Българското участие във Василица, Гърция

На 5-6 септември няколко български спускачи взеха участие в едно то гръцките състезания по спускане, проведено в зимния курорт Василица, и, както обикновено, се завърнаха с доста добри класирания и с много за разказване. Светлин Гатев, който е сред основните организатори и подкрепящи подобни гостувания в чужбина, подготви за читателите на МТБ-БГ кратък репортаж, написан в неговия си емоционален стил. Приятно четене!

Василица е зимен курорт в Гърция и въпреки най-бавния лифт на Земята, деветимата български колоездачи, които се включиха в това състезание, направиха  достатъчен брой спускания за постигане на добри резултати. Неприятният момент  беше дългото чакане за качване,  но нали сме си българи, такива малки проблеми  само ни захранват.

Надпреварата  беше  на две нива – първо,  национален шампионат на Гърция, и второ, отворен клас, в който и чужденци бяха добре дошли.  Естествено, ние взехме участие в отворения клас  и не само това, а и спечелихме няколко челни места.

По време на квалификациите нямахме никаква представа какво се случва, по простата причина че на монитора се изписваха общи класирания, без резултатите да бъдат разделени по категории. И при положение, че не познаваме никой от техните състезатели, ние нямахме представа кой е елит и кой юноша, за да можем да си вадим изводи. Единственият сигурен резултат бе на Стиви Гатев, който направи съня на Андриотис  Константинос (най-силния гръцки DH състезател) със 7 десети от секундата по-кратък.

За съжаление на финала нещата се развиха по нежелан начин и това доведе Стиви до 3 място в отворения клас и на 5 място в общото класиране.

Познатият и у на Йоан Йоану не пресъстваше на награждаването на спечеленото 3 място, а както виждате, 5-ото място също бе поето не от Стиви, а друг от  виден представител на българското колоездене. 😉

Късмет или не, но няколко наши ездачи на колела финишираха безкрайно разочаровани поради спукани гуми на финалното спускане – това бяха Павел Козарски, Денислав Ангелов и Иван Борисов. Но след изказване на вълшебните думи МАЛЯКА, страстите бяха овладени на мига. Явно тази дума е изключително ефективна. 🙂

Нашата гордост е в категория юноши. Персия е символ на един наш състезател, който не за първи път  защитава положително честта на нашето колоездене. Това е сливенската легенда Пресиян Нанев. Някои казват, че той е попаднал тук от космоса, по-точно от съзвездие Персеиди. Факт е, че той сякаш дойде, видя, усмихна се (някак по Пресиянски), взе купата за първо място и си тръгна. Но това не е всичко, понеже не по-малко популярният юноша Минчо Димитров,  който отскоро е с ново колело (Kona Operator Carbon)q  с което още не са се запознали както трябва, грабна петото място и както сам каза, това е само началото.

За съжаление една от големите български надежди,  Румен Белезирев, попадна в една дълга категория 12-18 години и за него, въпреки доброто време на финал, надпреварата бе неравностойна. Но всяко едно състезание му носи опит и е урок за следващи надпревари.

Най-лошият жребий се падна на Петър Апостолов, който при двубоя с едно дърво се оказа губещият и безименният му пръст беше твърд в убежденията си, че не му позволява да се спуска повече на това състезание.

Събитието във Василица беше едно приятно преживяване и дори богът на колоезденето ни изпрати еднo слънчево зайче, което ние кръстихме ФЕЯТА НА DH-а. 

Следваща спирка Ореокастро!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>