За първи път: Изцяло роботизирано производство на алуминиеви рамки

В Португалия през 2016 г. ще заработи на пълни обороти първата в света фабрика, която ще произвежда алуминиеви рамки чрез изцяло роботизиран процес. Чисто новото предприятие се казва Triangles (в превод „триъгълници“) и е съвместен проект на три португалски компании, които произвеждат компоненти за велосипеди – Rodi, Miranda и Ciclo-Fapril. С оглед на това не е учудващо, че фабриката е изградена в района на град Агеда, където е съсредоточена по-голямата част от велосипедната индустрия в Португалия. 

За изграждането на фабриката инвеститорите са се доверили на германски специалисти с опит в роботизираните производствени процеси при германското автомобилостроене. Иначе казано, технологиите, които се прилагат от години в този бранш, в новата португалска фабрика са приспособени за производството на велосипедни рамки.

Не си мислете, че става дума само за заваряването обаче! Още по-важна от него е предварителната подготовка на тръбите (рязане, оформяне и др.), която също ще е напълно автоматизирана като процес.

Цялостното производство на една рамка ще отнема около 4-5 минути. Във фабриката ще има две поточни линии, всяка с 10 робота, а началният капацитет е 450 000 рамки годишно, като се предвижда на следващ етап да бъде увеличен. В проекта са инвестирани 14 милиона евро.

Първоначално една от поточните линии бе монтирана в Германия, където през декември бяха произведени пробно първите 250 МТБ рамки и още толкова за електрически велосипеди. Те вече са изпратени за тестване на португалските инвеститори, а в следващия етап тази поточна линия ще бъде преместена в Португалия и заедно с другата ще започнат работа през май 2016 г., когато се очаква от завода да излезе първата предсерийна продукция. Щом и тя бъде одобрена чрез специализирани тестове, Triangles ще може пълноценно да се включи на пазара.

Това включване в дългосрочен план може да доведе до сериозни промени в европейското производство на велосипеди. Представители на новата компания твърдят, че качеството и скоростта на производство няма да имат нищо общо с тези в Далечния Изток, но още по-важно е, че така европейските велопроизводители ще могат да диверсифицират веригата за доставки на основната съставна част за своите велосипеди. Очаква се новата фабрика да работи със значително по-кратки срокове за доставка и заявка, което може да е голямо предимство при един динамичен пазар, в който производителите често трябва да подават заявки за производство и снабдяване няколко месеца по-рано.

Ако ви е интересно да прочетете повече по темата, препоръчвам ви двете статии, от които добих основната информация за този интересен проект:

http://www.bike-eu.com/home/nieuws/2015/10/making-alloy-frames-like-car-chassis-10124903

http://www.bike-eu.com/sales-trends/nieuws/2015/12/first-fully-robotized-made-in-europe-aluminium-bike-frames-10125225

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>