WTB Kom i23

През есента на 2014 г. представителят на WTB за България (Invert) предостави на MTB-BG няколко интересни продукта за тестване, а като се има предвид колко обещаващи изглеждат някои от новите модели на тази марка, това ще е само началото. Така в преходните месеци между 2014  и 2015 г. личният ми велосипед се сдоби с нови капли, гуми и седалка, като в същото време олекна с почти 1 кг и започна да върви значително значително по-леко. Важна заслуга за това имат каплите KOM i23.

Продукт: Капли WTB KOM i23
Материал: алуминиева сплав WT69
32 отвора за спици
Размер: 26-цолови, ETRTO 559-23С
23 мм вътрешна широчина, 28 мм външна широчина
Тегло: 400 грама
Цена: 129 лв.
Продължителност на ползването: 4 месеца / 200 км
Продуктът е ползван съвместно с: Гуми WTB Bronson 2.3, уплътняваща течност за безкамерни гуми WTB TCS и Stan NoTubes, велосипед Dragomir F7
Други модификации на модела/продукта: WTB KOM се предлагат и в трите размера (26, 27.5 и 29), както и в три различни широчини – 21С, 23С и 25С

В настоящия момент KOM е най-скъпия модел капли на WTB, защото са и най-леките в каталога. 400 грама за капла с размери 559-23С – до скоро свързвах подобно тегло единствено с модели за ХС каране, но ето, че в последните години се появиха и продукти, чието предназначение е „Trail, All Mountain, Enduro“ (цитат от сайта на производителя), а теглото е далеч под предишните представи за такова каране. Ниският грамаж, в комбинация с голямото разнообразие от размери, показва, че WTB смело насочват този модел към почти всички дисциплини в планинското колоездене – като се започне от ХС състезания и се стигне до такива по ендуро. Единствено спускането и подобните на него са изключени, което е разбираемо.

Като конструкция KOM са двустенни капли от алуминиева сплав WT69, която е най-високия клас материал, използван от производителя в момента. За максимално олекотяване отворите за спиците, 32 на брой, са без капсули/обшивки. Както се вижда и от снимката, сечението на каплите е с трапецовидна форма, като пространството между горната и долната стени е изцяло кухо, без допълнителни прегради/камери, т.е. за коравината и здравината се разчита изцяло на материала и на удебеляванията в отделни части на профила, с което теглото намалява до посочената отлична стойност.

Много важен елемент в профила на каплите са двата допълнителни ръба откъм гумата, които оформят канали за борда ѝ. Това дава основание на WTB да посочат в описанието на продукта, че KOM са „UST-compliant“ капли. Дали „UST-compliant“ (т.е. удобни за UST) е същото като „UST-compatible“ (съвместими с UST)? Не съвсем. Разликата е, че при UST съвместимите капли отворите за спиците са фабрично уплътнени от производителя или такива изобщо липсват на стената откъм гумата. При KOM отвори има, но могат лесно да бъдат уплътнени с леката и здрава лента TCS на WTB, могат да бъдат монтирани вентили TCS за бекамерни гуми и тогава не би трябвало да имате проблем да монтирате и UST безкамерни гуми без уплътняваща течност.

Другият вариант, който ми допада повече и който избрах, е да направя гумите си безкамерни с уплътняваща течност, като за целта използвахме споменатите продукти на WTB – вентили, лепяща лента и течност от серията TCS. Всъщност такава беше течността в задното колело, докато в предното сложихме Stan NoTubes, за да мога да направя сравнение между двете. За качествата на TCS аксесоарите ще говоря повече в отделно ревю, което можете да очаквате съвсем скоро, но тук искам да споделя едно много важно впечатление за самите капли – двата ръба, които споменах, правят каплите на WTB идеален избор за превръщане в безкамерни, защото уплътняват отлично борда на външната гума към борда на каплата. Цветелин Иванов – Цуцо от магазин All Mountain, който се занимаваше с монтажа на новите компоненти, ме увери, че с тези капли няма да е проблем, ако „отворя“ гумите откъм борда за доливане на уплътняваща течност, да ги напомпам след това с нормална гаражна помпа, без да е необходим компресор. Дали е така още не мога да кажа, защото ни ми се е налагало да доливам уплътняваща течност, но именно това ме доведе до друго заключение.

Ако сте чели ревюто ми за уплътняващата система NoTubes, може би помните, че имах следното наблюдение – в периоди, когато велосипедът не се ползва често и се случи да престои цял месец, без да бъде каран, гумите му губят част от налягането си и трябва да бъдат напомпани отново. Ако освен това са изминали и 2-3 месеца от доливането на уплътняваща течност, простото напомпване обикновено не дава траен резултат и се налага да бъде долята нова доза от течността. Всичко това е напълно нормално, но защо го споменавам? Защото и на предното колело, което е с NoTubes, и на задното, което е с течност WTB, забелязвам отчетливо подобрение в тази насока и при равни други условия най-логично е то да се дължи на каплите и на каналите за борда на гумата. В момента на писане на статията велосипедът ми не бе каран от месец и половина, а течност не беше доливана от 4 месеца. Въпреки това гумите бяха загубили само малка част от налягането си и след като ги напомпах, поне в рамките на 2-3 денонощия, не изгубиха никакво налягане, което показва, че могат да бъдат карани още, преди да се наложи да подновявам течността. Няма как да не съм доволен от подобен резултат!

