Specialized Turbo Levo FSR във Финале Лигуре

Наскоро ви показахме как Мат Хънтър кара електрическия велосипед на Specialized, но компанията наскоро публикува нов филм с участието на модела Turbo Levo FSR, който е доста по-информативен относно възможностите и предимствата му.

Ако ви се струва, че все по-често чувате за електрически планински велосипеди, най-добре е да свикнете с това, защото този тип байкове изглеждат все по-обещаващи като пазарен сегмент, особено в Европа, и много от големите производители насочват сериозно внимание към него.

Не е тайна, че много хора са настроени скептично към е-байковете, главно защото ги възприемат като нещо, което дърпа колоездача нагоре, без последният да полага каквито и да е усилия. Това обаче изобщо не е вярно, особено при т.нар. велосипеди с подпомогнато педалиране, при които двигателят е разположен в областта на средното движение и работи само ако колоездачът върти педалите. По този начин човек извършва движенията, натоварва се в някаква степен, но и електродвигателят го подпомага при най-стръмните наклони или за постигане на по-висока скорост при изкачванията.

Да, в първия момент може би звучи нечестно, но спрямо кого? Спрямо себе си, може би? Спрямо общоприетото схващане, че човек трябва добре да промие порите си от струящата през тях пот, за да заслужи спускането? А ако обърнем нещата от друг ъгъл? Ако в рамките на 2-3 часа каране с такъв велосипед човек може да достигне и спусне четири пътеки, вместо обичайните две? Ами ако може да измине два пъти повече километри? Нима това няма да му донесе също толкова удоволствие, колкото потенето по баирите за постигане на по-добра форма?

Темата е обширна, но подозирам, че все по-често ще я повдигаме, защото електрическите маунтин байкове са едно от следващите големи неща, които чукат на вратата. Или поне така изглежда…