Cross – нови модели и подобрения за 2016 г.

Cross, наред с много големи и малки европейски производители, представи новите си модели за пръв път през есента на 2015 г. по време на изложението Евробайк. И ако тогава повечето от тях бяха само мостри, то през месец март се очаква велосипедите на марката вече да са на пазара, така че компанията подготви тяхното представяне за читателите на МТБ-БГ, което ще публикуваме без допълнителни коментари, тъй като екипът на Cross доста подробно е описал повечето неща. В МТБ-БГ се ограничаваме само до планинските модели, но ако сте любители и на други видове колоездене, в края на статията ще намерите линк към целия документ, който включва и градски, електрически и смесени модели.

И така, ето какво споделят Cross за новостите през 2016 г.:

В МТВ групата новостите са повече. Тук отново присъства миналогодишният ни върхов модел BIG FOOT 29” . Актуалното високо ниво на спецификацията е изцяло запазено, за да гарантира спортните амбиции на ездача в широко разпространения ХС клас, а промените за следващия сезон са видни при подробен оглед на рамката.

{gallery}products_news/2016/products-news-2016_cross/cross_big-foot_details{/gallery}

Ревизирана е геометрията ѝ, като вече се предлага в 4 различни височини, а в техническо отношение е променен пътят на жилата и задният триъгълник. Двете брони и шлаухът за задната спирачка вече минават под долната тръба, придавайки по-изчистен вид. Планките за задната ос са от модерния 3D тип, благодарение на което спирачният апарат е монтиран вътрешно в контура на задния триъгълник. Цветът на рамката за следващия сезон е черен мат, а също в тон с графиката ѝ са адаптирани и стикерите за двустенния алуминиев Х11 профил на каплите Crosser . Ревизираната версия на този модел ще се появи по-късно през сезона, а новите размери на рамката са 42, 46, 50 и 54 см, като общото тегло (без педали) за височина на рамката 50 см е 12.8 кг. Цената, въпреки ревизията, е редуцирана: 1 799 лв. с ДДС .

В групата  има и напълно нов представител на типа 29er, а именно FUSION 29” . Рамката е запазила специфичните характеристики на 27,5” модела, като характеристики на тръбите, път на жилата и броните (отново фиксирани под  долната тръба), както и „вътрешно” монтираният заден спирачен апарат. Единствено има разлика в планките за задната ос и, естествено, в геометрията,  адекватна на по-големия размер гуми и ХС предназначението на байка.

{gallery}products_news/2016/products-news-2016_cross/cross_fusion-29_details{/gallery}

Велосипедът е с 27 скорости, а основните компоненти в спецификацията представяме накратко. Вилката е ROCK SHOX FS XC30TK29 Q CL 100 51DFBLK DSC CRN, с ход 100мм, тегло 2,322 кг, алуминиеви стержен (1-1/8″) и корона, стоманени водачи (Ø30мм), и магнезиеви ботуши с уши за дискова спирачка тип Post mount. Демпферната пружина е с регулировка на твърдостта и заключване на хода чрез система TurnKey,  позволяваща на вилката да реагира на големи удари (дори в заключено положение). Курбелите са нов модел – SHIMANO ACERA AFCM3000E002X, с троен зъбен венец 40х30х22Т, монтирани върху касета SHIMANO ALIVIO ACSHG3009134, а задният зъбен блок е SHIMANO ALIVIO ACSHG3009134 с диапазон 11-34Т. Предният дерайльор е SHIMANO ACERA AFDM3000TS6, а задният – SHIMANO ALIVIO ARDM4000SGSL. Комбинираните команди SHIMANO ACERA SL-M3000 * 27 SPEED  обслужват и  хидравличните дискови спирачки SHIMANO AM355, монтирани върху същата марка главини чрез системата Center lock, като предният диск е с диаметър 180 мм, а задният 160 мм. Байкът е оборудван с новият двустенен профил Х11 на каплите Crosser, а върху тях са поставени гуми CONTINENTAL RACE KING 29×2,20.  Височините на предлаганите рамки  са 42, 46, 50 и 54 см, а общото тегло (без педали) за височина на рамката 50 см е 13.8 кг. Цена с ДДС  959 лв.

