Кое е по-бързо: клин или шорти?

Или с други думи, отпуснато или прилепнало облекло? Specialized имат интересна поредица от видеоклипове, в които тестват чрез въздушен тунел различни твърдения и предположения, засягащи въздушното съпротивление, свързано с екипировка, велосипед и други фактори. В клипа, който ще ви покажа по-долу, се дава отговор на един от най-парливите въпроси в планинското колоездене – дали отпуснатото, готино изглеждащо облекло от типа на широки шорти и блузи със свободна кройка, характерно за дисциплини като спускане и ендуро, увеличава въздушното съпротивление спрямо прилепналите, тесни клинове и джърсита на ХС състезателите? Колко съществена е тази разлика?

На тези от вас, които ще погледнат с насмешка на подобен въпрос, ще припомня, че в средите на спускачите той по едно време бе особено актуален и заради това, че UCI искаше да въведе като „официално облекло“ за Световното първенство костюмите от ликра, което надигна вълна от недоволство сред състезателите и любителите на тази дисциплина. Независимо от това обаче, винаги е имало участници (в последните години все по-малко), които за това най-важно състезание се обличаха с прилепнали екипи, подобни на ХС състезателите. Те може и да са отнасяли подигравателни коментари, но в следващите 3 минути ще разберете, че решението им не е било лишено от смисъл:

70 секунди за 20 км разстояние? Не е малко! На теория, при сериозната конкуренция и ниво на състезателите в наши дни, има доста случаи, в които подобна разлика може да е решаваща. Въпреки това трябва да направя и следващото важно уточнение – въздушното съпротивление на облеклото не е единственото важно нещо. Някои дрехи с отпусната кройка могат да предпазят по-добре колоездача при падане – типичен пример са панталоните за спускане от по-здрав и устойчив на протриване плат. При велосипедите за спускане и ендуро съпротивлението на гумите при търкаляне, теглото на велосипеда и дори въздушното му съпротивление също са фактори, които намаляват влиянието на облеклото. Така че там разликата, спечелена от прилепнало облекло, може да е значително по-малка. А и в крайна сметка всички сме хора и повече или по-малко суетни – нима трябва да стигаме дотам, че да се обличаме както ни диктуват законите на физиката, а не както повеляват нашият собствен вкус и комфорт? На мен ми се струва, че ако човек може да е по-бърз с 1 минута за 20 км от конкурентите си, той ще има пълното основание да се облича както си пожелае. Затова тренирайте по-усърдно! :)))

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>