Бойко Танчев и Илко Илиев ще се състезават за MTB-BG.com в Craft BIKE TransAlp 2015

На 9 декември 2014 г. бе отворена регистрацията за поредното издание на многоетапния МТБ маратон в Алпите, който е едно от първите и най-популярни състезания от този тип и не случайно привлича за 18 път(!) стотици участници от цял свят. За първи път в надпреварата ще се включи и изцяло български отбор и с гордост мога да кажа, че този отбор ще се казва MTB-BG.com и ще бъде съставен от двама отлични български състезатели – Бойко Танчев и Илко Илиев, които са сред най-успешните представители на клуб „Мамут“.


Това означава не само, че в България ще имаме причина да следим отблизо алпийската надпревара, но и че ще можем да я погледнем след това през очите на хора, които познаваме, и се надявам участието им да подтикне и други сънародници към подобно начинание. Впрочем, 600-те места за отбори от по двама състезатели сигурно все още не са заети напълно (макар че опитът показва, че това неминуемо се случва в един момент), така че ако има желаещи да правят компания на Бойко и Илко, сега е моментът да се запишат. 🙂

За да бъда прецизен, ще кажа, че пълното име на състезанието през 2015 г. е Craft BIKE Transalp powered by Sigma и то съдържа трите основни фирми, които се явяват спонсори и/или организатори на проявата. Датите за 2105 г. са 19-35 юли. Също така, ще припомня, че белгиецът Уоутър Клепе вече участва от името на България и MTB-BG.com през 2012 г. и записа страхотен резултат, завършвайки със своя белгийски съотборник на 16 място при мъжете! Неговият обобщен разказ можете да прочетете тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/eventsworld/1823-events-world-120814-craft-bike-transalp-2012, а в панела със свързани статии вдясно от него ще намерите и връзки към подробностите за всеки ден от карането на Уоутър. Между другото, мосю Клепе ще участва и през 2015 г., само че в друг отбор, така че и неговото представяне ще следим отблизо и с интерес.

Както виждате, участието на Бойко и Илко се явява второ поред българско включване, но си има и някои особености – първо, този път тимът е изцяло нашенски; второ, Бойко и Илко ще могат да ни дадат (надявам се) ясна представа за нивото, достигнато от българската любителска (на практика) ХС общност, защото, нека си го кажем честно, Уоутър беше над това ниво през целия си престой тук и отличният му резултат през 2012 г. само потвърди това, но по него трудно можем да съдим за подготвеността на българските състезатели; трето, Уоутър имаше и предишен, дългогодишен опит с такива състезания, а сега ще можем да видим и гледната точка на хора, които нямат подобни участия, което вероятно променя емоцията, трудността и всичко останало.

Затова, да пожелаем успех на Бойко и Илко! И да се надяваме, че ще имат много за разказване, докато си почиват от карането през месец август. 😉

А сега продължавам с повече подробности за самото състезание. Craft BIKE Transalp powered by Sigma е може би най-известния многоетапен МТБ маратон и със сигурност един от най-дълго просъществувалите, с първо издание през далечната 1998 г. До 2013 г. надпреварата включва осем етапа, но през 2014 г. за пръв път броят им бе намален до седем – толкова ще са и през 2015 г. Традиционно маршрутът се простира на територията на три държави, започвайки от Германия, през Австрия и достигайки чак до Италия. От 19 до 25 юли участниците ще трябва да преодолеят 624.23 км и 19 286 метра изкачване от Руполдинг през Заалфелден Леоганг, Митерзил, Зилиан, Алеге, Сан Мартино ди Кастроза и Левико Терме до Рива дел Гарда. За повечето български читатели тези имена може и да не са познати, но и за някои традиционни участници в маратона ще има доста новости, тъй като през 2015 г. ще видим много повече нови градове, през които маршрутът не е минавал преди. Това ще осигури и на най-редовните почитатели на TransAlp нови културно-етнографски преживявания, но и нови приключения по пътеките, тъй като цели шест от седемте етапа са нови – може би не изцяло, но със сигурност се различават от етапите в предишни издания. Единствено петият етап от Алеге до Сан Мартино ди Кастроза е бил част от състезанието през 2011 и 2013 г. в сегашния си вид.

Повече подробности за маршрута можете да видите тук: http://bike-transalp.de/en/route/route-total/

В сайта на състезанието ще намерите и снимки от предишни издания, класирания и всякаква друга полезна и интересна информация: http://bike-transalp.de/

И ако всичко написано не е достатъчно, може би видео-анонсът ще успее да покаже що за надпревара е Craft BIKE Transalp powered by Sigma: