Shockblaze Trace Race

Shockblaze е една от марките на холдинга MaxEurope – мога да кажа най-скъпата и ориентирана предимно за износ, поради което в България моделите им все още не са толкова добре познати, макар че са налични в търговската мрежа. В исторически план мога даже да кажа, че по произход марката е италианска, но българската компания стана основен партньор в нея преди няколко години, търсейки добри варианти за излизане на европейските пазари. Пиша всичко това не просто като въведение към впечатленията, които ще споделя от велосипеда, но и като нещо, което не сме свикнали да чуваме за български компании.

Trace като име не е нов модел в каталога на Shockblaze, но конкретно този вариант с 27.5-цолови колела и 140 мм ход на рамката е изцяло нов и благодарение на това, че го получих за тестване още през есента, мога още преди началото на сезона да ви запозная с характеристиките му.


Shaockblaze Trace Race 27.5

Размер: S, 41 см, 16 инча
Тегло: 14.67 кг
Цена: 2999 лв.
Продължителност на ползването 2 месеца, 150 км

Геометрия:

Ефективна горна тръба: 570 мм
Седалкова тръба: 406 мм
Междуосие: 1100 мм
Стойки на веригата: 444 мм
Височина на средното движение: 333 мм
Челен ъгъл: 69.5°
Ъгъл на седалковата тръба (ефективен) 73.5°
Препоръчителен ход на вилката: 140 мм

Окомплектовка

Trace Race е по-евтиният от двата 27.5 модела в линията, но въпреки това попада директно в средния клас като цена и ниво на окомплектовката. Вилката е Rock Shox Sektor със 140 мм ход, проходна ос и заключване; задвижването е с 3х10 предавки, основно с компоненти от групата Deore на Shimano, но важен акцент в него е задният дерайльор Deore XT със стабилизатор на рамото и директен монтаж; спирачките също са Shimano, по-специално модел M396 със 180 мм диск отпред и 160 мм отзад; главините са Shimano Deore (center lock), а каплите са DT Swiss M480; на тях са монтирани гуми Schwalbe Nobby Nic 2.25 LiteSkin; периферните компоненти са със собствената марка на Shockblaze – няма как да знам от какъв клас са, но по външни белези изглеждат добре изработени – кормилото е с широчина 740 мм, лапата е с дължина 90 мм, а колът за седалка е с диаметър 31.6 мм, като беше отрязан до дължина 300 мм.

В така описаната окомплектовка аз веднага направих една важна промяна – монтирах своя собствен понижаващ кол с друга седалка, за да си осигуря удобството бързо и лесно да променям височината, а и по друга причина, за която ще кажа след малко. Педалите, които бяха най-обикновени алуминиеви от начален клас, веднага отстъпиха място на платформени – нещо, което препоръчвам на всеки да направи още в магазина.

Теглото на байка ми се струва съвсем приемливо и смея да твърдя, че на моменти го усещах даже по-лек – може би заради сравнително ниското тегло на каплите и гумите.

Рамка и геометрия

Рамката на Trace Race е от известен далекоизточен производител, който е добре познат в България. Този конкретен модел обаче е от по-високия клас алуминиеви рамки, предлагани от въпросната фабрика, и това си личи в много от детайлите. Тръбите са хидроформовани, изтънени и извити на много места. Челото е конусовидно, а зад него горната и долната тръби са слепени с дълга и масивна заварка, оформяйки компактна, но доста солидна предна част. Горната тръба се спуска с голям наклон надолу, за да се извие с овализирано сечение към седалковата тръба, която при този най-малък размер е доста къса и също е извита при оста на кобилицата.

Стоп! Прекъсвам описанието за две много важни особености, които искам да спомена още тук.

Първата е изцяло положителна – това е една от най-ниските (като ниво на горната тръба) рамки, които съм виждал и карал. Не само, че седалковата тръба е къса, но и извивката на горната тръба оставя много свободно място пред седалката, което позволява лесно обкрачване на рамката дори от хора с къси крака или нисък ръст. Добавете към това ниско средно движение и сравнително къса геометрия (на фона на актуалните тенденции), и на практика получаваме рамка, която би трябвало да е доста удобна както за жени-миньончета, така и за подрастващи (но неизраснали още), а и за мъже с ръст по-малко от 170 см. Наблягам още в началото на тези характеристики, тъй като не са толкова много велосипедите на пазара, които биха паснали лесно на изброените потребителски групи.

