WTB Bronson 2.3 – впечатления след 8 месеца и 260 км

Bronson е интересна гума, която е кръстена на американския актьор Чарлз Бронсън, известен с участието си във филми като „Великолепната седморка“, „Имало едно време на Запад“, „Мръсната дузина“, „Смъртоносно желание“ и много други. В повечето си роли Бронсън се превъплъщава като твърд, юначен герой, справящ се във всякакви условия. Дали същото важи и за кръстената на него гума?

В търсене на този отговор през последните 5 месеца изминах с два броя WTB Bronson 26x.2.3 около 200 км, така че е крайно време да споделя натрупаните до момента впечатления. Подчертавам обаче, че тази статия в бъдеще ще бъде допълвана, защото има още няколко неща, които искам да пробвам с този модел – за някои от тях ще стане дума в следващите редове.


Продукт: Гуми WTB Bronson
Предназначение: АМ/ендуро велосипеди, от сухо до мокро, от твърди настилки до рохкава почва.
TCS (Tubeless Compatible System) сгъваем борд, оптимизиран за безкамерни гуми.
Двукомпонентен протектор Dual DNA (62a в средата, 50а за страничните грайфери).
АМ каркас – подсилени стени с Inner Peace усилване срещу прещипване, 60tpi.
Размер: 26х2.3
Тегло: 850 грама
Цена: 79 лв.
Продължителност на ползването: 5 месеца / 200 км
Продуктът е ползван съвместно с: Капли WTB KOM i23, уплътняваща течност за безкамерни гуми WTB TCS и Stan NoTubes, велосипед Dragomir F7
Други модификации на модела/продукта: WTB Bronson се предлагат и в XC/Trail варианти с размери 26х2.1 и 29х2.2, но с по-различни характеристики.

От пръв поглед се вижда, че Bronson e представител на един широко разпространен тип гуми – с голям балон и универсална шарка, която не е най-агресивната, но пък е оптимизирана за добро търкаляне. Много често такива гуми се използват като задни в комбинация с някоя по-агресивна шарка отпред, или, както в моя случай, като чифт (отпред и отзад), осигуряващ прилично въртене и добро поведение в повечето сухи и дори в някои влажни условия. За да не изпреварвам заключението обаче, нека разгледаме нещата по-детайлно.

Конструкция

Много може да се каже за конструктивните особености на тази разновидност на модела. Ще започна с това, че ако трябваше всички характеристики да са изброени в името на продукта, то би било нещо от сорта на Bronson 26×2.3 AM TCS DualDNA. Веднага ще направя разбивка на всичко това:

2.3 очевидно е широчината на балона (и на самия протектор) в инчове и гумата определено отговаря на посочената стойност. В милиметри шублерът отчете 61, което потвърждава и визуалното впечатление за доста голям балон и за широка „стъпка“. Не е учудващо, че с тези гуми средното движение на личния ми велосипед е доста по-високо, отколкото ми се иска, но от друга страна, големият балон и широкият протектор осигуряват много приятна, комфортна возия и добро газене.

TCS (Tubeless Compatible System) е група от технологии, които WTB използва при различни свои компоненти и аксесоари и които улесняват и поощряват превръщането на гумите в безкамерни с уплътняваща течност, каквато производителят също предлага. Моите гуми бяха направени точно така – с вентили и лента TCS, но за тези аксесоари вероятно ще говоря по-подробно в отделна статия. Тук ще кажа обаче, че по отношение на външните гуми TCS означава две неща: Първо, сгъваемият борд е с такава форма и размери, че отговаря на стандарта UST и в това отношение TCS гумите са първите не-UST продукти, които са сертифицирани от Mavic като UST съвместими. Това ще рече, че бордът на TCS гумите отговаря изцяло на изискванията за UST съвместимост, т.е. осигурява достатъчно плътен контакт между гумата и UST капла, така че да може да се ползва и без уплътняваща течност. Второ, каркасът на TCS гумите е по-дебел и подсилен срещу скъсвания, пробиви и други подобни въздействия, за да осигури безпроблемна експлоатация във вариант безкамерни с уплътняваща течност.

