Лапа Spank Spike Race 50 мм

Колкото и да си прилича по цвят и стил с кормилото Oozy 760 Trail, което ви представих в предишното ревю, лапата Spank Spike Race е по-различна като предназначение. Тя е ориентирана към DH-FR сегмента, докато кормилото е компонент за АМ/ендуро велосипеди. Затова, макар че карах двата продукта като комплект, тук ги разглеждам в отделни статии.

Продукт: Лапа Spank Spike Race
Размер: 50 мм, 0° ъгъл, 35 мм височина при скобата за стержена
Тегло: 182 грама
Цена: 119 лв.
Продължителност на ползването: 1 месец / 390 км
Продуктът е ползван съвместно с: Велосипед Ram Trail.1, кормило Spank Oozy 760 Trail
Други модификации на модела/продукта: Предлага се и в дължина 35 мм

Че Spike Race е предназначена за най-натоварващо каране си личи от пръв поглед. Видът ѝ е толкова масивен, че лапата дори изглежда по-дълга, отколкото предполага разстоянието между центъра на стержена и този на кормилото. Скобата за кормилото е доста широка (55 мм) в зоната на болтовете – може би поне с 1 см повече спрямо повечето ХС/АМ/ендуро лапи. Този по-широк захват би трябвало да осигурява повече коравина и стабилност – друг въпрос е дали някой може да усети подобна разлика. Не се съмнявам, че и самата лапа е изключително корава и здрава, направо бомбоустойчива, но и друг път съм казвал, че с моите 65 кг, особено при къси лапи не мисля, че мога да усетя каквато и да е разлика, т.е. повече или по-малко усукване, поддаване или нещо от този род.

Още в самото начало ми направиха впечатление и солидните болтове от закалена стомана с глава за шестогран 5 мм – повечето ХС/АМ/ендуро лапи използват по-тънки болтове, за да спестят някой грам, но тук производителят се е подсигурил и за най-тежки карачи, и за „най-грозни“ приземявания. Същите болтове са използвани и при скобата за стержена – там лапата е сравнително ниска (35 мм), което като цяло е плюс заради по-високите вилки на DH/FR велосипедите, но захватът със сигурност е безкомпромисен.

Като конструкция лапата е кована и след това CNC-фрезована. Производителят не уточнява от каква алуминиева сплав е изработена, но посочва, че използваните методи за обработка на материала са довели до по-ситна и изчистена структура (MGR – Micro Grain Refinement), което също има значение за по-добрите якостни характеристики.

Тази масивност обаче идва с определена цена под формата на по-високо тегло. 182 грама не са малко за къса лапа и това всъщност е единственото нещо, което прави този модел не толкова подходящ за АМ/ендуро велосипеди, макар че аз го ползвах даже с ХС/АМ байк. За целите на спускането и фрийрайда обаче теглото вероятно може да се преглътне за сметка на максималната здравина и сигурност.

Дизайнът на лапата е специфичен и разпознаваем – не мога да кажа, че е най-красивата, която съм виждал, но със сигурност прави впечатление (не само с размерите). Предният панел е с по една фрезована фаска от всяка страна и с релефно фрезовано лого в средата, а към лапата получавате и „гъзарска“ капачка за стержена, която дори е с уплътнение. Това важи за всеки от петте цвята, в които се предлага Spike Race. В тази връзка е особено важно, когато монтирате кормилото, да сложите предния панел с логото нагоре, а не надолу, както съм направил аз, за да увековеча небрежността си чрез снимките в тази статия. EPIC FAIL!, както е модерно да се казва в ерата на Facebook. 🙂

Бързам да допълня, че лапата се предлага и във вариант 35 мм. Аз все още не съм сигурен дали толкова къса лапа би ми била удобна, но има хора, за които такава дължина е добре дошла.

Покритието на лапата е същото като при кормилото Oozy, т.е. първо е полирана, после анодизирана и имам основание да смятам, че е доста добро и трайно, макар че нямаше повод да го проверя – в общи линии на една лапа, ако не се случи някое особено падане или недоглеждане при транспортиране, трудно може да ѝ причини човек деруги.

Цената е като за продукт от висок клас и със сигурност няма да се хареса на хора с „по-изпилен“ бюджет, но и не мисля, че Spike Race е насочена към такива потребители. В този модел Spank по-скоро залагат на комбинация от две основни неща – хубав външен вид и безкомпромисни здравина и качество. Сред DH контингента винаги има голям процент от хора, търсещи точно това, така че тази лапа е готова да украси велосипедите им.

+

Лапата изглежда направо бомбоустойчива.

Изработката изглежда на най-високо ниво.

Оценките за външния вид винаги са субективни, но хубав или лош, при Spike Race определено е оригинален.

Теглото е сравнително високо.

Цената също не е ниска.

За контакти:
Уан АД
тел. (02) 9791828
[email protected]
www.bikelab.bg

Етикети: , , ,

One Response to “Лапа Spank Spike Race 50 мм”

  1. Ник

    Това си е ендуро / АМ лапа, не става за дайрект маунт ! Ако на това му казвате голяма и солидна, моята SunLine 2009 е за дълбока оран на плуг -))

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>