Графично KOM са стилни и ненатрапчиви – преобладава черният цвят, логата на WTB и на самия модел се виждат ясно, но не „крещят“. Полезен графичен елемент са златистите ленти, маркиращи снадката и отвора за вентила.

Отново ще спомена теглото от 400 грама на капла. В сравнение с предишните ми капли, които тежаха по 540 грама всяка (без да са били прекалено тежки с оглед на предназначението и здравината си), намалих значително грамажа в колелата и за никого няма да е изненада, че това се усеща положително при каране. В комбинация с гумите WTB Bronson, които са с добро търкаляне (и за тях очаквайте скоро ревю), байкът ми започна да върви много по-леко и с по-малко усилия от моя страна, така че за хора, търсещи подобен ефект (а кой би се отказал от него?), WTB KOM го осигуряват.

Въпреки ниското тегло, широчината на каплите допринася за наплитането на корави и стабилни колела, които разтварят добре балона на големите АМ/ендуро гуми. С моите 65 кг не съм аз човекът, който може да усети кой знае какво усукване в областта на колелата, т.е. лесно мага да се закълна, че не съм усещал такова, но няма как да гарантирам, че ще е същото и за човек с тегло 100 кг. За момента не съм забелязал в колелата си някакво значително изкривяване, което да изисква центровка. Хубавото е, че ако имате опасения в тази насока, може да изберете варианта KOM i25, който е още по-широк при малка разлика в теглото.


снимка: Димитър Щуров

Логичен  и очакван е и следващият въпрос – при подобно тегло колко здрави са каплите и най-вече бордовете им? Тук вече карането ми надвиши възможностите на продукта. За изминалите 4 месеца и предната, и задната капли се сдобиха с по едно подбиване, при това достатъчно сериозно и забележимо. Иначе казано, както са доста по-леки, така са и по-меки от предишните ми капли, които карах в продължение на 4-5 години и за целия този период само задната имаше 1-2 почти незабележими кривини на борда. Вярно е, че и двете подбивания, които направих на KOM, се случиха при ситуации, които буквално се чуха, но и с предишните съм имал не едно и две премеждия. Признавам, че донякъде очаквах подобен резултат – поне на мен ми се струва нормално, ако човек гони минимално тегло, да е готов да преглътне известни поражения по каплите. Проблемът е, че досега не съм карал други АМ/ендуро капли с подобно тегло и нямам база за сравнение. Единствено ХС модели, които съм пробвал, се доближават до теглото на KOM, и за тях мога да кажа същото – не издържаха дълго на карането ми, преди да се сдобият с подбивания.

Цената също едва ли ще се хареса на всеки, но бързо сравнително търсене показва, че всички капли с предназначение XC-AM и тегло около или под 400 грама, струват от порядъка на 115-150 лв., т.е. в това отношение KOM i23 не се отличава от конкуренцията.

Заключение:

Тези капли на WTB са особено препоръчителни за почитателите на маршрута Ком-Емине. Шегичка… макар че в случая е вярна. Доколкото Ком-Емине е маршрут с изключително разнообразен терен, изискващ колкото се може по-лек велосипед, но със стабилно поведение, съвсем лесно ми е да си представя тези шини като част от окомплектовката на такъв. А сега и малко по-сериозно…

Като тегло и технически параметри KOM i23 са много добри – едни от най-леките на пазара при вътрешна широчина 23 мм. Въпросната широчина е удобна за монтиране на гуми с голям балон и е предпоставка за корави и стабилни колела. За мен най-големият плюс на KOM, освен теглото, е удобството при ползване с безкамерни гуми. Единственият минус на продукта, с оглед на моето каране, са по-меките и податливи бордове, които вече успях да подбия. От друга страна обаче, подбиванията не са фатални, дори не са довели до съществени отклонения в балона на гумите и понеже говорим за капли за дискови спирачки, не се отразяват по никакъв начин на карането ми. Така че, ако търся минимално тегло, мога да ги преглътна.

WTB казват в сайта си, че „KOM са проектирани за едно единствено нещо – да побеждават“. И наистина за ендуро състезатели (че дори и за някои ХС състезатели с по-агресивен стил) този продукт изглежда оправдан – може и да отнесе някои поражения тук-там, но ще осигури приятно, леко въртене на колелата, добро ускорение и ще бъде добра основа за широки гуми. Другата целева група, за която KOM са особено подходящи, са ХС/АМ любители, които искат да наплетат стабилни, корави и леки колела, особено за безкамерни гуми, но не карат по начин, който често да подлага бордовете на каплите на изпитание. И, разбира се, всеки по-агресивен АМ карач, който не би се подразнил от евентуалните подбивания, би оценил другите качества на този модел.

+

Много ниско тегло.

Широчината им е подходяща за гуми с голям балон.

Изключително удобни и ефективни за каране с безкамерни гуми с уплътняваща течност.

При агресивно и нещадящо каране бордовете са меки и сравнително лесно се подбиват.

За контакти:
Инвърт ООД
тел. 0885657882
http://breakpointshop.com/

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>