Втората особеност е отрицателна, макар и често срещана при съвременните АМ велосипеди – извитата седалкова тръба пречи да се регулира височината на кола в желаните от мен граници. Ако се ползва стандартният кол (може да се наложи да го скъсите, в зависимост от ръста), рамката позволява понижаване височината на седалката с около 5-6 см. С моя регулируем кол успявах да ползвам около 10 см, което за мен е достатъчно, но и при тази рамка се сблъсках с проблема, че регулируемият кол не може да се вкара достатъчно дълбоко, поради което не можех и да ползвам целия му ход – налагаше се да не го вдигам докрай, ако искам да достигам педалите. Това на свой ред означава, че ако искате да надградите рамката с регулируем кол, трябва внимателно да измерите и пробвате какъв би бил подходящ – аз бих заложил на модел с дължина 350 мм и ход 100 мм, и то при ръст на колоездача 170 см. За по-ниски карачи регулируем кол вероятно изобщо би бил неизползваем.

Реклама

Рамката е с външен път за броните и маркучите (от долната стана на долната тръба) и с уши за задната спирачка IS – тези два детайла издават може би малко по-стар (като година на проектиране) модел, но на мен лично по никакъв начин не ми се отразяват на карането, така че не бих ги нарекъл недостатък. От друга страна, по горната тръба има водачи за жило, предназначени за регулируем кол за седалка, което винаги е добре дошло. Около средното движение, което е стандартно (за мнозина това е по-скоро плюс, освен ако не държите на по-новите стандарти като PressFit) има и уши ISCG05 за водач, а предният дерайльор е с директно закрепване, които неща показват, че рамката все пак не е встрани от съвременните тенденции.

Задният триъгълник е доста широк, големите гуми ще влязат без проблем в него, и в края му има проходна ос за задната главина с размери 142х12 мм и ексцентриков лост за бърз монтаж и демонтаж. Интересен детайл са ушите за задната ос (и задния дерайлор отдясно), които са прикрепени към задницата с по два болта. Това означава, че по замисъл те могат да бъдат подменяни с други, вероятно такива за стандартна QR главина. Shockblaze обаче са заложили на проходна ос и добре са направили. 

Не мога да не спомена и капсулованите лагери на окачването, чиито стави използват видимо по-качествени елементи, отколкото съм срещал при други рамки на същата фабрика. В това се уверих, когато ми се наложи да затегна едната става (тази пред задната ос, откъм венците), защото се беше разхлабила след първите 1-2 карания. Конструкцията ѝ е такава, че затягането става само с един шестогран, без да се държи контра, т.е. лесни са за обслужване и поддръжка. На какво се дължи това разхлабване, не зная – преди да получа велосипеда, той е бил каран известно време, но не знам колко, а е възможно просто в завода да не е била затегната достатъчно тази „гайка“. Аз, откакто отстраних хлабината, не се е появявала повторно, нито пък се е разхлабвала друга става, т.е. смятам, че става дума за изолиран случай. Така или иначе при нов велосипед човек трябва да проверява редовно всички болтове и гайки.

Рамката има дори отвори за монтиране на поставка за бидон, макар че не мога да си представя в тясното пространство между тръбите и шока да се събере по-голяма бутилка от 0.5 л.

Така стигаме и до геометрията, която винаги е едно от най-важните неща във велосипеда. От тази гледна точка Trace Race и като рамка, и цялостно като велосипед е едно доста „странно животно“. Не го казвам в отрицателен смисъл – байкът ми беше много приятен за каране, но ако бъде погледнат в сравнителен план с другите актуални предложения на пазара, веднага се виждат няколко особености, които за едни ще са предимство, а за други недостатък. Ще ги разгледам именно по такъв начин:

Челен ъгъл 69.5° – макар и със 140 мм ход, което директно поставя Trace Race в сегмента All Mountain, челният ъгъл е сравнително голям (стръмен), ако се съпостави с актуалните тенденции за все по-малка стойност на този параметър. Това прави велосипеда много пъргав и повратлив, много лесно завиващ, но от друга страна при каране по много стръмни и/или силно пресечени терени байкът може да прояви склонност към „човкиране“ и не е толкова стабилен, колкото някои от преките му конкуренти.

