Медиен преглед: Научно за разликите между 26, 27.5 и 29

Една от най-интересните теми във форума на МТБ-БГ в последните 2-3 години е озаглавена „26 vs 27.5 vs 29 размери на колела – мнения“ и я препоръчвам на всеки, който иска да задълбае в тази материя. В нея редовно се появяват връзки към любопитни статии по въпроса и именно така попаднах за пръв път на материала, който ще ви представя тук. Това е една статия в BikeRadar, която разкрива интересни резултати.

Накратко, един британски учен, д-р Хауард Хърст, който сам е запален планински колоездач, решава заедно с екипа на сайта да проведе научен експеримент, който да сравни трите размера колела в условия, които са колкото се може по-уеднаквени. Това включва три велосипеда Santa Cruz Superlight с всеки от наличните на пазара размери колела, едно крос-кънтри трасе с дължина 3.48 км и разнообразен профил и терен, както и изискването към общо деветте колоездачи на възраст между 18 и 30 години, всеки от тях състезаващ се на едно или друго ниво, да се опитат с всеки от байковете да преминат трасето колкото се може по-бързо, т.е. все едно карат в състезание. Разбира се, между отделните обиколки на карачите се осигурява достатъчно време за почивка и възстановяване, така че да не се натрупа умора за следващата проба с друг размер. Всеки участник е обкичен с датчици, включително със специална маска, чрез която се засичат и данни за дишането. Отчитат се също ръстът, теглото и други подобни параметри, които биха могли да окажат влияние върху резултатите. Събраните данни са били анализирани както в цялост, така и поотделно за изкачване и за спускане. Изводите са доста интересни и нарочно няма да ги описвам, за да ги чуете сами във втория видеоклип (първият пък показва как е извършен експериментът, за какво служат датчиците и т.н.).

Преди да гледате клиповете обаче, имайте имайте предвид и следните неща: Генералният извод, който сякаш всички така или иначе знаем, е че карането с всеки от различните размери колела, ако и да се усеща различно в една или друга степен, носи еднакво голямо удоволствие и, оказва се, има и сходна ефективност, т.е. разликите в представянето не са огромни. Колкото и да са малки обаче за една обиколка от 3.5 км, при каране в продължение на 30, 50 или повече  километра те могат да натрупат сериозна разлика във времето и/или в степента на умора. Освен това, важно е да се има предвид, че изследването е насочено главно към каране от типа крос-кънтри – велосипедите, теренът и участниците са подбрани именно по такъв критерий. Това означава, че изводите едва ли могат да бъдат пренесени автоматично към други видове каране, да не говорим пък към конкретен стил на един или друг колоездач, но със същата убеденост може да се предположи, че при тях резултатите не биха били много по-различни.

Във всички случаи резултатите от изследването могат да помогнат на мнозина да се ориентират по-добре в облъчената от маркетинговите отдели тема за размерите на колелата и да преценят за себе си кой от тях е най-подходящ.

Статията с двата видеоклипа към нея (най-същественото е в тях и особено във втория) можете да видите тук (на англ. език):

http://www.bikeradar.com/mtb/gear/article/how-does-mountain-bike-wheel-size-really-affect-performance-43481/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>