2015 Craft BIKE Transalp powered by Sigma – етап 7

Кауфман и Каес празнуват трета крайна победа в Transalp | Лаката и Хинек печелят последния етап с финален спринт

© Henning Angerer

Рива дел Гарда, 25 юли 2015 г. – Маркус Кауфман и Йохен Каес (Centurion Vaude 1) записаха имената си в историята на Craft BIKE Transalp powered by Sigma като първия отбор, успял да постигне три крайни победи в този престижен и труден многоетапен маратон през Алпите. Фактът, че това се случва в три поредни години, показва, че двамата са се сработили отлично и поддържат сезон след сезон добрата си форма. В последния ден от Левико Терме до Рива дел Гарда, 74.75 км с 2555 м изкачване, те завършиха едва на пета позиция, но без сериозно изоставане, така че челното им място в крайното класиранеостана непокътнато. Сборът от етапните им времена показва, че те са преминали цялото разстояние от 611.27 км с 19 002 м изкачване за 25:50.54,7 часа.

“Повече от щастливи сме, че спечелихме състезанието за трети пореден път и по този начин написахме част от историята му. Бяхме перфектно подготвени, което се оказа ключ към успеха.“, заяви Каес. Неговият съотборник Маркус Кауфман, който трябваше да се справя и с някои здравословни проблеми, добави: “Не спах добре в последните нощи и бях малко болен. Доста кашлях, имах и проблеми с дишането. За мен е изненада, че успяхме да се справим толкова добре в това състезание и затова съм горд. Но сега съм и щастлив, че свърши.”


© Henning Angerer

Иначе последният етап бе взет от Албан Лаката и Кристиян Хинек (Topeak Ergon), които спечелиха след драматичен финален спринт с италианската двойка Джони Катанео/Дамяно Фераро (Selle San Marco Trek), които водеха почти през целия ден. Това е характерно за много подобни състезания – има отбори, които си „кротуват“ някъде по-назад във всички дни, само за да имат сили да се напънат и да спечeлят последния етап, в опит да оберат повече слава. Беше добър опит за двамата италианци, но опитните професионалисти на Topeak Ergon, дори и след шест дни каране в челото, успяха да намерят сили да го осуетят.  Това обаче не им помогна за крайното класиране, където те останаха на трето място, нареждайки се зад Карл Плат и Урс Хубер (Team Bulls 1), които завършиха деня трети, но това бе достатъчно да запазят втората си позиция в крайното класиране.


© Henning Angerer

Бойко Танчев и Илко Илиев завършиха последния ден на 51 място и в крайното класиране срещу имената им и отбора MTB-BG.com е записана 46 позиция. Това без съмнение е отличен резултат, за който ги поздравявам от сърце! Припомням, че в началото над 150 отбора стартираха в тази най-силна категория (мъже), а малко над 400 бе общият брой на състезателните двойки. На този фон Бойко и Илко са в първата третина на мъжете и в топ 15% в общото крайно класиране – аз лично не съм се и надявал на такъв резултат, като се има предвид високото ниво в Craft BIKE Transalp powered by Sigma, но изглежда, че и това на българския тим е било подобаващо. След месеци старателна подготовка, двамата приятели от клуб „Мамут“ ще се върнат в България с един от най-добрите резултати, записвани от наши състезатели в елитни международни състезания. Още веднъж, БРАВО!

Браво и на Уоутър Клепе, който заедно със съотборника си Роберт Добай, карайки за Freerider.ro, доказа още веднъж, че нивото му е като на професионален състезател. Двамата завършиха на 14 място в крайното класиране, при това в крайно конкурентни условия, заобиколени от фирмени отбори. С този резултат Уоутър подобри класирането си от 2012 г., когато успя да завърши на 16 място. Какво повече да кажа…

В останалите категории победителите като че ли бяха ясни още след първите 2-3 етапа, но сега, когато титлите им вече са факт, ще припомня имената им.

Сали Бигъм (Великобритания) и Кристина Колман (Австрия) от Topeak Ergon завършиха с огромна преднина (три часа и половина, достатъчни за цял един етап!) в крайното класиране при жените. За Колман това бе първа победа, но за Бигъм е четвърта титла (през 2012 и 2013 г. бе първа при жените, а през 2014 г. в смесените двойки). След състезанието тя коментира: „Малко е разочаловащо, че няма повече силни женски отбори. В бъдеще ще е добре, ако успеем да привлечем повече жени в това състезание, за да имаме по-силна и оспорвана надпревара в тази категория.

Италинците Масимо Де Бертолис и Андреас Ланер (Wilier Force Squadra Corse 1), мака че завършиха четвърти последния етап, спечелиха крайното класиране в категория Master (обща възраст над 80 години).

Хансюерг Гербер (Швейцария) и Берти Бухер (Швейцария) от Bikeholiday.ch/BiXS останаха непобедими в категорията Grand Master (обща възраст над 100 години). 26.38,4).

При смесените двойки най-бързи през 2015 г. бяха Силке Шмит (Германия) и Саша Швиндлинг (Германия) от Team Herzlichst Zypern 1. 

За допълнителна информация посетете bike-transalp.de.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>