Леки промени има и в дамския FUSION 27.5” с цел малко по-спортна ориентация. Моделът остава строго ориентиран към нежния пол, със специфичната си горна тръба, но актуалното му оборудване е достатъчен гарант за безметежна езда по пресечен терен на по-активните дами.

{gallery}products_news/2016/products-news-2016_cross/cross_fusion-lady-275_details{/gallery}

Графичната ревизия е с цел изравняване съотношението на двата цвята върху бялата матова рамка, а в спецификацията новост са курбелите  SHIMANO ACERA AFCM4000E002X  с обновен дизайн,  троен зъбен венец  40х30х22Т и без предпазител за веригата. Височините на предлаганите рамки са непроменени:  40, 44 и 48 см, както и общото тегло на велосипеда (без педали) с височина на рамката  44 см остава 14,2 кг. Цена с ДДС  879 лв.

Следващият напълно нов модел също ще се предлага в два варианта – 27,5” и 29”. Моделът   XTREME 27,5” е ХС тип, но с подчертано спортна ориентация, адресирана специално към ездачи със завидни умения и амбиции за призови места в класиранията.

Напълно новата рамка отново е алуминиева, но с максимално редуцирано тегло чрез  triple butted технологията за олекотяване на трапецовидните тръби отвъд зоните на заваръчните шевове. В допълнение на това за задната ос отново са използвани олекотени 3D тип планки, благодарение на което спирачният апарат е монтиран вътрешно в контура на задния триъгълник. В предния триъгълник припокриването на двете тръби (изцяло обхващащи задния край на челната тръба) допълнително завишава коравината на рамката, гарантирайки поемането на солидно натоварване от вилката при динамична езда по пресечен терен. Интересна е и предната част на челната тръба, в която са входовете на управляващите двата дерайльора жила, както и маркучът за задната спирачка, които преминават вътрешно, почти през цялата долна част на рамката, бивайки солидно защитени от удари и кал. Друга визуална особеност е цялостният дизайн на самата рамка. Черно-червената гланцова графика е поставена и контрастира върху праховия матов лак, а чрез топлинна обработка се впива в него, осигурявайки солидна защита срещу надраскване. Велосипедът е с 30 скорости, а основните компоненти в спецификацията гарантират неговата чудесно балансирана боеспособност.

{gallery}products_news/2016/products-news-2016_cross/cross_xtreme29_details{/gallery}

Вилката е Rock Shox Reba RL 27,5″ с пневматична пружина(Solo Air) и регулиране твърдостта чрез промяна налягането в нея през вентил в долната част и ход 100 мм. Теглото ѝ (1,622 кг) е постигнато благодарение на алуминиевите корона, стержен (1-1/8″), горни тръби (Ø32мм) и магнезиевите ботуши с уши за дискова спирачка Post mount. Оборудвана е с дистанционно заключване от кормилото RM ONELOC SPRINT TALL RIGHT. Курбелите са  SHIMANO DEORE XT KFCM782E002XL с троен зъбен венец 40х30х22Т и интегрирана куха ос с външни лагери. Предният дерайльор е SHIMANO DEORE XT KFDM780AL6, задният SHIMANO DEORE XT 10 KRDM786GSL, обслужва зъбен блок SHIMANO SLX KCSHG8110136 с обхват 11-36Т. Комбинираните команди SHIMANO DEORE XT KSLM780LB + KSLM780RA, обслужват и хидравличните дискови спирачки SHIMANO DEORE XT, предна – KM8000LFPNA100 с диаметър на ротора 180мм, и задна – KM8000RRXNA170 с ротор 160мм, монтирани върху SHIMANO главини (AHBM615BL 32H QR CL – предна /  AFHM615BZBL 32H QR CL – задна). Динамичното натоварване от релефа се поема от новия двустенен профил Х11 на каплите Crosser  и монтираните върху тях гуми SCHWALBE RACING RALPH 27,5х2,25. Седалката е FI’ZI:K TUNDRA M7 * BLACK/RED, за кормилото и лапата са използвани модели на TRUVATIV, а при подбора на останалите дребни компоненти също е съблюдаван стремежът за минимално общо тегло на велосипеда, благодарение на което общата му маса (без педали) е  12.1 кг за височина на рамката 50 см. Моделът се предлага с 3 размера на рамките:  46, 50 и 54 см. Цена с ДДС  2 459 лв.

