Какви ще са цените в България през тази и следващата година?

Направи ли ви впечатление, че много от производителите обявиха моделите си за 2015 г., някои от тях дори вече са в продажба, но не всички споделиха публично цените им, а тези които го направиха, отпиха от горчивата чаша на потребителското недоволство и бяха обвинени в алчност, самозабравяне и какви ли още не грехове заради това, че цените са по-високи от миналата година?

Признавам си, че в първия момент това не ми направи особено впечатление. Дотолкова съм свикнал със „силните думи“ от страна на потребителите по адрес на производителите и търговците в България, че изобщо не се замислих каква може да е причината за по-високите цени, а те наистина са факт при повечето марки. Едва наскоро, при случаен разговор с човек от индустрията, той спомена една очевидна причина и това ме накара да се замисля и да се поинтересувам повече.

Вярвате или не, много от родните търговци (особено по-големите, които на практика се явяват в ролята на ценообразувател, бивайки вносители и/или производители) са твърде загрижени от факта, че икономическата ситуация в света ги тласка към неизбежно увеличаване на цените. Още ли не се сещате защо е така? С две думи – американския долар. Почти всичко, което се внася на българския велопазар или се вгражда в продукти, създадени тук, се купува/договаря в щатски долари. А за последните месеци курсът на тази валута спрямо еврото, респективно спрямо българския лев, се покачи значително – почти с 30%, ако трябва да бъдем точни. На 11 март 2014 г. курсът долар/лев е бил 1.41, една година по-късно той е 1.82. Не съм икономист и не следя изкъсо котировките и прогнозите, но вече се чуват очаквания и за курс от порядъка 2 лв. за долар, т.е. за изравняване на долара с еврото.

Графиката е генерирана чрез сайта rates.bg

На базата на тази информация всеки може да разбере, че продукт, който нашите търговци през март миналата година са закупили за 100 долара, равняващи се на 140 лв., днес ще струва за тях 180 лв. Респективно, това увеличение в крайна сметка ще се пренесе и към крайния потребител.

Сметките изглеждат прости, но има два допълнителни въпроса, които са взаимосвързани:
1. Макар да има увеличение на цените на нашия пазар, то все пак е по-малко от 30 %. Защо така?
2. Известно е, че много от продуктите, които в момента влизат в магазините, са поръчани, а често и платени още преди месеци или дори година. Тогава защо цените се вдигат сега, а не догодина?

Както казах, отговорите на двата въпроса са свързани. Представете си, че сте търговец, който знае, че догодина ще трябва да направи най-неприятното – да вдигне цените с 30%. Това би било направо шокиращо увеличение за повечето потребители и би довело вероятно до драстичен спад в продажбите, особено на пазар като нашия. В тази светлина много по-разумно звучи цените да бъдат увеличени на два етапа – с 15-20% сега и с още 10-15% следващата година, при това ако доларът не поскъпне още. И макар че първата мисъл на потребителите би била, че това е нечестно спрямо тях, защото сега им предлагат по-скъпо стока, която е купена на по-ниска цена, това също не е единствена страна на монетата. Защото в момента, с приходите от сегашните продажби, търговците трябва да финансират покупката на части и стоки за следващата година. Ако сега те запазят цените възможно най-ниски, с приходите от продаденото сега те ще могат да купят по-малко от нещата за следващата година. Т.е. това означава сами да свият бизнеса си, а не всеки бизнес може да издържи подобен шок или има резерви, които да не доведат до свиване. Затова поетапното вдигане на цените, дори и чувствително за клиентите, е може би реално задействан буфер, който да намали в някаква степен очакваните и описани вече ефекти. От друга страна, някои от фирмите може би ще са в състояние да изчакат до последно с вдигането на цените или пък да го ограничат за българския пазар. Изобщо, възможният подход едва ли е само един и едва ли какъвто и да е подход би бил еднозначен.

Целта на тази статия не е да оправдае нещо или някого, а да информира за очакванията и причините, влияещи върху цените, от гледната точка на производителите/вносителите. Мисля, че за всеки потребител е добре да може да види и през очите на отсрещната страна. За целта се допитах до повечето производители и/или големи вносители, задавайки на всеки от тях следните въпроси:

1. Какви са очакванията ви за нивото на цените през 2015  и 2016 г. спрямо предходните години (2013-2014)?

2. Какви са причините, които обосновават подобни очаквания?

3. Как реагирате вие в тази икономическа ситуация (доколкото не е търговска тайна, разбира се)?

След едноседмичен срок за получаване на отговори, ето какво получих като мнения (подредени са по азбучен ред):

Drag

Увеличението в курсовите разлики на долара спрямо лев/евро е над 20%, даже по-скоро около 30% и това повишава цените на всички компоненти и стоки, които ползваме при производството на нашите велосипеди.

