Български колоездачни серии 2016 – какво да очакваме?

Повече състезания в повече дисциплини, включително и детски серии

21.12.2015 г., София. Днес на специална пресконференция организаторите на Българските колоездачни серии обявиха спортния календар от събития за 2016 г. Това само по себе си е прецедент в планинското колоездене. За първи път още преди изтичането на календарната година се съобщават датите и домакините на повечето състезания (поне за някои от дисциплините), които ще се проведат през 2016 г. Нещо, което в нормалния свят се случва всяка година, при нас сега се случи за първи път. Да, имало е и досега отделни клубове, които са били готови навреме с плановете си за следващия сезон и са ги обявявали месеци по-рано. Имало е дори опити за обявяване на национален календар, които обаче винаги завършваха с неизпълнение…

Така че може би още по-важна, макар и вече позната на нашите читатели, е новината, че през 2015 г. бяха успешно проведени и завършени серии от състезания в три дисциплини – спускане, градско спускане и ендуро. Няма да се спирам подробно върху това, макар че то бе една от основните теми на пресконференцията и има защо – досега не беше се случвало и такова нещо в планинското ни колоездене. Единствено заради това, че за повечето състезания от сериите можете да прочетете подробни репортажи на страниците на МТБ-БГ, ще приключа темата за събитията през 2015 г. съвсем набързо с едно БРАВО!

Всичко това стана възможно заради наличието на Български колоездачни серии, които онлайн се намират на адрес https://race-series.com/. Но какво се крие зад това име? Повечето ни читатели вероятно знаят, но не пречи да обясня отново. Крие се преди всичко въплъщение на  девиза „Обединението прави силата!“. Години наред планинското колоездене в България се развиваше неорганизирано, полуорганизирано, недофинансирано и лутащо се между изцяло аматьорското ниво и желанието на отделни хора и организации да се развиват на по-високо, дори международно ниво. През същите тези години в България започнаха да се организират все повече и повече събития, появиха се състезания, включени в календара на UCI (Международния колоездачен съюз) и носещи точки за световната ранглиста, балгарските състезатели също започнаха все по-често да поглеждат отвъд граница, т.е. все хубави неща… Големият отсъстващ от сцената обаче беше Българският колоездачен съюз, родната федерация за колоездене. Тъжният парадокс е, че заради нормативната уредба без БКС не може да има нищо на официално, международно ниво. Не можеш да организираш състезание към UCI, ако не минеш през родната федерация; не можеш да се състезаваш в чужбина, ако не си спечелил точки за световната ранглиста и не си картотекиран; а няма как да спечелиш достатъчно точки, ако не се провеждат национални шампионати. И още много „няма как“ могат да се изброят, но през 2015 г. се видя ясно едно нещо: ИМА КАК спортът ни да се развива организирано и към по-добро, без изобщо да се поглежда към БКС, без да се иска или очаква нищо от тях. И всъщност нещата, за които казах, че се случват за първи път, са неща, които всяка уважаваща себе си и работеща федерация би трябвало да е направила не една, не две, а десет години назад във времето.

В дух на конструктивност, а и обективност, не искам да удрям сто тояги на гърба на БКС. Може би хората там нямат капацитет, може би не ги интересува планинското колоездене, може би кой знае какво, но фактите са налице – клубовете и организаторите, които от няколко години очакваха най-сетне нещо във федерацията да се случи, най-сетне някой оттам да им помогне, а не просто да се възползва от славата, най-сетне някой да ги приеме като легитимна част от спортното колоездене… ами тези хора просто направиха нещата, които са работа на БКС. Обявиха правила, календар, класиране в сериите и изпълниха всички тези неща. Регистрираха над 500 участници (конкретни хора) във всички състезания и се видя кои от тях са с най-добри постижения, кои от тях заслужават повече подкрепа от спонсори, а защо не и от държавата… някой ден, може би…

Та ако още не сте разбрали, Българските колоездачни серии са дело на инициативен комитет, включващ някои от най-активните организатори на състезания и някои от най-активните спортно-настроени хора в планинското колоездене. Този инициативен комитет координира, управлява, обсъжда и подпомага осъществяването на обявения спортен календар, като всяко отделно събитие си има конкретни организатори, но за първи път те не действаха ден за ден, старт за старт, всеки за себе си, а действаха заедно и направиха нещо силно, нещо добро! И се готвят да го направят за втори път през 2016 г.