Лапа 90 мм – вярно, че тя не е част от рамката, но е част от геометрията на целия велосипед, и то важна част. Директно ще кажа, че нямам никаква представа защо на Trace Race е сложена толкова дълга лапа. 90 мм е стойност директно за ХС велосипед, особено пък при размер S. Ако си спомняте ревюто на модела Addicted Elite, дори при него лапата е по-къса, въпреки че по-замисъл е много по-близо до ХС карането. За мен това е компонент, който всеки бъдещ собственик на Trace Race, а най-добре направо производителят, трябва да подмени още в магазина – 60 мм би било значително по-добре. За самата лапа като компонент нищо лошо не мога да кажа, просто с тази дължина не е за този байк. Логично е да се запитате защо аз самият не я смених веднага? Отговорът е прост – рамката щеше да ми е къса, ако бях сложил 60 мм лапа. Затова оставих стандартната, която ми осигуряваше по-добра позиция при изкачванията.

Както стана ясно, рамката на Trace Race като цяло е по-къса от повечето актуални АМ модели на пазара. Ако го илюстрирам чрез моя собствен ръст (170 см), в почти всички случаи напоследък най-удобен ми е размер S, но при този модел на Shockblaze бих избрал директно размер М (с лапа 60 мм). Това прави и целия велосипед доста компактен и маневрен по технични пътеки. Като се има предвид, че подобни по-къси рамки през 2016 г. са „малцинство“ на пазара, Trace Race е много подходящ за хора, които предпочитат именно такава рамка. Какъв е процентът на тези хора не мога да зная, но със сигурност има такива. Зная също така, че много жени не се чувстват удобно с дълги велосипеди, а припомням, че този е и доста нисък, което го прави още по-добър за компактни хора.

Ниско е и средното движение на Trace Race, даже доста ниско. Това за мен винаги е плюс, макар че в конкретния случай при три венеца отпред е възможно най-големият да стане жертва на съприкосновения с камъни и прагове при каране по технични пътеки. С два венеца обаче не би имало проблеми, а ниското средно движение носи на байка стабилност и добро завиване, както и една комфортна близост до земята, когато човек трябва аварийно да се подпре с крак или дори да слезе от велосипеда.

Задницата не е от най-късите, не е и прекалено дълга – за мен лично това е параметър, чието влияние усещам най-малко при каране.

Окачване

Trace Race използва „класическо“ четириставно окачване от типа Horst Link с виртуална опорна точка, с кобилица и вертикално разположен заден амортисьор. Последният е Rock Shox Monarch RL High Volume, което ще рече: с по-голям обем на въздушната камера за по-линейна работа, с реглаж на разгъването и заключване. Дължината му е 200х57 мм, а ходът на задното окачване е 140 мм. Shockblaze са го кръстили FSS – Four Link Suspension.

Смея да твърдя, че познавам окачването на Trace Race не само от този конкретен велосипед, но и от велосипеди на други марки, които са базирани на рамки от същата фабрика в Далечния Изток. Затова не се изненадах от характеристиките му и мога за пореден път да кажа, че те доста ми допадат.

Като кинематика окачването е отчетливо прогресивно и точно затова шокът с по-голяма въздушна камера се вписва чудесно в картинката, тъй като не добавя много допълнително втвърдяване в края на хода. Аз така и не успях да сгъна окачването съвсем докрай при каране по пътеките, макар че редовно използвах голяма част от хода му и карах с начално сгъване около 30%. Заради прогресивността в някои моменти усещането е за повече ход, отколкото рамката има в действителност. Отзивчивостта към дребни неравности е добра, макар че съм карал и по-чувствителни в това отношение рамки. Със средните и едри препятствия Trace Race се справя чудесно, като пак казвам, дори остава известен запас от хода на задния амортисьор.

При педалиране окачването на велосипеда „клати“ в рамките на нормалното за такъв тип байкове. Рядко го усещах отчетливо да се сгъва и разгъва, но за асфалт обикновено заключвах шока за максимална ефективност.

Цялостно работата на окачването ми хареса много и е точно такава, каквато бих очаквал от такъв тип и клас велосипед. При рамки от по-висок клас може да се говори и за по-добро поведение, но в собствената си категория Trace Race не отстъпва на конкурентите (поне тези, които съм пробвал) като ниво на работа и бих казал, че е доста подходящо за хора без предишен опит с двойно окачване, тъй като няма опасност да се окаже прекалено линейно или пък твърде прогресивно за тях. Намирам го за балансирано и подходящо за широк кръг потребители.