А защо не направо UST? По принцип UST гумите, тъй като е предвидено да се ползват без уплътняваща течност, имат още по-плътен и подсилен каркас, в резултат на което са и чувствително по-тежки в сравнение с обикновените гуми. Тук обаче идва „тънкия“ момент с Bronson 2.3 – в тази си разновидност каркасът на гумата е АМ TCS, т.е. допълнително е подсилен в сравнение със стандартните TCS модели. Което прави тестваните от мен гуми почти UST съвместими. Официално те не са такива, но здравата им конструкция и сравнително високото тегло са почти като на UST модел.

850 грама не са малко – в сравнение с повечето им преки конкуренти Bronson са по-тежки. В сравнение с повечето UST гуми са конкурентни или по-леки. Това обаче е само едната страна на монетата. Другата е, че впечатленията ми от каркаса им до този момент са изцяло положителни и даже бих казал, че съм приятно изненадан – не толкова от липсата на срязвания, което може да се очаква от модел с подсилени стени, но дори няма и петна от уплътняващата течност, каквито съм виждал по други безкамерни гуми, т.е. твърде вероятно е за момента гумите да нямат дори и пробиви от тръни (говоря за страничните стени, тъй като там подобни пробойни най-често си личат; при протектора обикновено е прекалено мръсно, за да се видят). За едни това би оправдало по-високото тегло (аз се включвам в тази група), за други вероятно не.

За да завърша с конструктивните характеристики на гумата, протекторът е двукомпонентен – с дурометър 62а за централните и междинни бутони и по-мека каучукова смес, 50а, за страничните грайфери.

Цената на продукта не е от най-ниските, но тя трябва да се разглежда във връзка с всичко, изброено дотук, т.е. тази разновидност Bronson е от най-високия клас гуми на WTB. Има и по-евтини варианти на модела, но ако искате „всички екстри“, трябва да се бръкнете повечко.

Шарка и поведение

Както вече казах, шарката на Bronson е универсална и според мен е оптимизирана за по-ниско съпротивление при търкаляне. Грайферите (особено тези в средата) са средно високи и не са твърде агресивни. Централната линия е съставена от групирани в двойки бутони със сложна, многоъгълна форма. Редуват се чифт максимално сближени бутони с чифт по-раздалечени. В цялост те оформят ясна линия, която е достатъчно широка и идеално балансирана – редовете са достатъчно раздалечени за добро спиране, но и достатъчно близо за добро търкаляне. В предната си част тези бутони са силно скосени за по-ниско съпротивление. В задната част отделните бутони нямат рязък, отсечен спирачен ръб, но погледнати като двойка, те образуват нещо подобно.

От всяка страна бутоните за завиване са подредени в два реда, като вътрешните (към центъра) са от по-твърдия каучук и са с по-малък размер и височина, а външните са по-агресивни и от по-мек материал. Между централната и страничната линия се образува ясен канал – макар че е плитък и не много широк, той създава отчетлив ръб за прехода от право към наклонено положение на гумата, т.е. при началната фаза на завиване. И двата реда странични бутони са раздвоени в задната си част, което според мен има две функции – първо, прави ги по-меки при странично притискане, което лесно се усеща и при натискането им с пръст (особено външните грайфери са доста по-податливи от очакваното); второ, при спиране в завой тази раздвоена задна част би трябвало да осигурява повече ръбове и може би дори леко да се разтваря, увеличавайки съпротивляващата се площ на бутона.

Признавам си, че в началото подходих към Bronson недоверчиво и причина за това бяха именно външните странични грайфери. Бидейки отчетливо по-лесно огъващи се от останалите бутони, очаквах, че при завиване на твърди настилки гумата по-лесно ще губи сцепление. В действителност обаче не се оказа точно така. Наистина, усещането при по-интензивно натискане и накланяне на велосипеда на асфалт например е малко странно, усеща се една мекота в гумите, но при нормална за моите умения скорост до поднасяне не се е стигало. Всъщност Bronson дори ме изненада в това отношение – може би тъкмо заради това, че очаквах на твърдо да завива лошо. Тя го прави малко по-особено, но не и лошо.