Версията  XTREME 29” е с аналогична визия и спецификация, като разликите са само в някои от размерите на основополагащите компоненти, обусловени от по-големите колела, а цената е 2 469 лв. с ДДС.

Последният нов модел сред планинските е RIVAL 27,5“, който се явява своеобразна кръстоска между класическия МТВ, набиращите напоследък популярност велосипеди с големи гуми – fat bikes и Plus bikes и градски велосипед. Адресиран е към ездачи, предпочитащи солидността на планинския велосипед  за ежедневна употреба в суровата градска среда, за което допринася наличието на калници, както и широките гуми с плитки водоотводни канали SCHWALBE SUPER MOTO 62-584 27×2.40. Техният производител не случайно е избрал това име за модела, именно по аналогия с въпросния тип мотоциклети, предназначени за смесени трасета от асфалтов и черен път. Благодарение на това байкът е подходящ както за уличната мрежа, така и за парковите алеи и пътеки с не особенно стръмен и труден характер, а дори и за влажната плажна ивица или утъпкан сняг. Обути са върху  новият двустенен профил Х11 на каплите Crosser, а поради големия си балон могат да бъдат помпани с по-ниско налягане, повишавайки комфорта на езда.

Принципно велосипедът е ХС представител, с подходящи ниво на оборудване и геометрия на изцяло новата рамка. Тя е с модерен заден триъгълник, вътрешно в контура на който е монтиран спирачният апарат, чрез олекотени 3D тип планки за задната ос. Маркучът за хидравличната спирачка и жилата за двата дерайльора минават изцяло под рамката, придавайки ѝ семпла визия и удобство за захват при пренос. Предният  триъгълник е класически тип, но с модерни тръби с ъгловато сечение, както и трапецовидна челна тръба. Рамката е в черен мат, с лаконична ахроматична графика, а като контрастен акцент е използван оранжев цвят на някои дребни компоненти и стикерите на каплите, придаващи спортен дух на байка. Оборудван е с вилка SUNTOUR SF15-XCM-HLO-DS-27,5“ с алуминиеви корона и ботуши, за дискова спирачка с монтаж тип Post mount, пружина с регулировка на началната твърдост и ход 100 мм + система за заключване Hydraulic lock out,  позволяваща на вилката да реагира на големи удари (дори в заключено положение). Курбелите са SHIMANO ACERA OCTALINK AFCM30008E002C с обновен дизайн, троен венец 40x30x22T + интегриран предпазител за веригата,  монтирани върху касета SHIMANO OCTALINK ABBES300C18. Предният дерайльор е SHIMANO ACERA AFDM3000TSM6, а задният SHIMANO ACERA ARDM3000SGS обслужва зъбен блок SHIMANO ALIVIO ACSHG3009134 с обхват 11-34Т. Командите са SHIMANO ACERA M3000 * 27 SPEED. Хидравличните спирачки са SHIMANO ACERA /M355LFPRX090-предна и M355RRURX165-задна, а роторите са монтирани върху главини SHIMANO ACERA /AHBM3050B 32H CL QR-предна и AFHM3050BZBL 32H CL QR-задна, чрез системата Center lock, като предният диск е с диаметър 180 мм, а задният 160 мм. Останалите периферни компоненти са в тон с ценовото равнище на велосипеда, а височините на предлаганите рамки са  43, 48 и 53 см, като общото му тегло (без педали) за височина на рамката 48 см е 15.8 кг. Цена с ДДС  999 лв.

Подробни спецификации, геометрия на рамките, както и повече снимки, ще можете да откриете впоследствие и на фирменият ни уеб сайт http://www.crosscycle.com/ . Представените по-горе ревизирани и нови модели ще бъдат на разположение в търговската мрежа през месец март, като в определени периоди ще участват в традиционната ни „промо кампания”.

Изтеглете пълно представяне на новостите за 2016 г.

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>