Biking Tours: РОДОПСКА ИДИЛИЯ II – 19-22 септември 2015

Biking Tours ви канят да разгледате някои части на Родопите и в есенни окраски.

Четиридневен велосипеден маршрут Девин (Настан) – Чаирски езера – Триград – х.Орфей – Настан
19-22 септември 2015 г.

ПРОГРАМА

Ден 1 (19.09.2015 г.) Девин (кв. Настан) – х.“Чаирски Езера“

Срещаме се точно в 10:30 ч на площада в кв.Настан
адрес: кв. „Настан“, ул.“Л.Димитрова“ 1
GPS координати
1. 41°42’43.5″N 24°25’01.6″E
2. 41.712095, 24.417115
Когато групата се събере, тръгваме по асфалтов път по посока Триград през населените места Грохотно и Тешел. След 13 км ще достигнем с. Гьоврен, откъдето ще поемем по много стръмен и красив горски път към изоставеното село Чамла. По пътя към Чамла ще посетим новата местна атракция “Вълчи камък“, която се намира високо над с. Гьоврен. По този път ще караме около 16 км, ще преминем през местност Курфанлъ, след която пътят ни се отделя към Чамла, Мугла и Чаирски езера. Достигайки изоставеното селище, ще преценим времето и нивото на групата и ще предложим разделяне по два маршрута. Тези, които желаят и имат физическа и техническа възможност, ще направим шеметно спускане към едно интересно и позабравено от Бога място – с.Мугла, след което ще се изкачим по много приятен и красив горски път до х.“Чаирски езера“. Карането по този маршрут се увеличава с 15-16 км и около 3 часа. Другата група ще продължи по горски път, който след 4-5 км ще ни отведе на х.“Чаирски езера“, където ще се установим за нощувка. 

Общата денивелация за деня е: 
1200 м положителна
650 м отрицателна
Общ маршрут – 33 км без каране до Мугла.
Очаквано време за преминаване 4-6 часа.
Вода има на 10 места за този ден.

Ден 2 (20.09.2015): х.“Чаирски езера“ – с. Кестен – Триград

В 10 ч ще тръгнем от хижата в посока с. Кестен по черния път за Триград, ще пресечем Чаир дере, след кратко изкачване ще завием наляво към Горски дом (минаваме точно зад сградата), откъдето се отправяме към местност Каурчан. Минавайки покрай природен феномен Пияната гора, се изкачваме и заобикаляме вр.Каурчан, намиращ се на 4,5 км от хижа „Чаирски езера“. Продължаваме в юоизточна посока, за да достигнем последното за България село в този район – Кестен. Преди селото ще имаме възможност да се спуснем по много технична и интересна пътечка или по основния черен път. В селото ще направим и по-голяма почивка 30-40 минути. От тази точка отново ще имаме възможност да разделим на две части групата, ако това се налага. Едните тръгват в посока Триград по макадамов път, който по-нататък става асфалт и е с дължина 8 – 8.5 км. Тези, които желаят по-дълго каране, ще продължим пътят си също по макадамов път, който преминава в почвен горски, но в посока границата на Република България. Ще караме 1-2 часа по границата, за да достигнем голям кръстопът, където ще се отделим надясно и ще се спуснем към интересното родопско село Водни пад. От него по много приятен и равен път с дължина 7 км ще достигнем Триград, където ще се установим за нощувка.

Карането за днешния ден, в зависмост от маршрута, е:
х.“Чаирски езера“ – Кестен – Триград  – 18 км и очаквано време за изминаване 3-4 часа.
х.“Чаирски езера“ – Кестен – Водни пад – Триград – 30 км и очаквано време за изминаване 5-7 часа.
Чешмите в днешния ден са малко по-рядко: 3-4 на брой.

Ден 3 (21.09.2015 г.): Триград – х.“Орфей“ (1100 м н.в)

След като закусим и прегледаме изправността на велосипедите, ще се отправим към пещерата Дяволското Гърло с възможност за посещение (ако има желаещи, разбира се).
Най-късно в 11 ч ще потеглим на преход в посока с.Ягодина, където в близост са следните забележителности: съоръжението Орлово око и Ягодинска пещера. От Триград до Ягодина ни предстои каране около 10 км по добре утъпкан и маркиран каменист път. В центъра на селото ще направим почивка и при желание ще подсигурим джипове, които да ни извозят до м. Орлово око. Повечето от групата очакваме да достигнат величествената гледка с велосипед, което не е проблем при добро желание и отнема около 40-60 минути. 
След като се насладим на зашеметяващите гледки от Орловото око, ще се върнем обратно в селото, за да изпием по бира пред джамията. Оттам по асфалт следва спускане до Ягодинска пещера, където при желание от страна на групата, ще я посетим. В следобедните часове на деня продължаваме пътя си до стената на яз.Тешел. Оттам ще поемем по асфалт с дължина 8 км до х.“Орфей“, където ще бъде и втората ни нощувка. Предвижда се допълнителна разходка до Кемеров мост за желаещите, като отиването и връщането от х.Орфей е около 2 часа. 