Впечатления от някои компоненти

Нарочно извеждам тази част преди общите впечатления при каране, защото някои от компонентите имат отношение към тях.

За лапата и кола за седалка вече споменах, но нека кажа и за кормилото, че е сравнително широко (740 мм) и ниско, което добавя стабилност – този компонент определено е подбран добре.

В окомплектовката обаче също има някои странности. За мен поне дистанционното заключване на вилката при такъв тип велосипед е напълно излишно. Trace Race не е състезателен ХС велосипед и бутонът на кормилото не носи кой знае каква добавена стойност към карането и удобствата, но пък може да стане лесна жертва при падане. Аз лично бих предпочел тази екстра да бъде спестена в полза нещо друго, например курбели с два венеца. Това е другото странно за мен решение, но без да отричам, че има хора, за които то ще е предимство. Големият брой предавки (3х10) и големият обхват на скоростната система със сигурност могат да са полезни за по-начинаещи карачи, които още нямат ясно изградени предпочитания за скоростната система. Мисля си обаче, че на Trace Race като предназначение повече биха му подхождали два венеца отпред.

Със скоростната система нямах никакви проблеми – всичко работеше безупречно, което няма как да ме изненада, защото с групата Deore имам навъртяни доста безпроблемни километри на няколко различни велосипеда. Задният дерайльор XT определено добавя стойност и надеждност, а ако решите да преминете към два венеца отпред, предната команда има превключвател за такъв режим.

Спирачките на Shimano се представиха добре, макар че не са най-мощният модел на марката, който съм пробвал. При повечето карания изобщо не съм изпитвал недостиг на спирачна сила, но при едно много стръмно спускане усетих, че достигат границата си. Затова за по-тежки колоездачи препоръчвам 203 мм диск отпред и 180 мм отзад.

Гумите са добри – леки, с добро търкаляне и доста универсални като шарка, колелата също са сравнително леки – каплите на DT Swiss според етикета тежат по 490 грама всяка, което не е никак зле, но при едно прещипване на камък задната се подби доста, така че по-тежките и/или по-агресивни карачи трябва да имат едно наум.

Общи впечатления при каране

Дотук споменах много неща, които е добре да навържем в цялостна картина. Заради няколкото особености в геометрията и окомплектовката, които споменах, аз лично бих определил Trace Race като любителски дългоходов ХС/АМ велосипед. Сега ще поясня какво имам предвид с това.

Вилката и задното окачване работят чудесно като за среден клас велосипед и имат достатъчен ход, за да могат в ръцете на опитен карач да минат и по най-трудните терени. Trace Race обаче не е най-подходящият велосипед за хора с афинитет към агресивното каране, към байкпарковете и най-трудните пътеки, макар че се справя с всичко това без особени проблеми. Основната причина за мнението ми е челният ъгъл. Вторият карач-изпитател на велосипеда сподели, че в няколко случая на една технична пътека е усетил комбинацията от голям челен ъгъл и дълга лапа като проблем, довел включително и до една „човка“. По-къса лапа със сигурност би променила много нещата, но челният ъгъл не е толкова лесно да се промени.


Снимка: Димитър Щуров

И все пак, аз лично не усетих никъде велосипедът да ме ограничава чувствително и карането с него и по черни пътища и по пътеки със средна трудност беше удоволствие. Точно затова мога да го препоръчам най-вече на хора, които карат предимно по леки или средно технични терени, без да гонят максимална скорост и агресивност, но които искат повече комфорт и газене – тези 140 мм ход ги осигуряват.

Ще потретя, че Trace Race е сред по-редките в наши дни велосипеди със сравнително къса рамка – сигурен съм, че има търсене и за такива, даже си мисля, че за много от не толкова напредналите планински колоездачи това може да е предимство в много ситуации, а ниската горна тръба още повече.