За 2015 г. ние ще компенсираме, доколкото можем, това увеличение, така че засега сме заложили минимално увеличение (от 3 до 6 %) за повечето от най-достъпните велосипеди и малко по-голямо (от 6 до 12%) за модели, които произвеждаме в по-малък обем.

Във всички случаи се надяваме еврото да се стабилизира, защото иначе в дългосрочен план единствената тенденция би била за повишаване на цените.

Cross

1. Тази година Крос първи представи новите цени, които са 10% до 14% по-високи от миналата година, и понесе всички негативи от това увеличение. Сравнително малкото увеличение се дължи на факта, че в нашите складове за компоненти имаме части на междинни цени, с които ще работим до края на сезона. Ако курсът на долара се задържи около тези нива, то за сезон 2016 ще има ново увеличение в рамките на 10-14%.

2. Основната причина е курсът на долара, както и стартиралото вече повишаване на цените на компонентите, които купуваме в евро, защото цените на основните борсови материали са в долари.

3. 98% от производството на Крос се изнася в Западна Европа и тази година като жест към българските любители стартираме програма с нестандартни модели (различни от Крос каталога), които при сравнително сходни спецификации ще бъдат значително по-евтини. Също така, очаквайте и много специални цени в началото на април по случай 20 годишнината на Крос ООД.

Leader

1. Цената на велосипеда в голяма част зависи от курса на долара. Според нас той ще расте и цените на велосипедите ще се покачват. Ще се радваме, ако прогнозата ни е грешна.

2. Причините се коренят в общата нестабилност в света.

3. Цените при нас са на осреднена основа, но голямото количество части пристига сега и уеличението е просто реално. Що се отнася до евентуална търговската война, то фирма, която не увеличи цените, ще я води сама със себе си и резултатът е ясен.

Ram Bikes

1. Цените на RAM няма да се коригират спрямо вече обявените. Що се отнася до цените на моделите ни за 2016 г, предварителните разчети са за увеличение на крайните цени в порядък 10-15%.

2. По отношение на цените за сезон 2015, от една страна, голяма част от доставките бяха заплатени при по-благоприятен курс долар/лев, а от друга, при тяхното планиране сме отчели тенденциите, свързани с курса на USD/BGN.
Относно сезон 2016, освен очевидната причина, покачването на курса на долара спрямо лева, има и очакване за известно увеличение на цените на част от компонентите. Някои производители вдигат цените си в долари с 2 до 5%.

3. В краткосрочен план възможните действия са фундаментални по отношение на управлението на дружеството. Подобряване на: техническата ефективност – или с други думи, оптимизиране на производството и икономическата ефективност – по-точно планиране, добро управление на складови запаси, оптимизиране на разходите по основни пера и т.н. Критично е създаването на максимално ефективна „верига за доставки“ – съвсем обобщено, това е взаимодействието между доставчици на компоненти, ние като фирма, която създаваме продукта, и магазините, в които продуктът ни се предлага, така че той да стигне на най-добрата възможна цена до клиента.
Не на последно място са усилията посредством работата ни с партньорите ни, които предлагат RAM, в посока подобряване на обслужването и сервиза за продуктите ни. Вярваме, че тези усилия водят до повишаване стойността, която клиентът получава за платената цена на продукта.

Sprint/Shockblaze (Макском)

Динамиката в курса на долара спрямо еврото и швейцарския франк дестабилизират търговските отношения  и се отразява върху цените на почти всички продуктови категории. Това е явление, което се наблюдава както на българския, така и на пазара в цяла Европа. Велоиндустрията не прави изключение.

Цените на велосипедите, произведени от Макском за 2015 г.,  ще запазят своите нива от 2014 г., което е възможно благодарение на добрата финансова и планова политика, която компанията прилага. Това от своя страна ще доведе до пропуснати ползи за компания като Макском, но считаме, че поради  икономическата ситуация в страната, ниската покупателната способност на българските потребители и казуса, пред който все по-често се изправят – да закупят ли велосипед за себе си или детето, или  да се лишат от нещо здравословно и практично в ежедневието, изпълнено с все повече стрес, е правилният начин, по който да реагираме. Запазвайки цените,  бихме искали да стимулираме потребителите  да закупят нов и надежден продукт, от който да изпитат удовлетворение от направения избор, а не да прибягват  до ненадеждните велосипеди втора употреба, внесени от Европа.

Като един от най-големите производители, наша основна цел е да стимулираме повече хора да карат велосипед. Това постигаме както с предлагането на широко  продуктово портфолио, във всички ценови класове, така и чрез различни активности. Ярки примери за това са кампанията „Аз карам велосипед, последвай ме!”, подкрепяна от известни личности, чиято основна цел е да популяризира ползите от карането на велосипед в градска среда, и Черноморска Колоездачна Лига Спринт, насочена към развитието на младите колоездачи в България. Вярваме, че по този начин ще дадем своя принос за развитието на колоезденето в България.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>