Пътеките на Ла Палма – 8-17 април 2016 г.

Приятелите ни от Байкария не са страхливи в помислите си, когато става дума за пътешествия с колела и екзотични дестинации за планинско колоездене. След Кападокия, Мароко, Хималаите и куп други места, за които в момента не мога да се сетя, през първата половина на месец април те събират група за посещение на Канарските острови.

Ла Палма е най-северозападния от Канарските острови. Наричан е още „La isla bonita” (красивият остров) заради разнообразната си природа. На площ от около 700 км2 са насложени различни по възраст вулканични пластове, а множество върхове стръмно се издигат над 2000 м. Островът се намира близо до Тропика на рака и това прави климата му умерен и топъл през цялата година. Богатата, разнообразна растителност и достатъчно питейна вода се дължат предимно на пасатите, които обдухват високите североизточни склонове на най-големия вулканичен кратер и образуват по тях облаци и валежи. По насечения и стръмен релеф на Ла Палма населението е изградило една уникална мрежа от пътища и пътеки, която обхваща цялостно острова. Така той става любима дестинация на много планински колоездачи от Европа, без да загубва тихото, селското и некомерсиално излъчване. Има още какво да се каже за острова, но можем да оставим това за времето ни там.

През седемте дни ще посетим с колелата си най-забележителните места по пътеки във всички краища на острова – лавровите влажни гори на Севера, най-високия връх Roque de los Muchachos (2426 м) и източният ръб на кратера му, предизвикателните западни и източни склонове на Cumbre Vieja (вулканична планинска верига), най-южната му точка – фарът Fuencaliente. Ще влезем и каньона на кратера Caldera de Taburiente, ще посетим плажове, пещери, малки палмерски ферми, крайокеански ресторантчета и още нови и интересни места.

Програма *

Ден 1 (петък, 8 април) – „Buenos dias“, Ла Палма
Полет до Santa Cruz de la Palma и трансфер до северната част на острова. Настаняваме се в палмерска ферма в областта Santo Domingo de Garafía. Гледаме залеза с глътка ром или вино и обсъждаме програмата за седмицата.

Ден 2 (събота, 9 април) и Ден 3 (неделя, 10 април) – Приключения в северната част на острова
Караме по дивите пътеки по северните склонове на острова през дълбоки каньони и лаврови джунгли. Къпем се в морето и в естествените скални басейнчета по скалистите брегове. Можем да посетим и някои пещери.

Ден 4 (понеделник, 11 април) – „На покрива“ на острова
Трансфер до най-високия връх на острова Roque de los Muchachos (2426 м). Там се намира и едноименната обсерватория, която е една от най-значимите за Северното полукълбо. Спускаме се по предизвикателните пътеки на източния ръб на кратера. Завършваме карането си в Los Llanos, където е следващото ни място за нощувка. 

Ден 5 (вторник, 12 април) – Почивка или активна почивка
Почивен ден със свободно време и много опции – плаж, разходка из Los Llonos и/или Santa Cruz и др., посещение на забележителности като площада Plaza La Glorieta, винарната в Las Mancas, пиратския залив Tijarafe. Можем и да направим почивката активна с трекинг в Caldera de Taburiente, с възможност за къпане във вирове по реката, гмуркане, крайбрежно плаване с корабче и дори и отново каране на колело.

Ден 6 (сряда, 13 април) – Пътеки в западната част
По черни пътища, през села и махали, се изкачваме до Llanos del Jable – красиво заравнение в планината, покрито с черен, вулканичен пясък. От там се спускаме по различни пътеки, карайки покрай вулканични кратери и по вкаменени магмени реки. Завършваме деня на плажа Charco Verde или в съседното рибарско селце El Remo. Използваме такси до вкъщи.

Ден 7 (четвъртък, 14 април) – Пътеки в източната част
Трансфер с кола до Източното подножие на Cubre Vieha (Старото било). Комбинация от различни пътеки и спускане по източните склонове на планината, като отделяме време за кафе и хапване в столицата на острова Santa Cruz. Следобеда се трансферираме отново до основното било и се спускаме по пътечки до хотела ни в Los Llanos. 

