Велоучилище МТБ-БГ

След дълго отлагане най-сетне мога да обявя нещо, което искам да започна от години, а именно – началото на велоучилище МТБ-БГ, с което всеки желаещ може да направи първите, вторите или дори третите си стъпки в планинското колоездене, за да усвои по-бързо и лесно необходимите основни умения за каране на маунтин байк или да подобри вече наличните.


Ще ви кажа какво ми се иска – повече хора да могат да усещат радостта от карането по технични пътеки, да владеят добре велосипеда си по пресечен терен, да карат уверено и стабилно, а не със свити от страх сърца и мускули, да крещят от кеф в края на поредната пътека, а не да треперят от напрежение! Това не става отведнъж, не става лесно, нито пък бързо. Но в повечето случаи, за да стане изобщо, човек трябва да овладее някои основни техники и движения, които чрез редовно упражняване и прилагане на все по-труден терен да доведат до желания резултат.

Искам още в началото да наблегна на нещо много важно. Школата на МТБ-БГ няма нито цел, нито амбиция да развива спортно колоездене. Затова и няма да срещнете при нас думата тренировка. Обученията, които ще правим, са насочени изцяло към любители, към хора, които искат да подобрят техниката си на каране. В тях няма да засягаме материи като тренировъчна програма, увеличаване на силата и издръжливостта, хранене, режим и т.н. Разбира се, всеки състезател, който изпитва неувереност при каране по технични и трудни терени, е добре дошъл, за да подобри тези аспекти от карането си, но на хората, които желаят цялостно развитие в насока спорт и състезания, препоръчвам да се обърнат към някой от множеството спортни клубове, които предлагат програми с тренировки и обучения.

Впрочем началото го поставихме преди няколко години с клуб „Нашата група“ и до ден днешен продължаваме да правим с тях безплатни групови занимания (Карания с практически съвети), в които се опитваме да даваме акъл на тези, които желаят да се възползват от него. Отделно с приятели провеждаме и неангажиращи упражнения по завиване в парка, които също са напълно безплатни и, надявам се, полезни за доста хора. Сега обаче искам да направя и платени обучения с по-малки групи участници, които да са много по-ефективни, защото всяко движение, всеки елемент ще може да бъде повтарян многократно, ще мога като инструктор да отделям много повече персонално внимание на всеки участник и да се съобразявам с конкретни трудности за него, с цялостното ниво на каране на групата и т.н.

Затова и обучението във Велоучилище МТБ-БГ ще се предлага под няколко форми:

1. Учебни лагери
Ще се провеждат един или повече пъти в годината с групи между 6 и 10 човека, най-вече в байкпарковете, където има достатъчно трасета с различна трудност, така че упражненията да бъдат градирани от основните техники към тези за по-напреднали. Продължителността на такива лагери ще бъде 4 или повече дни, а основната цел е да започнем от основните умения, да ги изчистим до степен, че да ги прилагаме без проблеми както по лесни, така и по трудни пътеки, след което да преминем и към по-бързо каране или към някои допълнителни тънкости за напреднали.

2. Двудневни обучения
Групови (4-8 човека) или индивидуални (1-3 човека) занимания в рамките на два дни на подходящи места извън София. През лятото такова място най-често ще бъде Байкпарк Боровец, а през пролетта и есента пътеките над Благоевград са особено подходящи. Като цяло дестинациите ще са близки (до 1 час път) и наситени с разнообразни пътеки и терени.

3. Еднодневни обучения
Групови (4-8 човека) или индивидуални (1-3 човека) занимания в рамките на един ден на подходящи места в близост до София. Най-често това ще са пътеката над Локорско, пътеката от Боянското езеро, пътеките над Панчарево.

4. Обучения по посочен от клиентите маршрут
Това като цяло е допълнителна форма на еднодневни или дори двудневни обучения, индивидуални или групови, но ключов момент е това, че се кара по пътеки, които са избрани от самите обучаващи се на базата на това, че съдържат определени трудни за тях елементи, по които желаят да подобрят техниката си. На всеки, който ще избере подобен вариант, препоръчвам да се спре на пътека, която все пак в по-голямата си част е по силите му, защото ако тя надвишава нивото му от началото до края, обучението няма как да му помогне отведнъж да я преодолее.

ЦЕНИ

1. Учебни лагери – цената ще бъде обявявана за всеки такъв, тъй като зависи от мястото на провеждане, продължителността и други фактори.
2. Двудневни обучения (на места, отдалечени до 100 км от София)
– 60 лв. за двата дни за един участник при групови обучения (4-8 човека)
– 250 лв. за двата дни при индивидуални обучения (1-3 човека)
3. Еднодневни обучения
– 25 лв./ден за един участник при групови обучения (4-8 човека)
– 100 лв./ден при индивидуални обучения (1-3 човека)
4. При обучения по посочен от клиентите маршрут цената се формира по договаряне на базата на т.2 и т.3, като се взима предвид и отдалечеността на маршрута, по който се провежда обучението.

Цената при индивидуално обучение, ако в него участват двама или трима човека, се поделя между тях.
Продължителността на обученията обикновено е 7-8 часа на ден, при желание от страна на обучаваните може да бъде и по-малка.

