С Trek и Drop In по пътеките над Смолян

Карането на планински велосипед в Пампорово със сигурност не е типично занимание за курорта в края на февруари, но също така сигурно е, че нямаше нещо по-хубаво, което можехме да правим при 20 градуса на слънце и пълна липса на сняг по пътеките над Смолян.

Безснежната зима може и да е наказание за любителите на зимните спортове, но за тази част от тях, които карат велосипеди, поне остава успокоението, че сезонът започва неочаквано рано – с пролетно настроение посред зима.

А за Concept Creative и Drop In (вносители на Trek за България) тези незимни условия се оказаха добре дошли, за да организират първото от поредица тестови карания с велосипеди на американската марка (която е един от най-големите производители в света, ако случайно не знаете) – и не къде да е, а в сърцето на Родопите!

Подготовката започна от сутринта в неделя с настройка на байковете, смяна на педалите и други манипулации, целящи по-добро разбирателство между карачи и велосипеди. На разположение бяха общо шест байка, доста различни като характер, но сходни с високия клас окомплектовка и с емблемата и логото на Trek върху изящно изработените рамки. Удоволствие е да караш подобен велосипед и точно на това удоволствие ще наблегна в следващите редове и снимки, защото за самите байкове ще имам повод тепърва да споделям впечатления.

Карачите впрочем бяха доста повече от велосипедите – огромното ремарке на IztreshTeam с капацитет поне 20 байка приюти машините на още няколко човека, извън записаните за самото пробно каране, които просто искаха да се изкефят по страхотните пътеки над Смолян, добре познати на участниците в ендуро състезанието Elevation 999.

Първата пътека за деня започваше от параклиса „Свети Пантелеймон“ (между Пампорово и Смолян) и след кратка равна част се спускаше стръмно през борова гора, предлагайки изобилие от страничен наклон, криви камъни и няколко остри завоя – страхотен микс за събуждане на всички сетива и мускули, а падналите на 2-3 места дървета позволиха на каращите да оценят по достойнство ниското тегло на тестовите велосипеди.

Кратко изкачване и ето ни по етап №6 от 2014 г. – колко е хубава тази пътека, почти бях забравил! Истински шедьовър, включващ и мека горска почва, и твърди скални участъци, и игриви терасовидни поляни, които по-смелите находчиво използваха за престой във въздуха.

А понеже в групата имаше и жадни и нетърпеливи за каране спускачи, които не бяха свикнали съвсем с изчакванията на много хора и следването на водач, няколко от тях бързо и ударно навлязоха в дисциплината храсталясване, която е рутинна за много от АМ/ендуро карачите в България. Така че, може да се каже, Trek-овете бяха тествани по всички възможни начини…

И ако все още смятате, че карането не бе достатъчно разнообразно, завършекът бе по криви стъпала между къщите и блоковете на Смолян, преди да финишираме по доста по-хубаво оформени стълбища на един от градските площади.

Кратка почивка с хидратиране и пуканки, след което се отправихме за втори тур. Първата част от него отново бе по пътеката от „Свети Панталеймон“, но този път в края ѝ продължихме към етап №6 от 2015 г. Достигането му бе съпроводено от красив декор, но той бе твърде близо до началото на второто спускане, за да му се наслаждаваме особено дълго.

Сухата камениста пътека постави на изпитание и байковете, и ездачите им и, както винаги, свърши прекалено бързо, преди още да сме се наситили.

Дългият път към София обаче не оставяше възможност за целодневно каране, така че велосипедите получиха душ, карачите – бира, а всички заедно – чудесно откриване на сезона!

Оглеждайте се и за следващи пробни карания на Trek в нашата рубрика „Търговски съобщения“. За тази пролет са предвидени няколко такива събития и ако това бе по-скоро айляшко, колкото да оползотворим слънчевия неделен ден покрай състезанието Winter Bike Duel, то занапред мероприятията ще протичат с по-широка програма и още повече каране.

Галерия с много снимки от карането можете да видите тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/events-bg-2016-trek-testride-smolqn

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>