Трансродопски велотур около язовир Студен кладенец

20-24 май може все още да е далеч напред във времето, но при толкова много събития и активности в последните години организатори и участници се опитват да планират нещата по-отрано. В тази връзка нашите приятели от Новото тракийско злато обявиха подробностите за пролетен велотур по част от Трансродопския маршрут, и то една от най-хубавите му части!

Снимка: Мая Къркаличева, mayaeye.com

Едно от любимите ни приключения – с колело в Източните Родопи!

Пет дни в най-екзотичната българска планина ще ви срещнат отблизо с недокосната природа, с гостоприемството на местните хора и с вкуса на истинската, натуралната, българската храна! 

Дати: 20 – 24 май 2015

Първи ден – сряда – 20 май 2015, събираме се по обяд в Кърджали. Карането в този първи ден е от Кърджали до село Летовник на южния бряг на язовир Студен кладенец. Спим в бившето училище при Дейв – кой в стая, кой на палатка. Ще има лагерен огън, хубава кухня и много уют.

В четвъртък – 21 май – Трансродопският велопоход преминава през каменни махалички и автентични селца до Буюк дере и после до еленовото стопанство на южния бряг на язовир Студен кладенец. Спим в хижата на ловното стопанство или на палатки на поляната с гледка към язовира. За вечеря тук приготвяме супа по специална рецепта. 🙂

Ден 3 – петък – 22 май – Преходът е по билото на Бойник планина – изключително панорамен, емоционален и разнообразен ден, който приключва в село Студен кладенец. Спим в къщата за гости на Айхан и хапваме вкусно сготвено телешко.

Ден 4 – събота – 23 май – Досега велосипедният ни преход беше на изток, днес завъртаме педалите на запад към село Мъдрец. Пак гледки към язовир Студен кладенец, но откъм северния му бряг. Вечерта спим в къща за гости в Мъдрец и ядем пъстървичка, която ни се топи в устата.

Ден 5 – неделя – 24 май – Честит празник на славянската писменост и култура! В този последен ден на Трансродопския ни велопоход ще се насладим на причудливи скални феномени, каменни чешми и диви горски плодове. За панорамите си знаете. Приключваме в Кърджали, където всеки се качва на колата и се сбогува с Източните Родопи. Но не за дълго, надяваме се! 🙂

Цена на човек при минимум 12 участника: 110 лв.

Цената включва:
– придружаващ бус по целия маршрут от Кърджали – Студен кладенец – Мъдрец и обратно пак до Кърджали, който превозва основния ни багаж през деня
– професионален водач

Цената не включва:
– храна
– нощувки – може в стаи (20-25 лв на човек), може на палатка (5-10 лв на човек)
– застраховка

Колелата също не са включени в цената, но ако нямате собствено, предоставяме планински байкове под наем срещу 10 лв. на ден.

Маршрутът е подходящ за не съвсем начинаещи колоездачи – добре е да имате някакъв опит с велосипеда извън града – да сте карали поне веднъж, и то в планина.

Заявки и въпроси изпращайте на: [email protected] или се обадете на: 0887 831026.

Краен срок за записване е 8 май 2015 г.

https://www.facebook.com/events/1399549197012738/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>