BMC преоткрива концепцията за softtail

Швейцарската марка BMC може и да не е най-известната в България, но е достатъчно да кажа, че в последните години техният водещ ХС състезател е не кой да е, а многократният световен шампион и носител на СК Жулиен Абсалон. Заради това, и не само, хората в тази компания знаят едно-две неща за състезателното ХС каране и изискванията към велосипеда при него.

Ако сте от хората, които следят ХС състезанията от Световната купа, е излишно да споменавам, че трасетата там са всичко друго, но не и лесни при спусканията. В България мнозина свързват ХС карането с лесни, гладки и полегати пътеки, но нищо подобно няма да видите в елитните състезания в тази дисциплина. Затова не е учудващо, че в последните години участниците често залагат дори на велосипеди с двойно окачване в някои от стартовете с по-груб терен. Вярно е, че подобни велосипеди са все по-леки и ефективни, но да накараш елитен ХС състезател да зареже свръхлекия и абсолютно ефективен при педалиране твърдак е трудна задача – Жулиен Абсалон е жив пример за това!

Какво е решението, което BMC му предлагат и от което той остава доволен? Нарича се Micro Travel Technolgy, съкратено MTT.

Казано най-просто, инженерите на BMC са интегрирали дискретно еластомерен елемент (буфер от специална гума) между стойките на седалката и седалковата тръба. Той може да се сгъва в рамките на 15 мм, което е достатъчно, за да абсорбира част от енергията при остри ръбове и по-силни удари към задното колело, с което да направи преминаването по груб терен по-меко и прощаващо. Със сигурност подобна система не може да съперничи на пълноценно задно окачване, но пък има други плюсове – проста като устройство, неизискваща поддръжка, невзискателна към условия като кал и влага, изключително лека и ефективна при педалиране.

Добавеното тегло при MTT е минимално, така че рамката на велосипеда Teamelite 01, който е единственият с тази технология, тежи едва 1080 грама – напълно конкурентна спрямо повечето карбонови ХС рамки. Ефективността при педалиране е осигурена от самите свойства на еластомера, включително и от твърдостта му, заради която този омекотяващ елемент реагира само на по-високочестотни и силни натоварвания, а от педалирането не се влияе.

Изключително важно за BMC и техните състезатели е било запазване на коравината, с която са известни карбоновите рамки. Затова еластомерът е пронизан от два пръта, които са продължение на стойките на веригата и пречат на задницата да се усуква при натоварванията.

Отношение към това окачване имат и технологиите, използвани при направата на карбоновата рамка, обединени в концепцията Tuned Compliance Concept (TCC). Казано най-просто и схематично, зад това название се крият прецизно проектирани форми и профили на тръбите за задния триъгълник, а и на рамката като цяло, така че да се постигнат едновременно вертикална податливост (за повече комфорт при неравен терен) и коравина при странични или усукващи натоварвания, която има голямо значение при педалиране. Тази концепция намира приложение и при други карбонови твърдаци на BMC, включително и при шосейните им велосипеди.

Да се върнем обаче към това, че Teamelite 01 всъщност не е точно твърдак, но не е и велосипед със заден амортисьор. Макар и позабравена, идеята за подобен вид окачване не е нова и преди 10-15-20 години имаше поне няколко велосипеда с подобен дизайн, които се наричаха softtail, т.е. с мека задница. При някои от тях за омекотяващ елемент се използваха дори стандартни задни амортисьори с къс ход на буталото (каквито всъщност бяха повечето шокове тогава).

Елитният отборен велосипед на BMC се предлага в общо три окомплектовки, включително такава с електрическа скоростна система Shimano XTR Di2. В тази връзка вътрешният път за жилата е подходящ не само за тях, но и за кабелите на Di2, ако се използват тези компоненти.

Има още една концепция на BMC, която е редно да споменем във връзка с този велосипед – тя се нарича Big Wheel Concept. Същността ѝ не се състои само в използването на 29-цолови колела, но и в подходяща геометрия на велосипеда за тях, така че да се извлекат предимствата (по-добро газене, повече стабилност, по-добра инерция), но и да се осигури една пъргавина и повратливост на велосипеда. За целта Teamelite 01 (и не само той) има къса задница, ниско средно движение, сравнително дълъг преден триъгълник, 70° челен ъгъл, сравнително къса лапа и широко кормило.

Повече подробности за велосипеда, както и за другите модели на компанията, ще намерите на адрес: http://www.bmc-switzerland.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>