Continental Trail King 2.2 – първи впечатления

След Mountain King (или по-скоро успоредно с него) дойде ред за проба на още един модел на Continental, този път с размер 29х2.2. Името на Trail King говори достатъчно ясно какво е предназначението на тази гума, шарката на протектора също не оставя съмнения в тази насока. И все пак, ще го напиша недвусмислено – Trail King е агресивна гума за каране с АМ/ендуро байкове по разнообразни терени, предимно трудни. Това описание важи най-вече по отношение на по-широкия вариант (2.4 инча), докато тестваният от мен по-скоро може да бъде категоризиран като гума за ХС/АМ байкове, която също е предназначена за предизвикателни настилки и условия.

Продукт: Външна гума Continental Trail King
Размер: 29х2.2, 55-622
Тегло: 980/956 грама
Цена: 37.30 лв.
Продължителност на ползването: 2 месеца / 120 км
Продуктът е ползван съвместно с: Велосипед Shockblaze R5 в комбинация със задна гума Continental X King 2.2
Други модификации на модела/продукта: Trail King се предлага за колела 26, 27.5 и 29 с широчина 2.2 и 2.4

Най-голямата глупост, която постигнах с Trail King е, че забравих да ѝ направя снимки. Колкото и тъпо да звучи, факт е. Получих от Велосипед ООД два броя гуми, като на първо време монтирах едната като предна на тестовия велосипед Shockblaze R5, но към този момент неговата фотосесия вече бе направена и улисан в следващите карания (а те бяха доста добри и завладяващи!), съвсем забравих, че трябва да наснимам и гумата на Continental. Затова на този етап ще трябва да я гледате само на каталожни снимки, за което се извинявам! Тъй като статията със сигурност ще има продължение, запазвам си правото да добавя и мои снимки по-нататък.

А ще има продължение, защото до момента съм пробвал Trail King само като предна гума (което за мен винаги е по-важно), но е редно да проверя какво е поведението и на пълен чифт, след като ми е предоставен такъв. Това обаче ще стане в идните месеци.

А знаете ли кое е най-забавното? Че „кралят на пътеките“ всъщност е „царицата на гумите“, която в един момент е сменила пола си (в такива времена живеем, модерно е!). Тъй като не всеки ще разбере шегата, пояснявам: тази шарка преди няколко години се появи като модел, носещ името Rubber Queen, предназначен за фрийрайд, с по-агресивна шарка от тогавашния Mountain King, който сам по себе си беше доста сериозна гума. Не знам кога точно царицата стана цар, но грайферите са си едни и същи и в това няма нищо учудващо – мъдрите хора са казали, че това, което работи добре, не се пипа!

В наши дни Continental предлагат модела Trail King в три размера (като диаметър), две широчини и няколко разновидности от гледна точка на материалите/технологиите. Пробваната от мен гума е с най-ниската цена за модела – 37.30 лв. Като такава тя използва базовите технологии на Continental – конструкцията е с трислоен каркас (под протектора) с гъстота на плетката 84 tpi, бордът е телен, а каучуковата смес… не успях да открия черно на бяло каква е като търговско наименование, но би трябвало да е Pure Grip. При по-скъпите варианти може да получите по-лека или още по-здрава конструкция, както и каучуковата смес Black Chili. Дори и тази евтина разновидност обаче се представи впечатляващо добре по пътеките – повече подробности за това след малко…

Връщам се към шарката, която споменавах няколко пъти дотук. Протекторът е с високи, ясно изразени грайфери, които са достатъчно далеч един от друг, за да не задържат много кал. На пръв поглед се виждат едни тесни пространства между страничната линия и централните грайфери, но дори там лепкавата почва не се застоява твърде дълго.

Централната линия очевидно е оптимизирана за максимално сцепление при спиране. В нея се редуват чифт компактни и чифт широки бутони, но и двата вида имат ясно изразен спирачен ръб (задната страна) и са доста стабилни. В същото време в тях са изрязани и канали, които ги правят по-гъвкави и податливи, за да осигуряват още по-добро сцепление. Надлъжните канали правят широките бутони по-гъвкави при завиване, а напречно набраздените чифтове малки бутони осигуряват повече спирачни ръбове при спирането. И двата вида имат скосяване от средата към основата в предната част, което трябва да направи гумата по-приемлива за търкаляне. Тъй като за момента съм карал Trail King само като предна, не мога да кажа нищо съществено за съпротивлението при търкаляне, но на вид не изглежда като гума, която ще е шампион при изкачванията – друго е предназначението на този модел.

