Biking Tours – Из Родопските язовири

В рамките на три дни ще караме колела по бреговете на едни от най-високите и красиви родопски язовири – Малък и Голям Беглик, яз.Тошков Чарк, Широка Поляна и един от най-известните яз. Доспат.

ПРОГРАМА

Ден 1, 31.07.2015 г. 

10:30 ч – среща на вила “Беглика“, отстояща на 2км от главния път Е37, отбивайки се към горско стопанство Беглика, на 180 км от гр. София, 80км от гр. Пловдив и на 18 км от гр. Батак.
GPS координати: N4150.894E2407.685

След като всички от групата пристигнат и се настанят, ще хапнем и около 12:30-13:00 ч ще се отправим на велопреход. Дължината и натоварването за него ще определим според желанията и възможностите на групата, като при всички случаи ще има планинско колоездене около 30 км в района на резерват “Беглика“. Един от вариантите е обиколка на яз. Голям Беглик, която е с незначителна деневилация и около 30 км дължина. За другия вариант ще разкажем подробно на място, като той е доста предизвикателен, вълнуващ и има по-сериозни елементи от планинското колоездене. Дължината му е 25-30 км и е с очаквана продължителност на каране 4-5 часа.
И в двата варианта има вода през 1-5 км.

Ден 2, 01.08.2015 г.

Вторият ден е предвиден за истинско планинско колоездене. Ще закусим по-рано и ще тръгнем около 8 ч, за да достигнем по обед бреговете на яз. Доспат от страната на гр. Сърница. Ще се движим по горски и черни пътища, може и пътечки, които преминават през красиви родопски поляни и местности като: Банчев Чарк, Джирков Чарк, Стамболова ливада и други. Пътят ни е осеян с множесто цъфнали цветя, билки и вече узрели боровинки. Около обед планираме да достигнем брега на яз. Доспат, където ще направим по-дълга почивка с лек обяд и ледено студена бира. След като хапнем и си починем, ще тръгнем обратно към изходната ни точка – вила Беглика. Очакват ни 7.5 км изкачване, достигайки една от най-високите точки за деня – Стамболова ливада (1700 м н.в.), следва спускане към яз. Голям Беглик. След като достигнем бреговете на язовира, ще караме покрай него около 8-10 км и ще излезем на асфалтовия път Е37 – продължаваме по него в посока гр.Батак и след 5-6 км достигаме обратно вилата. Там ще ни очаква уютна и топла атмосфера, лагерен огън и храна.

За днешния ден карането е около 53 км с интересна денивелация 🙂 – около 900 м обща положителна и още толкова отрицателна. Очаквана продължителност на колоезденето 8-12 часа с почивките!
В този ден сме предвидили и транспорт, ако на някой карането му дойде повече, ще може от яз.Доспат до вилата да се прибере с автомобил.

Ден 3, 02.08.2015 г.

След познатата вече родопска закуска във вила Беглика, ще направим проверка на велосипедите и към 10:00 ч ще тръгнем към яз. Тошков Чарк, където се размножава и отглежда голяма част от планинската пъстърва в страната. Оттам ще продължим по черен път към живописния яз. Широка поляна. След като достигнем бреговете му, ще продължим карането си по пътя, обикалящ го, и не след дълго достигаме м. Кавал тепе, където е разположено вилно селище “Романтика“ http://www.vsromantica.com/bg/. Там може да отседнем в ресторанта за обяд. Това място е точно на 19-ия километър от началната ни точка и планираме да го достигнем около 12:30-13:00 ч. Когато всички се нахранят добре, продължаваме прехода си покрай бреговете на язовира по черен път и малко асфалт, които ще ни изведат на главния път Е37. Там ще решим дали да се върнем до вилата по асфалта или ще изберем черни и горски пътища. Днешната обиколка завършва отново на вилата, от където ще си вземем “другите превозни средства“ и ще си пожелаем до следващия път! 
Карането за днешния ден е точно 38 км по черни пътища и асфалт с 460 м положителна деневилация. На достатъчно места има чешми за допълване на вода. Очакваното време за каране е 5-7 ч с почивките. 🙂

GPS следи за каранията

Нощувки: вила Беглика (https://www.facebook.com/vilabeglika?fref=ts
Цени – 20 лв. на легло и 3 лв. на човек на палатка (с ползване на баня и тоалетна във вилата).

Храна: Всеки, който желае, може да си вземе храна за трите дни. Във вилата ще ползваме 2 хладилника.
Домакините също предлагат:
закуска –  пържени филии, катми или баница, включваща и чай – цена 4лв.
вечеря – скара, мусака или пъстърва с гарнитура на цена от 3.60 до 6.50 лв. в зависимост от ястието. Желанията за храна от вилата трябва да заявите в изпратения мейл за участие. 
В близост има само един магазин за провизии – на около 10 км от вилата, при яз. Широка поляна.

Организационната такса за събитието е 60 лв. Тя включва водач/и, застраховка „Злополука“, както и поддържащ транспорт при извънредни ситуации. 

Препоръчваме на всеки участник да носи със себе си дъждобран (за прехода) и топли и сухи дрехи и обувки за подмяна (в случай на лоши метеоролгични условия и дъжд).

Мястото е подходящо за семейна почивка и разходки, така че ако някой участник реши да вземе близък човек, който няма да кара колело, няма да съжалява! 
Вилата приема и домашни любимци.

Не забравяйте да хвърлите по един бански в раниците, все пак е лято. 🙂

Записването става на e-mail: [email protected] или на тел. 0888881245 – Нено Делирадев.
Краен срок за записване 28.07.2015 г.
Моля, изпращайте три имена, ЕГН и актуален телефон, както и предпочитания за нощувка и изхранване.

Очакваме Ви !

https://www.facebook.com/events/1617661591836351/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>