Enduro World Series 2015 – календар

След два успешни сезона, в които ендурото се доказа като една от най-интересните и трудни дисциплини, организаторите на Световните ендуро серии (Enduro World Series, EWS) се подготвят за трета година, която обещава да е още по-вълнуваща – с цели 8 състезания, пръснати в почти всички краища на земното кълбо.


От картата и таблицата горе се вижда къде и кога ще бъдат проведени осемте кръга в сериите през 2015 г. Правят впечатление две положителни неща: макар че всичко започна от Европа, като дисицплина ендурото бързо покори света и това не е учудващо, при положение че един от главните акценти в нея е карането по технични, разнообразни и интересни пътеки, а всяка „по-екзотична“ дестинация е добре дошла. Затова през 2015 г. нито една държава няма да се повтори като домакин, а сериите ще се разпрострат на територията на три континента и осем държави. Това включва и пет нови места, които за първи път ще са домакини на ендуро състезание от този най-висок клас.

В следващите редове ще намерите кратко представяне на осемте домакина:

Роторуа, Нова Зеландия

Crankworx Rotorua ще бъде откриващото събитие за сериите през месец март. За първи път световноизвестният фестивал ще се проведе и в южното полукълбо (първоначално той започна в Уислър, след това бе добавен фестивал и в Двете Алпи, Франция, а сега е планирано и трето събитие в Роторуа). Директорът на състезанието Нийл Гелати от Dare to Sweat Events казва:
„Роторуа разполага с обширна мрежа от пътеки, разположена сред геотермални източници, храсти и екзотични гори, предлагаща смес от коренисти и бързо съхнещи игриви пътеки. Това прави мястото един от най-известните МТБ центрове в Нова Зеландия. Колоездачите, които ще ни посетят, могат да се възползват от минералните байсейни след карането и ще останат очаровани от местното гостоприемство.“

Каунти Уиклоу, Ирландия

През месец май сериите ще стъпят в Европа, но отново в държава дебютант – Ирландия. Забележителното местоположение на Каунти Уиклоу в източната част на страната ще срещне карачите с естествени пътеки на фона на най-впечатляващите пейзажи в страната. Ниал Дейвис от biking.ie споделя:
“Пътеките тук са естествени и няма качване с лифт, което ще направи съревнованието доста трудно, защото колоездачите ще трябва не само да са технични, но и физически подготвени. Наградата за това обаче ще е карането сред известната с красотата си ирландска природа, без да забравяме и гостоприемството на местните хора. „

Туийд Вали, Великобритания

Третият домакин е познат от 2014 г. като място с много технични пътеки и отново без лифтове, така че двата състезателни дни в рамките на най-големия колоездачен фестивал в UK ще бъдат дълги и уморителни.

Самоен, Франция

Четвъртият кръг също е в Европа и по-специално във Франция, която е една от родините на дисциплината. Този път обаче там ще има само едно състезание от сериите и то ще е на ново място. Разположено високо в планините, старинното селище Самоен ще предложи на участниците истинско алпийско преживяване – стръмни, технични пътеки, достъпни с лифт и разположени в най-голямата планина на Стария континент.

Крестед Бът,САЩ

В средата на лятото надпреварата традиционно се измества отвъд Атлантика, но на щатска земя я очаква нов домакин – Крестед Бът в щата Колорадо. Започвайки на височина около 3000 м, карачите ще се състезават и с надморската височина, проправяйки си път през известни планински проходи и ливади с диви цветя. Организаторът Брандън Онтиверос от Big Mountain Enduro разказва:
“Крестед Бът е едно от родните места на планинското колоездене и именно историята на това място е един от основните акценти. Що се отнася до карането, то ще говори само за себе си – аз ще кажа само, че смесицата от стотици километри разнообразни, качествени пътеки, дълги спускания, величествени планини и безкрайни долини го прави едно от най-добрите места за каране в Северна Америка, особено когато става дума за дисциплина като ендурото.” 

Уислър, Канада


И отново Crankworx, този път баш „оригиналният“. EWS за трети път ще бъде част от фестивала и след изключително трудния кръг през 2014 г., наречен шеговито от участниците „Кранкзила“, очакванията за 2015 г. са високи, а състезателите трябва да се подготвят за тежка надпревара.

Зона Зеро Аинса-Собрарбе, Испания

Дали транслитерацията ми е точна, нямам никаква представа. Името на този нов домакин се пише по следния начин: Zona Zero Ainsa-Sobrarbe, но едва ли то ще е най-важното. Около това малко селище в Пиренеите се простира мрежа от пътеки с дължина над 1000 км. Затова организаторът Хорхе Руис смята, че за участниците преживяването ще е незабравимо.
“Пътеките тук са много специални, карачите ще се изправят срещу много разнообразен терен – от гори до открити, скалисти хълмове. Маршрутите минават и през изоставени селища, някои от които са на възраст 500 години. Ние чистим и поправяме тези пътеки от 2005 г. насам и сега нямаме търпение най-добрите карачи в света да дойдат и да ги пробват.“

Финале Лигуре, Италия

Както и през 2014 г., EWS ще завършат в Италия, на брега на морето, в началото на месец октомври. Има основателни причини Финале Лигуре да е за трета година домакин на кръг от сериите – участниците просто не могат да се наситят на пътеките там. А може би добре им се отразява и италианската Ривиера и кухня…

Записването за всички кръгове започва през януари 2015 г.

http://www.enduroworldseries.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>