Страничната линия изглежда доста странна и начупена – трудно ми е да я коментирам в детайли, защото, признавам си, не разбирам напълно замисъла на дизайнерите. Гледано по посоката на движение, двойка масивни „прави“ бутони, надлъжно прорязани, се редуват с двойка малки, квадратни, насочени под ъгъл навътре и с един надлъжно прорязан, но извъртян под ъгъл навън. Каналите в бутоните очевидно имат за цел да подобрят сцеплението в завой, променливата им насоченост вероятно също е направена с такава идея (доколкото основната и почти единствена задача на страничната линия е завиването).

Между централната и странична линии има канал, който на практика е с доста зигзагообразна форма, но има своето значение за прехода от изправено към наклонено положение, т.е. при завиване.

Реклама

Мисля, че толкова теория е достатъчна и е крайно време да преминем към практиката. Ще започна с това, че макар да не е предназначена за кал, Trail King се справя доста добре и в такива условия. Тъй като засега съм я карал основно през зимните месеци, имах (без да го търся умишлено) чести срещи с размекнати почви от всякакъв тип и гумата на Continental се държеше уверено в тях, без да губи посоката на движение, без да се задръства напълно и само в един или два случая си спомням да е поднасяла, но съвсем предвидимо с оглед на условията.

Когато се кара по сухи – рохкави или чакълести – почви, Trail King е в стихията си. Точно за тях е оптимизирана шарката на гумата и мога да кажа, че дори с тази по-твърда каучукова смес сцеплението бе изключително добро – досега нито веднъж не ме е подвела, не ми е поднесла неочаквано или неконтролируемо. Спирането, както може да се очаква, е изключително ефективно, но и завиването е на много добро ниво. Вярно е, че 29ките не са точно байковете, с които умея за завивам достатъчно агресивно, но се постарах колкото мога и Trail King нито веднъж не загатна за несигурност или недостиг на сцепление, въпреки че изобщо не бе подпомогната от добре работеща вилка, тъкмо обратното.

Твърдите почви по принцип също не попадат в основното предназначение на Trail King, но засега не съм усетил проблем на тях. Предполагам, че Continental имат предвид най-вече, че ако се кара редовно по такива (твърди, сухи терени), този модел ще е прекалено тромав, трудно търкалящ се, но със сигурност не страда от липса на сцепление при спускане по тях.

За износоустойчивостта още е рано да се говори, но бидейки от не съвсем мек материал, тази разновидност на Trail King би трябвало да е и достатъчно издръжлива във времето. Конструкцията на гумата изглежда солидна, но и за здравината ѝ ще мога да изкажа мнение едва когато я пробвам отзад. Нещо, което ми е правило впечатление и при други модели на Coninental e, че реалната широчина на балона е по-малка от очакваното. Това се наблюдава именно при по-евтините разновидности на моделите, докато при по-скъпите размерът изглежда наред. Не е нещо фатално, но го казвам за тези, които искат по-големи гуми – такива хора е най-добре да се насочат директно към вариант 2.4.

970 грама (усреднено между двете гуми, които са при мен) не са малко, но за 29-цолова гума с телен борд и сравнително високи грайфери теглото е нормално, особено като се има предвид и цената.

Заключение

Засега съм изключително доволен от поведението на Trail King при спускане и то при най-разнообразни терени и условия, които бяха осигурени от меката зима. Уверено мога да я препоръчам на хората, търсещи повече стабилност и сцепление. За мен най-логично е Trail King да се ползва като предна в комбинация с Mountain King (за АМ/ендуро приложение) или X King (за ХС/АМ приложение). Цената я прави много достъпна, така че ако сте с по-скромен бюджет и търсите гума, която завива и спира добре в почти всички ситуации, тази разновидност на модела е чудесно предложение за вас. Смея да предположа, че по-скъпите варианти с каучукова смес Black Chili ще са още по-добри.

+

Универсална, агресивна шарка с отлично  поведение на всякакви терени и в почти всякакви условия.

Отлично спиране.

Много добро завиване.

Теглото е височко, макар и нормално при тази цена и размер.

За контакти:

Велосипед ООД
Западна промишлена зона
3700 Видин, България
[email protected]
www.velosiped.bg

Етикети: , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>