Важно е също така да обясня с прости думи как ще се формират групите. Вариантите за това са няколко:
1. При предварително обявени дата и място за обучение всеки желаещ ще може да се запише чрез формуляр до запълване на местата, които са 10 при учебни лагери и 8 при еднодневни или двудневни обучения. Важно е участниците да се съобразят с посоченото ниво на обучение, т.е. ако са начинаещи, няма смисъл да се записват за ниво напредващи или напреднали, тъй като ще бъде прекалено трудно и рисковано за тях.
2. Възможно е няколко човека (приятели) да сформират сами група и да наемат инструктор от Велоучилище МТБ-БГ, стига да има свободен такъв за желаната от тях дата и място. Приложимо е както за еднодневни, така и за двудневни обучения. Цената се формира според броя на участниците в групата – при 1-3 участници се таксува като индивидуално обучение, при 4-8 човека като групово.
3. Чрез създадената специално за целта Facebook група „Велоучилище МТБ-БГ“, до която всеки желаещ ще получи достъп, кандидат-учениците могат да си търсят компания за сформиране на група за индивидуално или групово обучение, след което инициаторът/групата се свърза с инструктора, за да уговорят кога е възможно да бъде проведено обучение.
4. Възможно е обучение да бъде насрочено по инициатива на един участник, но да се проведе само при записването на още няколко, така че да се образува група с 4-8 участници. В този случай е добре да се свържете с нас поне 10 дни преди желаната дата за обучение.

За връзка по всяка от горните точки използвайте e-mail [email protected],  тел. 0887321695, Любомир Ботушаров или посочената Facebook група: https://www.facebook.com/groups/944022802336888/, както и следните формуляри (ако предпочитате инструкторът да се свърже с Вас):
Заявка за индивидуално обучение
Заявка за групово обучение при вече сформирана група

Имайте предвид, че тъй като за момента инструкторът е само един (Любомир Ботушаров) и това е по-скоро допълнителна, а не основна дейност, най-голям шанс за провеждане на обучения има през делнични дни. Свободните уикенди през активния сезон са малко, така че в много от почивните дни за съжаление няма да е възможно провеждане на обучения.

Как да определите нивото си?

За целите на Велоучилище МТБ-БГ ще използваме система от четири нива: 

Начинаещи – Хора, които правят първите си стъпки по пресечен терен и се чувстват достатъчно уверени само на хубави, гладки черни пътища и пътеки, с малък наклон и без никакви сериозни препятствия. Всякакви по-стръмни наклони, по-изровени участъци, корени, камъни и други препятствия ги плашат и/или преодоляването им представлява трудност за тях. В състояние са да поддържат по-висока скорост единствено на асфалт или на гладък черен път.

Напредващи – Хора, които вече имат известен опит в карането по пресечен терен. Могат да поддържат висока скорост на гладки черни пътища и средна скорост на лесни пътеки или на по-неравни черни пътища. Могат да преодоляват средни по размер препятствия и средно стръмни наклони. Изпитват сериозни  затруднения при силно изровени черни пътища, технични пътеки, стръмни наклони и по-сериозни препятствия.

Напреднали – Хора, които имат значителен опит в карането по пресечен терен и не изпитват сериозни трудности при каране по повечето черни пътища и пътеки със средна или висока трудност. Способни са да карат с висока скорост дори по неравни терени. Не се плашат от по-стръмни наклони, по-технични препятствия и по-изровени участъци. Имат нужда от изчистване на техниката, усвояване на специфични умения, съвети с по-тясна насоченост и подобряване на отделни детайли в карането.

Експерти – Хора, които имат богат опит в карането по силно пресечени терени и преодоляват с лекота и скорост повечето трудни препятствия, включително и скокове, много стръмни и изровени склонове и др. За тази категория колоездачи Велоучилище МТБ-БГ на този етап не предлага обучения, но в България вече се организират от други клубове и организации подходящи лагери, така че следете новините в сайта за подобни възможности.

Изисквания към участниците в обученията на Велоучулище МТБ-БГ

– Да са на възраст 18 години или повече.
*Участници от 12 до 17 години ще бъдат допускани в обученията за начинаещи само в присъствието на родител, който да ги наблюдава. Участници на възраст от 14 до 17 години може да бъдат допуснати и в заниманията за напредващи, ако в тях участва и техен родител, който да носи отговорност за действията им.
– Да носят каска и ръкавици по време на упражненията – задължително!
– Препоръчително е да носят и допълнителна защитна екипировка – очила, наколенки, налакътници и др.
– Да участват с изправен планински велосипед.
– Да са заплатили таксата за участие (заплаща се на място преди започване на обучението).
– Да подпишат пред инструктора Декларация за освобождаване от отговорност.
С общото съдържание на декларацията може да се запознаете ТУК, но някои редове в нея ще са индивидуални за всяко обучение, така че конкретните декларации ще се подписват на място.
– Препоръчително е всеки участник да има Планинска застраховка и застраховка „Злополука“.
*Тези застраховки могат да ви спестят разходи в случай на травма, оказване на първа помощ, спасяване в планината и други неприятни ситуации. Организаторите на събитието не носят отговорност за каквито и да е разходи, възникнали за участниците във връзка с такъв инцидент.

Ще се видим по пътеките (с каски на главата и учебници в раницата)! 🙂

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>