Тим Джонсън – Зимно изкачване на Маунт Уошингтън

Това не е типичния видеоклип, най-малкото защото в него става дума за изкачване… Изкачване с fat bike в изключително сурови зимни условия до най-високия връх в североизточната част на САЩ – Маунт Уошингън.

На пръв поглед подобен подвиг не звучи като нещо твърде впечатляващо и човек може да се запита защо не кой да е, а Red Bull са направили цял видеоклип за него. Този връх обаче е известен със своето изключително лошо време – доскоро например той държеше рекорда за най-силен вятър, отчетен на Земята – 372 км/ч!

В деня на изкачването вятърът е духал значително по-слабо – „само със скромните“ 79 км/ч. Добавете към това вледеняващата температура минус 28°С и самите характеристики на пътя – дължина 11.6 км, изкачване 1428 м и среден наклон около 14%, с настилка от лед и/или утъпкан сняг – и ще разберете, че има причина никой досега официално да не е изкачвал този връх с велосипед през зимата. Иначе през лятото има дори състезание за изкачването му, което Тим е печелил преди години. Зимното постижение на Тим е 01:45:48 часа.

Повече подробности можете да прочетете на английски език тук: http://win.gs/FatBikeAscent