РУДОПИЯ класик v.2.1.1

Ако имате на разположение десетина дни през юни, побързайте да се запишете за голямото каране на Байкария в Родопите!

През месец юни 2015 година ще организираме традиционното прекосяване на Родопите, известно още като „Рудопия“. Тазгодишното издание на карането ще се различава в известна степен от класическия маршрут, който сме преминавали по-рано през годините. Разликата е в източната част на планината, където този път ще използваме т.нар „трансродопски маршрут“, движещ се от южната част на река Арда. Ето и подробности:

ПРОГРАМА

Ден 1 (20.06). Велинград – Беглика.

Началото на карането е във Велинград. Движим се на юг по долината на Чепинска река и нейния десен приток река Лепеница, преминавайки покрай едноименната пещера. Преминаваме през местността Качаков чарк и продължаваме изкачването си до седловината Чемериков чаир, откъдето се спускаме в долината на река Семиза. Следвайки живописната долина, достигаме местността Беглика, където оставаме за нощувка. Общо разстояние: 35 км. 

Ден 2 (21.06). Беглика – яз. Широка поляна – Змеица – Буйново

От Беглика се насочваме към язовир Тошков чарк. Следва кратко изкачване към м. Малка Дненевра и спускане към живописния язовир Широка поляна. Преминаваме по южния бряг на езерото и се спускаме към долината на река Караджадере и село Змеица. След кратка почивка в Змеица продължаваме на юг, изкачвайки се до бившата 14 застава, разположена недалеч от българо-гръцката граница. Следва още малко изкачване и достигаме местността Въртелешката, откъдето се откриват прекрасни гледки към долината на Буйновска река и най-високите части на Родопите. Финалът на карането за деня е спускане до село Буйново, където оставаме за нощувка. Общо разстояние: 48 км.

Ден 3 (22.06). Буйново – Триград – Чаирите – Мугла

От Буйново продължаваме на юг към границата. Изкачваме се до местността Портата, откъдето се спускаме към село Водни пад и долината на Триградска река. Преминаваме през Триград и едноименното ждрело и поемаме по долината на Чаирска река. Постепенно се изкачваме до защитената местност “Чаирите”, където се намират едни от малкото естествени езера в Родопите. Продължаваме на северозапад и след още едно изкачване и спускане достигаме до село Мугла. Общо разстояние: 41 км.

Ден 4 (23.06). Мугла – Пампорово – Рожен – Момчиловци

От Мугла по горски път се изкачваме по склоновете на връх Широколъшки Карлък. След достигане на кота 1900 м, продължаваме по т.нар. “панорамен път”, който подсича от север веригата на Перелиците. По този път достигаме седловината Ешеккулак, през която преминава шосето Стойките – Смолян. Продължаваме по горски път на изток и след около 5 км достигаме курорта Пампорово. Следвайки билото в източна посока достигаме седловината Рожен. Следва кратко спускане и красив горски път, който ни отвежда до крайната точка за деня – село Момчиловци. Общо разстояние: 52 км.

Ден 5 (24.06). Момчиловци – Баните – Гълъбово – яз. Кърджали

От Момчиловци следваме долината на река Малка Арда и преминаваме през живописните селца Кутела, Славейно, Петково и Малка Арда, за да достигнем до общинския център Баните. От Баните се отправяме на североизток, движейки се високо над долината на река Арда. Преминаваме през селата Вишнево, Гълъбово и Любино. От последното започва дълго спускане, което ни отвежда до водослива на реките Арда и Давидковска Арда. Недалеч оттук е и крайната точка за деня – село Китница. Общо разстояние: 68 км.

Ден 6 (25.06). Яз. Кърджали (Китница) – Белите брези – Летовник

От Китница се изкачваме в южна посока към селата Башево и Горно Прахово. Продължаваме на юг по основното било на родопския дял Аладаг и достигаме курортната зона Бели брези. Пресичаме шосето Кърджали – Ардино и продължаваме към село Синчец. Оттук следва каране по било и спускане в източна посока към долината на река Читакдере – ляв приток на Върбица. Пресичаме река Върбица и през село Груево достигаме село Летовник, което е и крайна цел за пътуването. Общо разстояние: 51 км.

Ден 7 (26.06). Летовник – Буюкдере – Бойник – Рабово

От Летовник се отправяме на изток, изкачвайки склоновете на родопския Стръмни рид. Спускаме се към село Биволяне, в околностите на което се намира скалното светилище Хамбаркая и природния феномен Вкаменената гора. Продължаваме на изток до долината на река Буюкдере и по нея достигаме до водите на язовир Студен кладенец. От ловната база започваме изкачване по склоновете на Бойник планина, чието било пресичаме недалеч от най-високата и точка (вр. Свети Илия – 879 м.). Следва дълго спускане към долината на река Арда до стената на Студен кладенец. Недалеч е и крайната цел за дена – село Рабово. Общо разстояние: 40 км.

Ден 8 (27.06). Рабово – Падало – Маджарово

В последния ден от карането се изкачваме по склоновете на родопския дял Ирантепе. След като пресечем река Арда, се изчкаваме в югоизточна посока и през селцата Морянци и Сбор до основното шосе между Крумовград и Ивайловград. Караме по шосето до отбивката за Черничино. Оттук до Маджарово следва предимно спускане, като последната част е особено интересна, следвайки технични пътеки сред скалите и горичките на ЗМ “Момина скала”. Общо разстояние: 53 км.

Ден 9 (28.06). Отпътуване Маджарово – София 

УСЛОВИЯ

ТРАНСПОРТ – До началната точка участниците пътуват самостоятелно. Велинград се намира на около 130 км от София и 80 км от Пловдив. Можете да пътувате с личен автомобил, който да остане на паркинг във Велинград, с автобус или влак от София или Пловдив. По време на самото каране ще имаме съпътстващ транспорт, който ще превозва багажа и на който ще можем да поръчваме храна. От крайната точка ще има организиран транспорт за хора и колела, който ще се движи по маршрут Маджарово – Хасково – Пловдив (Велинград) – София.

НАСТАНЯВАНЕ – По време на карането ще нощуваме на палатки. Настаняване в къща за гости / малък хотел ще е възможно в:

– Беглика – вила „Родопска почивка“ (ден 1),
– Буйново – къща „Орлец“ (Ден 2),
– Мугла – къща „Мугла“ (Ден 3),
– Момчиловци (Ден 4)
– Китница (Ден 5)
– Летовник – „Хепи хипи хостел“ (Ден 6)
– Рабово – „Тепавицата“ (Ден 7)
– Маджарово (Ден 8)

Цените за настаняване в посочените места варират между 15 – 20 лв. 
За да си запазите място за нощувка е необходимо да ни уведомите за конкретните места, на които искате да нощувате не по-късно от 05.06.2015 на [email protected]

ХРАНА – Участниците сами осигуряват храната си по време на карането. Ресторантчета и кръчмички има на доста места по трасето. Със сигурност ще можем да поръчваме храна на поддържащия транспорт, който ще минава през по-големи населени места.

ТАКСА ЗА УЧАСТИЕ – 270 лв. Таксата включва поддържащ транспорт, организиран транспорт от Маджарово до София, водачи, застраховка „Злополука“.

ЗАПИСВАНЕ – Въпроси и коментари можете да отправяте на [email protected] или на 0885 184 342 (Васил Тодев). Срокът за записване е до 10.06.2015.

Страница във Facebook: https://www.facebook.com/events/801780233230179/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>