С колела в Ивaйловгрaд през есента – 8-11 октомври 2015 г.

Кара ли ви се в Източните Родопи? Ако ви е необходима допълнителна мотивация, може би тази статия ще ви помогне: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/travel/3291-travel089-ram-bikes-ivailovgrad. Точно по описаните в нея места, че и по-нататък, са готови да ви заведат нашите приятели от Габи Тур, с които се знаем покрай Новото тракийско злато – проект, в който те бяха активно замесени. Ето какво ви предлагат те за месец октомври:

През октомври ще се впуснем във велоприключения сред природата на пограничния Ивайловградски край. Отдавна му се каним – сега вече ще го атакуваме с колела.

Програмата включва:

8 октомври – четвъртък
По обяд се събираме пред ТИЦ в стария град Ивайловград (на влизане вляво по калдъръма). Оставяме колите и поемаме на юг към самобитните Ивайловградски села Свирачи, Белополяне, Одринци, Сив кладенец и Мандрица. Преди да ги обходим обаче, ще посетим вила Армира – най-известната частна римска вила в България. Ще минем и покрай защитена местност Ликана, в която ще се любуваме на есенните багри, защото нейното богатство са орхидеите, които цъфтят напролет. В хоремаг-а на Мандрица пием бира и спим в къща за гости Букор щепи – пак в Мандрица. 
Карането за деня е около 30 км по ненатоварени асфалтови и черни междуселски пътища.

9 октомври – петък
Слизаме съвсем на юг към Долно Луково и Меден бук, които са само на 4-5 км от границата с Гърция. В Долно Луково ще посетим църквата и ще видим автентични бубарски къщи, за съжаление изоставени. Насочваме се към южната граница на защитена местност „Меандрите на Бяла река“ и караме по граничното било до село Горни Юруци, където ще е втората ни нощувка в ловната хижа. Много панорамен и наситен с есенни цветове ден. 
Карането за деня е около 32 км, като пограничната част е с повишена трудност.

10 октомври – събота
Днес насочваме велосипедите на север към Ботурче, крепостта Гугутка и Ленско. Крепостта се намира на западната граница на Меандрите на Бяла река – отново панорамна гледка. В село Гугутка има интересна църква и хоремаг. Ленско е добре запазено село с каменни къщи и неколцина жители. Оттам поемаме на изток и после право на север към село Пелевун, където ще спим третата вечер в Калояновите къщи. Всичко, което ще ядем тук, е натурално произведено във фермата и градината на собствениците. 
Карането за деня е около 29 км с последна част изкачване към Пелевун.

11 октомври – неделя
Насочваме се с колелата към друга старинна крепост в Родопите – Лютица, с изключителна панорама във всички посоки на света. Оттам караме към Ивайловградската Лъджа и после към центъра на Ивайловград, където сме оставили колите. 
В този последен ден колоезденето е около 15 км с изкачване към Лютица.

Цена на човек: 120 лв.

Цената включва:
– съпътстващ транспорт с бус по маршрута, който превозва основния багаж
– професионален водач

Цената не включва:
– храна
– нощувки
– планинска застраховка
– лична екипировка

За това велоприключение е добре да не сте съвсем начинаещ, а да сте карали поне веднъж колело в планината. Ако нямате лично колело, ние можем да осигурим планински байкове под наем за 10 лв. на ден.

Моля, носете си поне по една резервна гума, особено тези с размер на колелата 29 цола. 

Заявки и въпроси изпращайте на: mihaela_kircheva [@] abv.bg или се обадете на: 0887 831 026.

Краен срок за записване: 5 октомври 2015 г.

Тема във форума: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=48&t=177914

https://www.facebook.com/events/426295567557100/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>