Между другото, макар и с голямо разочарование, изписано на лицата им, представителите на Българските колоездачни серии протегнаха ръка и към БКС. На въпрос дали са водили разговори с тях, те казаха, че още не са, но че биха го направили и биха обсъдили сътрудничество с официалната федерация.

Но едва ли ще бъде възможен досегашният вариант, в който едни правят събитията, а други после се хвалят с резултатите от тях. И понеже някой ще каже „Ама пак става дума за пари!“ – да, става дума и за пари! Става дума за това, че през 2015 г. група хора и клубове направиха в някои от дисциплините всичко това, за което държавата по принцип отпуска някакви пари. Те не са го направили без пари – намериха ги от спонсори, събраха ги от състезателите чрез стартовите такси, вложиха и много личен труд и усилия (в нормалния свят това също струва много пари!). При това положение е съвсем нормално тези хора да искат, ако някой ще споделя успехите им, да сподели и работата им, да сподели и разходите им. Аз поне така го разбрах, макар никой да не го каза изрично.

Големите потърпевши от отсъствието на БКС, от липсата на адекватни национални шампионати и на състезания в календара на UCI, са хората на върха на почетната стълбичка. Хората, които заради усилията си и по всяка нормална логика би трябвало да представляват страната ни на състезания в чужбина, а много от тях дори не са спечелили UCI точки през 2015 г. Впрочем през 2015 г. имаше Държавен личен и отборен шампионат по ХСО в Узана. Бих го коментирал по-подробно, но тъй като не съм присъствал, не е редно да го правя. Основното впечатление, което остана у мен обаче, бе за късно обявяване и за познатата схема, при която състезанието реално е организирано и изнесено от местния клуб, но се води дело на БКС.

Както и да е, стига с тази болна тема, защото има далеч по-хубава – събитията за 2016 г.! Амбицията на организаторите е да разширят сериите, като обхванат и дисциплината крос-кънтри, а също и като добавят серия от състезания за деца. Така се очертава да има общо пет състезателни серии: Български даунхил серии, Български градски серии, Български ендуро серии, Български ХСО серии и Детски серии по спускане. Във всяка от тях се очакват минимум три състезания през сезона, обединени от общите правила и точковата система, водеща до крайно класиране и допълнителни награди за най-силните състезатели през целия сезон, а не само в отделните надпревари.

Впрочем сезонът ще започне с едно състезание, което е извън сериите, най-вече заради специфичния си характер. Става дума за зимния байк дуел, който ще бъде в Пампорово на 27 февруари. Съвсем скоро ще се появи и информацията за него. Ето кои ще са останалите състезания, разделени по дисциплини:

Български градски серии 2016

8 май – 1 кръг, мястото се уточнява
15 май – 2 кръг, Плевен
22 май – 3 кръг, Габрово

Български ендуро серии 2016

… май – Търново (Ксилифор)
15-17 юли – Витоша
20-21 август – Банско
1-6 септември – Пампорово
1-2 октомври – Благоевград

Очаква се да има още един кръг в Боровец, но подробностите за него се уточняват.

Български даунхил серии 2016

Април/Май – Петрич
16-19 юни – Пампорово
Юли – Осогово
16-18 септември – Боровец
7-9 октомври – Витоша

В Пампорово ще има и 4Х състезание в рамките на Pamporovo Bike Fest.

Обмислят се и още два кръга по спускане, но за момента не могат да бъдат обявени.

Български ХСО серии 2016

16-19 юни – Пампорово
Юни (края на месеца) – Банско
7-9 октомври – Витоша

Възможно е добавянето на още събития, стига организаторите на ХСО състезания да проявят интерес и желание за включване в сериите.

Детски серии по спускане 2016

16-19 юни – Пампорово
10-11 септември – Ловеч
16-18 септември – Боровец

И тук е възможно добавянето на още събития.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>