Trek Remedy 29 Carbon

Нова вариация на своя популярен all-mountain модел и нов стандарт за задната ос представи американският производител за 2015 г. И докато за новия стандарт ще прочетете съвсем скоро в отделна статия, тук ще ви покажа „ракетата-носител“ за него – Trek Remedy 29 Carbon.

Remedy e без съмнение един от най-популярните и успешни модели на Trek в последните години. Това се дължи не само на качествата на самия велосипед и на множеството върхови технологии, вложени в него, но и на самия сегмент, чиито представител е той – АМ байковете са най-масовия избор на потребителите, търсещи максимална универсалност, лекота и комфорт. Линията Remedy стартира отдавна с 26-цолови велосипеди (когато 29ките тепърва заемаха позиции в ХС сегмента), но няколко години по-късно под това име намираме вече само 27.5 и 29-цолови колела, като алуминиевата рамка за 29 с ход на окачването 140 мм е в продажба още от 2014 г. Новост за 2015 г. е карбоновият вариант на същия велосипед.

Trek имат дългогодишен опит с въглеродните нишки – технологията OCLV се използва от около 20 години (а може паметта да ме лъже и да са дори повече!), като през цялото това време продължава да се развива и включва над 50 патента за един или друг детайл/процес. В рамките на проектирането и разработването на всяка рамка са включени 21 теста за здравина, коравина и издръжливост – според производителя това е с 15 теста повече от стандартното за индустрията, включително и проби за уязвимост срещу отхвръкнали от гумата камъни. Процесът на изработка е оптимизиран за планински велосипеди, а в рамките на тази категория и за различните подгрупи, така че всяка рамка да е достатъчно здрава и максимално лека за предвидената употреба. Затова карбоновият Remedy спестява около половин килограм спрямо алуминиевия, при това увеличавайки здравината и коравината. Е, и цената също… Редно да отбележа, че засега стойките на веригата остават алуминиеви. Карбонов е предният триъгълник и стойките на седалката. Кобилицата EVO link пък е от магнезиева сплав, което също я прави изключително лека, а конструкцията ѝ допринася за коравината на окачването. Както при всеки съвременен велосипед от висок клас, пътят за броните е вътре в рамката (включително и за кол с регулируема височина на седалката), около средното движение има уши ISCG05, накрайниците за задната спирачка са Post Mount. Средното движение при Trek e BB95, т.е. с по-голяма широчина и пресовани лагери, което увеличава коравината. Конусовидната челна тръба също е с напълно интегрирани чашки за намаляване на теглото.

Новост при Remedy 29 за 2015 г. е и задната проходна ос с размери 148х12 мм. На нея ще се спра в отделна статия, тъй като става дума за нов стандарт, който би могъл бързо да бъде възприет и от останалите играчи в индустрията. Тук само ще кажа накратко, че този размер позволява по-голяма коравина на 29-цоловите колела, по-къси стойки на веригата и/или повече място за широки гуми, и дори по-голяма коравина на окачването. Всичко това при минимално увеличение на теглото (няколко грама).

Тъй като не съм писал за алуминиевия Remedy 29, ще поясня, че ходът на окачването е 140 мм, което при 29-цолови колела е подходящо за всички АМ/ендуро приложения. Рамката се предлага в множество размери и е с променлива геометрия благодарение на малка вложка при ставата между стойките на седалката и кобилицата, която позволява да се променят малко челният ъгъл и височината на средното движение, а оттам и другите параметри. Освен това байкът използва и т.нар. G2 геометрия – оптимизирана за 29-цолови велосипеди, с по-различно изместване на вилката, за да се постигне бързо и пъргаво управление при ниска скорост и тесни пътеки с остри завои, без да се губи стабилността при висока скорост. Ето как изглеждат данните за геометрията на Remedy 29 Carbon:

Remedy 29 Carbon използва още няколко технологии, познати под едно или друго маркетингово наименование на Trek, някои от които са запазени само за американската компания:
– Active Braking Pivot (ABP) – концентричната задна става на окачването, използваща оста на задното колело, прави работата на окачването независима от действието на спирачките и то остава активно по всяко време, на всякакъв терен и във всяка ситуация.
– Dual Rate Control Valve (DRCV) – специално разработените за Trek задни амортисьори на Fox включват две отделни камери, като втората се включва едва от средата на хода нататък. Това позволява да се постигнат едновременно добро педалиране, добра чувствителност към малки неравности и отлично абсорбиране на средни и големи по размер препятствия с усещане за „безкрайност“ в края на хода.
– Full Floater – задният амортисьор е захванат не към рамката, а към удължение на стойките на веригата. По този начин той има „плаваща“ позиция, което прави окачването по-отзивчиво и позволява по-прецизно моделиране на коефициента му в отделните части на хода.
– RE:aktive – специален клапан, чувствителен към скоростта на сгъване, който подобрява работата на окачването при педалиране и спиране, без да засяга чувствителността му към терена. Повече за нея можете да прочетете тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/products/news/2924-products-news-2014-trek-fuel-ex-reaktive

Засега карбоновият модел се предлага в две разновидности. Remedy 29 9.9 е показан на първата снимка в статията и е оборудван с вилка Rock Shox Pike RCT3, колела Sram Roam 40, задвижване Sram XX1 с 1х11 предавки и спирачки Shimano XTR. Периферните компоненти и гумите са Bontrager – дъщерна марка на Trek. Цената на този топ-модел е 8399 щатски долара.

По-евтин (5559 долара) е вариантът Remedy 29 9.8 – при него вилката е Pike RC, задният амортисьор Fox е без покритие Kashima, колелата са Sram Roam 30, а задвижването Sram X1. Спирачките са Shimano XT.

http://www.trekbikes.com/

http://www.velomania-bg.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>