За да не си помисли някой, че прикривам нещо, ще се отчета все пак с две падания. И двете бяха в завой, едното на асфалт, а другото на горска пътека. Общото между двете падания обаче, което е и причината да не виня за тях гумата, е че те се случиха при целенасочени упражнения по завиване от моя страна, т.е. това бяха ситуации, в които аз търсех границите на собствените си умения, а не границите на сцепление на гумите. В този смисъл и двете падания се дължаха предимно на мои грешки – в първия случай, на асфалта, се опитах прекалено рязко да сменя посоката от десен към ляв завой, при което олекотих предното колело малко повече от необходимото и го засякох много рязко; във втория случай настилката в самия завой беше плашеща, поради което не наклоних велосипеда достатъчно за скоростта, с която влязох, и при изхода от завоя гумата попадна изведнъж в по-мека и рохкава почва с лек страничен наклон и колелото веднага изчезна под мен. В този ред на мисли, не смятам, че границата на поднасяне при Bronson е по-близо, отколкото при повечето други АМ гуми, които съм пробвал, но ако я достигнете, загубата на сцепление като че ли е по-рязка и мигновена.

При нормално каране обаче, когато се придържам в границите на възможностите си, включително и в състезателни условия (Blago Enduro 2014), където е нормално човек под въздействие на напрежението да прави по някоя грешка, гумите Bronson нито веднъж не са ме изненадвали неприятно и дори не си спомням да са поднасяли така, че да го запомня. Редно е да кажа, че за момента съм ги карал предимно по терени, за които те са предвидени – горски пътеки с твърда или леко рохкава почва, понякога леко влажни, но без дълбока кал и без да са прекалено хлъзгави. В такива условия гумите са наистина отлични – бързи, стабилни и предвидими.

По отношение на спирането, на твърди или леко рохкави пътеки то е много добро. Едва при пътеки с повече чакъл, шума или средни по размер, нестабилни камъни се усеща намаляване на ефективността при спиране – това е нормално с оглед височината на грайферите, но не си мислете, че в такива ситуации гумите лесно губят контрол или са неуправляеми – напротив, с големия си балон те добре газят подобни настилки. Просто, ако ги сравнявам с по-агресивни гуми (особено отпред), с каквито карам обикновено, при Bronson бях малко по-предпазлив на трудни терени и спирах малко по-отрано, защото ми липсваше това чувство, че ще се закопаят винаги, навсякъде, в каквото и да е.

И ако по-ниските грайфери намаляват донякъде увереността при спиране върху трудни терени, те също така намаляват и съпротивлението при търкаляне. Въпреки относително високото си тегло, Bronson са доста приятни гуми при педалиране. Вярно е, че когато ги монтирах, преминах и към доста леките капли WTB KOM, които безспорно допринасят за по-лекото въртене на колелата, но и гумите се усещат много добре в това отношение.

За момента още не съм карал Bronson в по-дълбока кал. Не очаквам да блестят в такива условия, защото те са извън предназначението им, но все пак ще е интересно да разбера на какво са способни. Поради същата причина не мога на този етап да кажа и дали се самопочистват лесно.

Сами разбирате, че за 200 км няма как да има и някакво съществено износване, така че и по този въпрос ще има по-нататък допълнително включване.

Има и още един експеримент, който искам да направя с тях, и той е: колко дълго ще издържат без доливане на уплътняваща течност и без да губят трайно налягане. В ревюто за каплите KOM вече споменах, че за момента съм много доволен от степента на уплътненост между тях и борда на гумите. Наскоро обаче един приятел ми каза, че всъщност много по-вероятно е течността да се изпарява през порестата структура на каркаса на външната гума. Уплътняващата течност в началото на месец февруари беше 4 месеца, което значи, че теоретично би трябвало почти изцяло да се е изпарила/засъхнала, съдейки по предишен опит. В последния месец и половина не бях карал велосипеда, поради което гумите бяха спаднали малко, но след напомпване в първите няколко дни изобщо не изгубиха наляган, т.е. можех без притеснения да ги подкарам, а сега, още един месец по-късно, задната отново е омекнала малко, но мисля, че може още да се кара без смяна на „бозата“. Ще ми е интересно докога ще бъдат така добре уплътнени, защото след още 1 месец течността съвсем сигурно ще е засъхнала, но може би AM TCS конструкцията на Bronson наистина се доближава до тази на UST гумите и изисква много по-рядко доливане? Времето ще покаже…

Допълнение след 8 месеца / 260 км

Пиша тези редове, за да докладвам как завърши експеримента с течността за безкамерни гуми в Bronson.