Снимка: Димитър Щуров

Късото междуосие, ниското средно движение и по-стръмният челен ъгъл правят велосипеда много пъргав и повратлив – на тесни, криволичещи и не много стръмни пътеки Trace Race е изключително бърз, лек и приятен за каране и в сравнение с повечето други 27.5 АМ/ендуро велосипеди, които съм карал, този се справяше много по-лесно с някои остри и тесни завои, както и с по-бавни, спънати пътеки като цяло. И макар че на теория би трябвало да е по-нестабилен при каране с висока скорост, за моето ниво байкът се държеше съвсем добре и не съм го усещал да играе безконтролно под мен дори и при по-груби терени.

Заключение

Заключението ми на практика съвпада с това, което споделих като общи впечатления при карането. Trace Race е различен от повечето АМ велосипеди със 140 мм ход, които в момента са на пазара, но това не е нещо лошо. Ако съвременните тенденции в геометрията (по-дълги и много стабилни велосипеди, предназначени за бързо каране по трудни терени, но леко ограничаващи при по-спънати пътеки) не са точно това, което търсите, този модел на Shockblaze е значително по-близо до геометрията отпреди 4-5 години. Тогава не бих нарекъл тази рамка къса, но сега тя е такава на фона на повечето си конкуренти. Тогава челният ъгъл би бил съвсем нормален, но сега е по-голям в сравнение с типичните АМ велосипеди през 2016 г. Мнозина веднага ще отбележат тези неща като недостатъци, но нека не забравяме, че хората са различни и харесват различни неща, така че е твърде вероятно и за този влак да има пътници.

Впрочем, ако челният ъгъл беше с 1-2 градуса по-малък, тази рамка в размер М щеше да е идеална за моите предпочитания. Но дори и с това малко по-изправено чело велосипедът беше много приятен за каране, особено по пътеки, които не са прекалено стръмни и трудни, а по-скоро средно технични и палави. На спънати пътеки с остри, къси завои Trace Race очаквано се справяше доста добре, защото в размер S това е един много компактен велосипед, доста повратлив и маневрен.

Има едно нещо, което бих сменил задължително обаче, и това е лапата! Твърде дълга е за АМ велосипед.

Ще повторя, че с оглед на ниската горна тръба и сравнително късата рамка, този модел ми се вижда много подходящ за планински колоездачКИ, както и за всеки с по-компактни размери. В това отношение извитата седалкова тръба, която не позволява намаляване височината на седалката в големи граници, е ограничаващ фактор, но с внимателно подбрана дължина на кола (или с още по-внимателно избран понижаващ такъв) може да се постигне регулиране в рамките на 7-8 или дори 10 см, което за много хора е напълно достатъчно. 

Както казах, като включим в уравнението и окомплектовката, готовият байк е нещо като дългоходов велосипед за ХС велотуризъм, но за хора, които търсят повече комфорт и по-добро изглаждане на неравностите. Бих казал, че Shockblaze Trace Race си прилича в много отношения с пробвания през 2015 г. Sprint Addicted Elite, само че по-големият ход на окачването определено се усеща и дава повече увереност и смелост, а оттам и скорост, по техничните пътеки. В този ред на мисли потенциалните купувачи на Trace Race не са никак малко, макар че по-напредналите карачи биха предпочели велосипед с по-малък челен ъгъл.

Като цена Trace Race в този си вид изглежда доста добре и напълно конкурентен на другите предложения с подобно ниво на рамката и окомплектовката. С оглед на това, че още през 2015 г. цените при много производители започнаха да се покачват, а тези, които успяха тогава да ги задържат, почти неизбежно ще ги увеличат през 2016 г., може дори да се окаже, че това ще е една много добра сделка през 2016 г.

+

Ниската горна тръба може да е огромен плюс за някои колоездачи.

За хора, които търсят по-къса геометрия и изобщо по-компактен и маневрен велосипед, Trace Race е един от малкото подходящи в наши дни.

Рамката е доста качествено изработена.

Окачването ми хареса, особено с оглед класа и предназначението на велосипеда.

Цената е добра и конкурентна.

Лапата е прекалено дълга за подобен велосипед.

Челният ъгъл е по-голям в сравнение с актуалните тенденции.

Извитата седалкова тръба ограничава регулирането на височината на седалката.

Някои неща в окомплектовката ми се струват излишни за такъв тип велосипед (дистанционното заключване на вилката и трите венеца отпред).

За контакти:

Телефон: + 359 32 600 882
E-mail: [email protected]
http://shockblaze.com/

{gallery}products_test/2016/test-2016_shockblaze-trace-race_pics{/gallery}