулки за подлагане под лапи с директен монтаж. Това е разновидност на популярните спейсъри, използвани за промяна височината на кормилото, само че с по-специфична форма, съобразена с лапите за спускане.

Дистанционни втулки за преобразуване на 9/10 скоростна касета в 7/6 скоростна. Известно е, че спускачите, тъй като не се нуждаят от твърде много предавки, често намаляват броя на венците отзад, за да постигнат по-ниско тегло (при това неокачена маса, което подобрява и работата на окачването).

88 Components предлагат и някои специфични части за сервизиране на Rock Shox Boxxer – комплект O-пръстени, както и преработена негативна пружина за постигане на по-линейна и чувствителна работа при модели със Solo Air.

И ако всичко това не е достатъчно, новата компания е готова да изработи за вас и части по поръчка, като чашки за промяна на челния ъгъл, уши за монтаж на дерайльор и др. В бъдеще ще се предлага и анодизиране на различни детайли.

Всичко това, а по-нататък и още продукти, можете да намерите на адрес http://88-components.com/.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>