Ново поколение на моделите Bronson и 5010 от Santa Cruz

Американската марка Santa Cruz представи в началото на септември обновени версии на два от най-универсалните модела в каталога им – Bronson и 5010.

Общите черти между тях са повече, отколкото различията – и в двата случая говорим за велосипеди с окачване VPP2, предназначени за най-разнообразно каране, като все пак Bronson е готовият за всичко, дори за байкпаркове, байк със 150 мм ход на окачването, докато 5010 е малко по-късоходов, 130 мм, попадащ в категорията ХС/АМ велосипеди, наричани в индустрията trailbikes. Впрочем Bronson бе първият АМ/ендуро велосипед на Santa Cruz с 27.5 колела. И при двата велосипеда рамките са изработени от въглеродни нишки, като се предлагат в две нива – C и CC. И в двата случая якостните характеристики – коравина, здравина, издръжливост във времето – са еднакви, но при CC са използвани карбонови платове от още по-висок клас спрямо С, които са по-леки, което води и до по-ниско тегло на рамката – с 280 грама. За съжаление производителят не е посочил колко тежат новите рамки, но като се има предвид предишното поколение, могат да се очакват наистина добри стойности.

Кое е новото? И при двата модела виждаме, на първо място, по-издължена геометрия – 20-25 мм по-голям обхват (reach), което рефлектира и в по-голяма дължина на рамката, което пък е в синхрон с тенденцията при останалите производители и води до по-стабилен при каране на скорост велосипед. Челният ъгъл също е ревизиран към още по-ниски стойности – 66° при Bronson и 67° при 5010, а заедно с това ъгълът на седалковата тръба е увеличен, за да разположи ездача по-добре над средното движение, така че да може да прилага ефективно педалиране от удобна позиция. Средното движение и при дават велосипеда е по-ниско спрямо досегашните, което е чудесна новина – при Bronson то е 341 мм, а при 5010 334 мм – стойности, които звучат просто перфектно! Стойките на веригата са скъсени толкова, колкото позволява размерът на колелата, и са 432 мм. Това е станало възможно и благодарение на новата, по-широка задна проходна ос с размери 148х12 мм. Интересен детайл е, че при всички тези новости, Santa Cruz остават верни на традиционния тип средно движение – изглежда смятат различните видове PressFit и други подобни стандарти за твърде проблемни или недостатъчно универсални и/или лесни за обслужване.

Bronson – геометрия и размери:

5010 – геометрия и размери:

При внимателен оглед се виждат промени и по самите елементи на окачването – по-специално долната връзка между предния и задния триъгълник, но не само. Невидими за окото остават някои дребни промени в коефициента на окачването в различните части от хода, които водят до още по-добро поемане на дребните неравности и малко повече прогресия в средната част на хода. Като цяло обаче много от детайлите, които отдавна сме свикнали да виждаме при рамките на Santa Cruz, са запазени изцяло – вградени протектори на долната тръба и дясната стойка на веригата, ISCG05 накрайници, вътрешен път за жилата/маркучите, включително и за регулируем кол за седалка, за който са предвидени и външни водачи, възможност за директен монтаж на заден дерайльор Shimano и др.

За жалост и цените остават все така далечни от желанията на средностатистическия потребител, но в това няма новина – при вариантите С окомплектовките започват от 3599 щатски долара, а при CC най-евтините варианти са 6399 щатски долара – говорим за цели велосипеди. Ако ви интересува само рамката, във вариант СС и със заден амортисьор Fox Float X Factory тя се продава за $2999.

Всеки от байковете се предлага в две разцветки.

Както си е традиция, представянето на нови модели вече задължително е съпроводено и с видеоклип – този за Bronson е с участието на Джош „Ratboy“ Брайсленд и е заснет на остров Мадейра.

http://www.santacruzbicycles.com/

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>