В края на месец април, след като не бях карал велосипеда повече от два месеца и след като уплътняващата течност в двете гуми бе станала на възраст 6 месеца, имах пълно основание да смятам, че тя е засъхнала напълно по вътрешните стени на гумата. И предната, и задната гуми бяха поомекнали, но само малко, така че ги напомпах отново и се отправих за два дни и 60 км каране в Белоградчик. Резултатите бяха следните:

Задната гума издържа без проблеми първия ден каране (50 км по асфалт), както и втория ден (по пътеки), но в края започна леко да губи налягане и в следващите няколко дни след прибирането спадна напълно. Предната запази налягането си и можеше да се кара още дълго. Трябва да отбележа, че в двете гуми е сипана различна течност – WTB TCS отзад и NoTubes отпред, но аз лично не мисля, че това е причината за различния резултат. По-скоро при задната гума, като по-натоварена при каране, се е получила някоя дупчица от трън или нещо друго, която при засъхнала уплътняваща течност няма как да бъде запушена.

Акцентът в случая е върху това, че дори след изминаването на 5-6 месеца гумите WTB Bronson АМ TCS в комбинация с каплите WTB Kom все още могат да се карат без доливане на течност, което не съм постигал с нито една от досегашните комбинации, които съм пробвал. И макар че в статията за каплите Kom i23 предположих, че това се дължина добрата уплътненост между тях и борда на гумата (сигурен съм, че и това има значение), един приятел правилно ме насочи, че по-вероятната причина е плътността на каркаса, която пречи на течността да се изпарява по-бързо, а и предлага по-добра защита срещу пробиви от тръни, срязвания и т.н.

Още по-голямата изненада дойде в средата на месец юни 2015 г., т.е. още месец и половина по-късно или цели 8 месеца след началото на пробите. През въпросния месец и половина (след предишното каране) велосипедът не бе ползван и задната гума бе спаднала напълно, предната само бе омекнала. Наложи се по спешност и напълно непредвидено да ползвам велосипеда за едно каране в града и макар да нямах особени надежди, напомпах набързо двете гуми. Предната задържа налягането без проблеми. Задната в първия момент започна леко да съска откъм вентила, явно имаше някаква малка пролука, през която излизаше въздух. В рамките на 10-15 минути каране задната гума омекна, напомпах я отново и продължих, пак омекна, но по-малко и след второ донапомпване тя също успя да задържи налягането, като ми позволи да си завърша нормално карането и дори на следващия ден, макар че бе започнала малко да губи налягане, не бе омекнала напълно.

Така че за мен изводът е, че по-високото тегло на Bronson в пробвания от мен вариант е оправдано от гледна точка на много по-дългия период между доливанията на уплътняваща течност, ако гумите се карат като безкамерни. Като цяло комбинацията от каплите WTB Kom и гуми WTB с означение АМ TCS се оказа изключително добра за ползване като безкамерна система с уплътняваща течност, при това е пробвано с две различни марки течности. За много ползватели на безкамерни гуми теглото ще е по-важно от интервалите за доливане, но за хората, които се плашат от по-честа поддръжка на велосипеда, а и за тези, които търсят максимална надеждност, мога смело да препоръчам гумите на WTB с такава конструкция (защото не само Bronson се предлагат в такава разновидност).

Заключение:

Основното впечатление от Bronson се покрива напълно с предназначението, посочено и от производителя. Този модел е добре търкалящ се, с много здрава конструкция и се справя много добре  в най-често срещаните условия. Разбира се, по отношение на спиране и завиване не може да се очакват същите характеристики като при някои по-агресивни и спускачески гуми, но ако това ви притеснява, винаги можете да използвате Bronson отзад и да я комбинирате с модел като WTB Vigilante отпред. Технологията TCS прави гумата отличен избор за превръщане в безкамерна. Изобщо, Bronson е „универсален боец“ с акцент върху по-лекото търкаляне – златна среда между най-агресивните и добри АМ/ендуро модели, страдащи обикновено от по-трудно въртене, и леките ХС гуми, които дори и с голям балон няма как да осигурят толкова ефективно спиране и завиване на по-трудни терени.

+

Универсална шарка с добро цялостно представяне. 

Сравнително ниско съпротивление при търкаляне. 

Много добра за превръщане в безкамерна с уплътняваща течност.

Теглото е по-високо от средното за такъв размер и тип гуми.

Не поднасят лесно в завой, но когато го направят, може да е по-рязко от очакваното.

За контакти:
Инвърт ООД
тел. 0885657882
http://breakpointshop.com/

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>