Enduro World Series 2015 – 7 кръг в Аинса, Испания

Епично време, огромни тълпи и силно състезание в седмия кръг в Испания

Седмият кръг от Световните ендуро серии, Specialized Opel Enduro Festival Zona Zero in Spain, просто бе предопределен да влезе в историята на тази дисциплина.

Matt Wragg ©

Когато базираш състезателното „селище“ до стените на замък от 12 век и пуснеш състезателите по древните калдаръмени улици на града, това със сигурност прави впечатление, но не е единствената причина Аинса да бъде запомнено като легендарна надпревара. Най-лошото време, което ендуро сериите са срещали, доведе до отмяната на един специален етап, но дори потопът, който се изля, не успя да „удави“ духа на това състезание.


Matt Wragg ©

Осмият етап, последен в надпреварата, бе отменен заради пороен дъжд, който превърна трасето в река. Резултатите бях зачетени до седмия етап включително, в резултат на което победители в Испания станаха Трейси Моузли (Trek Factory Racing Enduro Team) и Ричи Рууд (Yeti/Fox Shox Factory Team). 


Matt Wragg ©

Рууд направи карането на живота си в събота, когато спечели всичките четири етапа. В неделя обаче нещата изглеждаха по-различно и той не успя да запише победа в нито един от тях, но пък бе достатъчно бърз, за да запази цели 20 секунди преднина в крайното класиране. И за да не си помислите, че подобни разлики са били нещо обичайно, по-малко от секунда делеше втория и третия в класирането при мъжете – Йоан Барели (Giant Factory Off Road Team) и Мартин Мейс (GT Factory Racing). 


Matt Wragg ©

При жените Трейси Моузли взе с един етап по-малко от завършилата на второ място Сесил Раванел (Commencal Vallnord Enduro Team), но с 25 секунди преднина британската състезателка отново бе недостижима. Изабеу Курдурие (Rocky Mountain Urge BP Rally Team) продължи силния си сезон с трето място.


Matt Wragg ©

И ако времето бе толкова драматично, колкото и местоположението на надпреварата, Аинса ще бъде запомнена най-вече с тълпите от фенове, които ограждаха трасетата. За всеки от етапите имаше хиляди крещящи поддръжници.

Ето и видеоклип, който показва всичко, за което стана дума дотук:

На 3-4 октомври във Финале Лигуре ще бъде поставен край на Световните ендуро серии за 2015 г. Там вече е и Иван Колев от отбора на Ram Bikes, който ще представлява България. Ванката спечели това участие с победата си в състезанието Home Mountain Enduro през месец август, но нека не забравяме, че освен него той спечели и другите три ендуро състезания в България през 2015 г., така че няма по-подходящ от него човек. Стискайте му палци! 

www.enduroworldseries.com

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>