Денивелацята за днешния ден е:
Положителна 1100 м
Отрицателна 720 м
Общо каране за деня 34 км
Вода за допълване има на 5-6 места.

Ден 4 (22.09.2015 г.): х.“Орфей“ – Девин( Настан)

Когато групата е готова, се отправяме по асфалтов път, който не след дълго става почвен, в посока резерват Кастракли и яз.Кастракли. Продължаваме направо по пътя и ще преминем покрай голяма чешма и въртяща се беседка и след 2-3 км ще се изкачим на билото. Следва леко спускане и остър десен завой по широк и много приятен за каране почвен път, маркиран с жълто-бяла маркировка за град Девин. Ще караме около час с леки изкачвания и спускания, след което достигаме няколко постройки (вили), пред които завиваме надясно по основния черен път. Следва няколко километрово вълнуващо спускане по немного стръмен широк път, позволяващ да се развива висока скорост. Спускаме се, докато достигнем голям разклон, където отново завиваме надясно и се изкачваме за 20-30 минути до вече известната за някои Поляна Елана, която се намира високо над село Грохотно и Настан. Това място е ключово за днешния ден! Тук за групата на “Родопска Идилия II“ сме подбрали две наистина качествени и вълнуващи спускания към Настан. Ще има вариант с пътеки и друг с широк черен път. И двата пътя минават през местен овчарник, известен като “Овчарника на Калиткото“, където групата се събира и отново ще предложим две спускания надолу. За тях ще научите повече на място. 🙂 Срещаме се пред стария ДАП, откъдето всички дружно се отправяме към мегдана на Настан, за да утолим жаждата си за бира и вероятно ще направим разбор на интересните моменти. Следва ”Довиждане“ и отпътуване!

Днешното каране е с незначителна денивелация и дължина 23 км.
Очаквано време за каране: 3 до 5 часа.
Вода по днешния маршрут има на 7 места.

Нощувки:
Първа вечер на 19.09.15г.: в хижа „Чаирски езера“ настаняването е в стаи с 3, 4 и 5 легла, с общи санитарни помещения (изключително чисти)!!! и цена 12 лв.на легло. Може и ползване на лични палатки, като цената е 4 лв. на човек за ползване на санитарен възел и посуда. 
Втора вечер на 20.09.15г.: къща за гости “Чолаковата Къща“, цената на нощувката е 15 лв., ако не се ползва климатик (отопление), ако се ползва е 18 лв. Ще има и палатков лагер в района на Триградска река към с. Водни пад – безплатен.
Трета вечер на 21.09.15г.: в хижа „Орфей“ настаняването е в стаи с 2, 3, 4 и 5 легла. Цената на легло е 12 лв., в района на хижата има възможност за разполагане на палатки, като цената е 5 лв. на палатка. В хижата има механа, може да се заяви предварително храна, а който иска да внесе храна, не е проблем.

Храна: 
Първа вечер: х.“Чаирски езера“ може да приготви: пататник, родопски клин, мусака и супа. 
Втора вечер: домакинята на „Чоковата къща“ предлага пъстърва с гарнитура 6,50 лв. и закуска 3 лв.
Трета вечер х.“Орфей“: салата, пъстърва, пържола и супа за вечеря, а за закуска пържени филии.
Навсякъде е разрешено ползването на лични храни и напитки!

Транспорт: 
Всеки стига до Настан със собствен такъв. Ако има желаещи, може да организираме по маршрут София-Настан-София за хора и велосипеди на цена 50 лв. 

Препоръчваме на всеки участник да носи със себе си дъждобран (за прехода) и топли и сухи дрехи и обувки за подмяна (в случай на лоши метеорологични условия и дъжд).

Организационна такса за събитието е 90 лв. и включва: водач/и, застраховка “Злополука“, съпътстващ транспорт по маршрута за багаж, екипировка и други. 
Таксата не включва: придвижване на туристите с джипове от Ягогина до Орлово око, същата е 9 лв. на човек; таксите за посещение в пещерите, която е между 5 и 7 лв.

Моля, пишете в мейла предпочитания за нощувки и храна!!!

Записването става само на e-mail: 
[email protected] или на тел. 0888881245 – Нено Делирадев.
Краен срок за записване 17.09.2015г.

https://www.facebook.com/events/1640691322879646/