Чудобой 2014 – 18 октомври

Задават се две събития в Североизточна България, като общото между тях е, че не включват само планинско колоездене. Започваме с подробности за първото от тях – това е многобоят, организиран от велоклуб „Устрем“ и спортен клуб „Чудните скали“, който носи интересното име Чудобой и ще се проведе на 18 октомври, събота.

Здравейте приятели на спорта, природата и преживяванията на открито.
Дойде времето една идея, която дълго стоя в главите ни, най-накрая да види бял свят, а именно: СК „Чудните скали“ и ВК „Устрем“ организират състезание по многобой.
Ето за какво става дума 🙂

ТИП СЪСТЕЗАНИЕ: многобой

ДИСЦИПЛИНИ: колоездене, гребане с каяк, бягане в пресечена местност, ориентиране и скално катерене 

ДАТА: 18.10.2014 (събота)

МЯСТО: района на природен феномен Чудните скали и яз. Цонево

УЧАСТНИЦИ: отбори по двама

ПРОГРАМА:

18.10.14
08:15 – сбор на всички участници и кратки разяснения преди старта
08:30 – старт на състезанието

ЕТАПИ:
1. Колоездене1: начало – лагерът намиращ се на голямата поляна с чешмата в подножието (Шикерски дол) на обект за катерене „Манастира“; край – брега на яз. Цонево под моста до х. Чудните скали
2. Гребане с двуместни каяци: начало и край – брега под моста до х. Чудните скали
3. Колоездене2: начало – от брега под моста до х. Чудните скали; край – обратно в лагера
4. Ориентиране: начало – лагера; край – под маршрутите за катерене (обект за катерене „Манастира“)
5. Катерене: изкачване на маршрут; преминаване на хоризонтален парапет; спускане на рапел
6. Финал.

17:00 – край на състезанието (ориентировъчно)
20:00 – обявяване на класирането
… купон докато увяхнат и най-тренираните 🙂

19.10.14
Свободна програма по желание на ентусиастите.

ЗАДЪЛЖИТЕЛНА ЕКИПИРОВКА 
С оглед на безопасността и нормалното протичане на състезанието, това е абсолютният минимум за екипировката на един участник:

– 1 бр. планински велосипед подходящ за крос кънтри (XC), в пълна изправност 
– 1 бр. каска
– 1 бр. сигнална жилетка
– 1 бр. резервна гума
– 1 бр. компас тип бусола
– 1 бр. челник
– мин. 1 комплект за лепене на гуми (с повече лепенки и 2бр. щанги) [за отбор]
– мин. 1 бр.помпа [за отбор]
– мин. 1 набор от инструменти (шестограми номер 4, 5, 6, отвертка) [за отбор]
– 1 бр. аптечка [за отбор]
– купонджийско настроение.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ЕКИПИРОВКА
С оглед на комфортното протичане на състезанието, организаторите препоръчват отборите да разполагат със следната екипировка:

– ръкавици за колоездене (осигуряват сцепление с управлението, предпазват при падане) по възможност с цели пръсти
– очила за колоездене (предпазват очите от клони и насекоми)
– допълнителни предпазители за тяло при колоездене
– връхна дреха с дълъг ръкав
– стегнати еспадрили или гуменки, подходящи за катерене
– торбичка с магнезий за катерене
– сухи дрехи и обувки за преобличане след състезанието
– лична седалка за катерене, въпреки че целият катерачен инвентар ще бъде осигурен.

Определен брой каски, компаси и велосипеди ще бъдат осигурени от организаторите, а това дали ще стигнат, зависи от броя на участниците и от реда на записване. Ако се нуждаете от нещо от гореспоменатата екипировка, отправяйте запитвания към организаторите.

Стартът от лагера ще бъде масов. Трасето умишлено е избрано да бъде по-дълго и леко, за да се създаде дистанция между отделните отбори според темпото им и да се избегне струпването на голям брой участници пред каяците. Има голяма вероятност от намокряне при вторият етап. Второто трасе на колоезденето е по-кратко и се връща обратно в лагера за да се избегне проблема с транспортирането на велосипедите от язовира до лагера след края на състезанието. Бягането първоначално започва по маркирана пътека, а в определен участък от трасето се включва ориентирането и се преминават няколко контролни точки с помощта на карта и компас. Използването на ГПС устройства е забранено. Трасето на ориентирането завършва под маршрута за катерене, който ще бъде екипиран с горна установка, а участниците ще трябва сами да сложат екипировката си за катерене, да изкатерят маршрута, да преминат хоризонталния парапет в горната му част и да се спуснат на рапел. С това мероприятието… разбира се, не приключва. Веселите моменти продължават вечерта в лагера, като наред с това ще бъдат обработени и резултатите от надпреварата, за да се знае, кой трябва да черпи най-много. Другият ден (неделя) остава на свободна програма. Местността е изпълнена с достатъчно красоти, за да уплътни цял ден, а ние – с достатъчно ентусиазъм и авантюризъм.

Тъй като възникна общата идея отборите да бъдат от един участник по-добър в колоездене и един по-добър в катерене и гребане, за да има баланс на силите, данните на записалите се ще бъдат обработени, а отборите сформирани в залата за катерене на 16.10.2014 г. след краткия курс за боравене с алпийски инвентар. Това не важи за отбори, които вече са сформирани и не желаят да се променят. Класирането ще бъде направено на базата на сумарното време от всички етапи.

За участниците, които не знаят как да боравят с алпийски инвентар, СК „Чудните скали“ ще организира кратко обучение на 16.10.2014г. от 18:30 часа в залата за катерене на клуба, която се намира в сградата на бивш плувен комплекс „Юрий Гагарин“. От друга страна, ВК „Устрем“ ще организира кратко обучение за участници, които не са запознати изцяло с конструкцията на велосипеда и правилната му експлоатация в планински условия. Така всеки ще има възможност да научи нещо полезно.

СТАРТОВА ТАКСА: 15 лв. (на място в лагера)

ЗАПИСВАНЕ: до 21:00 на 15.10.2104 г. съдържаща: име на участник, име на клуб ако има такъв, телефон за връзка, каква екипировка не е успял да осигури на е-поща: [email protected].

ТЕЛЕФОНИ ЗА ВРЪЗКА:

СК „Чудните скали“
0883 352 731 – Георги Антонов

ВК „Устрем“
0878 734 371 – Свилен Гавраилов

За актуална информация следете събитието във Facebook: https://www.facebook.com/events/293151780892718/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>