Как се прави велосипедът (през 1945 г.)

Този 17 минутен филм със сигурност ще е интересен за любителите на историята, но не само за тях! Той е заснет в далечната 1945 г. във фабриката на Raleigh – един от най-големите по онова време производители на велосипеди във Великобритания и една от най-старите марки в бранша изобщо. Първото, което прави впечатление в сравнение с наши дни е, че тогава производството е било такова в пълния смисъл на думата и „под един покрив“ се е правело всичко – от производството на тръбите през производството на рамките и компонентите до сглобяването на велосипеда. Способите и технологиите за производство, които ще видите, със сигурност са претърпели огромни промени за 70 години, но има и неща, които не са чак толкова различни, а освен това е наистина впечатляващо с каква прецизност са били изработвани някои детайли още тогава, с каква бързина и рутина се е работело, и изобщо… колкото по-внимателно гледате, толкова повече можете да научите!

Автор на филма е Норман Лий, а на бял свят в наши дни е „изровен“ от екипа на British Council (http://www.britishcouncil.org/)

How a Bicycle is Made (1945) from British Council Film on Vimeo.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>