„Магазинът на Нина“ става на 20 години

Обичайно тази статия би трябвало да бъде публикувана като търговско съобщение, но в случая става дума за нещо, което за мен има и сантиментална стойност – Нина Начева, известна на почти всеки дългогодишен колоездач просто като Нина, ще празнува на 7 октомври 20 години работа в бранша на велотърговията. Иначе казано, един любим на много хора магазин, човек и търговец (защото тези трите се сливат в едно в образа на Нина) чуква две десетилетия дейност.

Не крия сантиментите си, защото по времето, когато аз започвах да карам планински велосипед, нейното дюкянче при „женския пазар“ бе един от много малкото магазини, където човек изобщо можеше да намери нещо за планинското колоездене. В онези далечни и романтични времена тази „бърлога“ бе не просто търговски обект, където човек да купи първия си велосипед, но и клуб за запознанства с други колоездачи, и място за научаване на какво ли не – за велосипедите, за карането и за всичко останало.

Имаше по онова време още няколко подобни места, повечето от които с годините изчезнаха, но Нина не изгуби добрия си търговски нюх, не измени на твърдия си характер, не заглуши закачливия си и понякога поставящ на място неориентираните клиенти език, заради което я има и днес, на търговска площ по-голяма от всякога, в лъскав магазин със стотици части и велосипеди, и усмихната зад тезгяха за всеки приятел, който реши да намине покрай нея.

Не знам дали официално това е първият веломагазин в София, но за мен лично е. Тя беше вече отдавна на „женския пазар“ и малкото активно каращи тогава неизменно препращаха към нея, когато с брат ми питахме за части или за нещо друго. Сега пък, в твърде редките случаи, когато забързаното ежедневие ме отвежда при нея, тя е тази, която все ме пита как е брат ми, за едно или друго покрай сайта, събитията и цялата вселена, в която се превърна планинското колоездене за толкова години. И не че не знае това, за което пита, но просто обича да си поговорим като стари приятели. И аз обичам!

Затова на 7 октомври след 15:00 ч ще ѝ бъда на гости в магазина на ул. „Княз Борис 1“ 145, където ще бъде отпразнуван юбилеят. Сигурен съм, че още много нейни приятели ще бъдат там. Всички са добре дошли! И дано след още 10 години всички да сме живи и здрави, за да се съберем отново по такъв чудесен повод!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>