Ден 8 (петък, 15 април) – „Пътят на вулканите“
Трансфер до Los Llanos del Jable и изкачване до началото на “Пътят на вулканите“ – 23 км пътека през най-младата част на острова, завършваща с вулкан Teneguia изригнал през 1971 година. Спускането ни свършва чак на морското равнище, в най-южната част на острова – солниците на Fuencaliente. Изпращаме деня с прясна риба и бира в барче на самотен плаж. Трансфер до хотела ни.

Ден 9 (събота, 16 април) – „Hasta luego“ Ла Палма
Трансфер до летището и отпътуване.

* Програмата може да претърпи малки промени в зависимост от състоянието и желанията на групата и времето.

Акценти

– уникално разнообразие от ландшафти и пътеки;
– най-големият вулканичен кратер в света – Калдера де Табуриенте;
– изкачване до най-високата точка на планината – Roque de los Muchachos (2426 м);
– обсерваторията Roque de los Muchachos – една от най-значимите за Северното полукълбо;
– „Пътят на вулканите” – 23 км пътека по най-новите вулканични кратери на острова;
– …залезите над Атлантика.

Настаняване

Първите три вечери ще нощуваме в областта Santo Domingo de Garafía, в традиционна палмерска ферма, която работи като къща за гости. Останалите нощувки ще бъдат в наета за цялата ни група къща в района на Los Llanos. Ще бъдем настанени в стаи по двама или трима. Няма да има нужда да носите спални чували или спално бельо. В къщата ще разполагаме с няколко бани и кухня и трапезария, където ще можем да си готвим и храним.

Храна и напитки

Трябва сами да помислим как да организираме храненето си. Близо до местата, където ще спим, има пазарчета, магазини, барчета и ресторанти. В къщите, където ще спим, ще можем да си готвим сами. В гастрономическо отношение има какво да опитаме. На острова се предлагат всякакви видове храни, като повечето се внасят от Испания. Вносните стоки са по-скъпи, но по малките пазарчета има на добри цени местни, палмерски продукти. Ла Палма има изобилие от плодове и зеленчуци. Прясната риба, морските дарове и агнешкото са също част от местната кухня. Островът е известен и с производството си на козе сирене, мармалади и различни сосове, много качествено червено вино и домашен ром и ликьори. 

Велосипеди 

За карането на острова са най-подходящи велосипеди с двойно окачванe. Разбира се, карането с твърдак е също възможно. Имаме две опции – да ползваме собствени велосипеди или да наемем от острова. Собствените колела, трябва да подготвим и приведем в подходящ за транспортиране вид. Препоръчително е да ползвате специализирана чанта, куфар или кашон за пренос на велосипед. Можем да помогнем със съвети за пакетирането. Качествени велосипеди с двойно окачване можем да наемем и от острова, като за седмицата трябва да се плати между 110 и 160 евро в зависимост от вида на велосипеда, който се наеме. 

Пътуване до Ла Палма и обратно

Самолетни билети можете да закупите сами или чрез агенцията за продажба на билети на нашия приятел и партньор Любо Дончев – Lubo Donchev: [email protected] . Директни полети няма и обикновено използваме комбинация от няколко компании, за да постигнем минимална цена. Според направеното проучване в момента (януари 2016) за конкретните дати най-удачната комбинация (цена и връзки) е София – Мадрид (Bulgaria air) , Мадрид – Санта Круз (Iberia), и обратно по същия начин. В момента (януари 2016) описана комбинация струва около 440 Euro + 120 Euro за пренос на велосипед в двете посоки.

Цена
10 до 13 участника – 790 лв., 8 или 9 участника – 880 лв., 5 до 7 участника – 1070 лв.
Записванията за участие приключват на 11.02.2016 г. Всички заявили желание за участие в програмата трябва да заплатят половината от стойността на таксата до тази дата.

Какво се включва
Всички нощувки на острова, всички трансфери, местен водач, български водач, застраховка.

Какво не е включено
Самолетен билет, нощувка по време на полета, ако се наложи, храна и напитки, наем на колело, ако не ползвате собствено, бакшиши.

Водач: Христо Николов – Ичо. За записване и повече информация на [email protected] или на тел: 00 359 897 247 241

https://www.facebook.com/events/106298396418448/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>