XCO София – резултати и кратък репортаж

Отдавна не бяхме гледали крос-кънтри състезание в София, но ето, че отново се случи. Този път организатори бяха Concept Creative с активното съдействие и помощ от Столична община, тъй като събитието бе част от календара във връзка с кандидатурата на града за Европейска столица на спорта 2018 г.

Фактът, че състезанието се проведе в един от най-горещите летни дни си струва да се отбележи, макар че това не разколеба повечето от участниците. На мен ми е трудно да си представя какво е да се състезаваш при температура около или над 40 градуса на слънце (със сигурност над 30 на сянка, поне така отчете велокомпютърът ми!), но доста хора се справиха с това предизвикателство. Можеха да бъдат още повече, особено в категория Елит, която бе доста рехава заради провеждащото се на същата дата състезание в Узана, което е със статут на ДЛОШ (Държавен личен отборен шампионат), ако изобщо може да се приеме този статут за реален при настоящата ситуация в Българския колоездачен съюз, в която от една година има избрано ново ръководство, което не може да встъпи в длъжност заради жалба и изчакване на съдебно решение… Българските дивотии и борби за власт обаче останаха далеч от Южния парк – така или иначе основната цел на състезанието там бе не толкова да се покаже „високо спортно майсторство“, колкото да се доближи нашия планински спорт до повече градски хора, да осигури забавление и атракция.

Както бяха обещали организаторите, трасето криеше доста потайности – имам чувството, и то без да съм го минавал цялото, че Concept Creative се бяха опитали да включат в него всяка по-скрита пътечка, намираща се на територията на Южния парк. Макар да имаше доста каране по алеи и леки пътеки, не липсваха и някои доста сериозни участъци, включително една тясна пътека в основата на оградата на Правителствена болница, под която зееше сериозна пропаст от 10-20 м. Имаше тук-там и стръмни стъпала, а пътеката с виражите до Монцата, колкото и да е приятна за спускачите, също бе предизвикателство за повечето участници в ХС състезанието.

В програмата на събитието бяха включени и детски стартове, както и обиколка в полза на хората, страдащи от Паркинсон – всъщност именно с тези активности започна официалната част, след като до 12 ч участниците имаха възможност да тренират. След това бе даден старт за жените и двете младежки възрастови групи, а в 15:45, когато температурата достигна връхната си точка, по трасето се впуснаха мъже елит и хоби, като първите трябваше да направят пет обиколки, а вторите четири.

Най-бърз сред всички участници и съответно в категория елит бе Антон Настев (Ram Bikes), следван от Жеко Стойчев (Зелен път) и Валентин Борисов.

При мъже хоби победител стана Добрин Добрев, втори е Александър Кръстев, а трети Людмил Иванов (Riders United)

При дамите дори имаше обрати, след като Мария Василева (All Mountain), бидейки втора, спука гума, след това навакса част от изгубеното време и успя да завърши трета. Пред нея се нареди Мария Боянова (Ram Bikes), но най-бърза още след първата обиколка бе Кети Георгиева.

В малобройната група на юноши 15-17 за награждаването останаха само двама, след като други двама бяха дисквалифицирани заради минаване напряко при изкачването покрай Монцата, а имаше и такива, които не завършиха. Така че първо място за Симон Дойчинов, второ за Георги Костов.

В тази група обаче не мога да не спомена Константин Николов, който караше с шосеен велосипед. Колко се е измъчил, само той си знае, но браво и за ентусиазма, и за завидната техника, която показа в карането с тези тънки гуми!

При по-малките младежи най-бърз бе Евгени Войнов (Drag Zone), следван от Мартин Джонкин и Махмуд Осама.

Ето го и цялото класиране в няколко снимки:

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>