Ново поколение на модела der Baron от Continental

Един от продуктите, представени на Евробайк 2015, бе обновеният модел der Baron на Continental. Тази гума, наред с der Kaiser, досега бе ориентирана към спускането, но в новия си вариант е лансирана по-скоро като модел за ендуро, макар че при широчина на балона 2.4 и тегло 985 грама за размер 27.5, не би било учудващо, ако спускачите също се заглеждат в нея, особено за предна.

Новостите при Baron са няколко, но нека започнем с шарката. Тя е агресивна и с разредени бутони, така че да осигурява максимално сцепление в най-разнообразни условия, включително и в кал, ако се наложи, макар че още по-добре би се справяла на сухо, особено в чакъл или рохкава/прашна почва. Централните бутони са със скосяване отпред и хубав спирачен ръб отзад, а страничните са стабилни и малко по-близо разположени.

Сцеплението е подпомогнато и от качествата на каучуковата смес Black Chili, която Continental използват при всички свои модели от висок клас. Този материал се отличава и с добра износоустойчивост, както и с намалено съпротивление при търкаляне.

Внимание заслужава и конструкцията на гумата. За каркаса Continental използват тънък и гъвкав плат с плътност 240 TPI, но стените са изградени от няколко слоя  – три отстрани и четири под грайферите. В допълнение от бордовете към проектора, на височина 3/4, е вмъкнат уретанов слой, наречен от производителя Apex, който предпазва стените от срязване и прещипване и ги прави по-трудни за огъване, т.е. осигурява повече стабилност при каране с ниско налягане или при силен натиск в завой.

Baron са подходящи за превръщане в безкамерни с уплътняваща течност, а бордът е сгъваем.

Хубавото е, че гумата се предлага и в трите размера за планински велосипеди – 26, 27.5 и 29.

Като ниво на изпълнението der Baron е сред най-скъпите гуми на Continental – цената за една е около 70-75 евро. Със сигурност не е предназначена за масовия потребител, а по-скоро за състезателна употреба и за най-взискателните клиенти – както по отношение на изработката, така и на сцеплението.

http://www.continental-reifen.de/

http://www.velosiped.bg/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>