Страхотен успех на децата от Champions Racing в iXS International Rookies Championships

През втория уикенд на август австрийският курорт Серфаус-Фис-Ладис стана арена за много интересно състезание – iXS International Rookies Championships. Редовните почитатели на спускането знаят за купата iXS, която като важност се нарежда непосредствено след Световната купа; знаят и за купата iXS, насочена към деца и подрастващи, и носеща имате iXS Rookies Downhill Cup. През 2014 г. обаче за пръв път освен нея се проведе (в един и същи уикенд) и споменатото състезание, което като същност се доближава до детско световно първенство (само че неофициално, доколкото в правилника на UCI няма толкова ниски възрастови категории).

И така, хубавата новина: в iXS International Rookies Championships Стефания Добрева се класира на трето място при момичета до 15 години, а брат ѝ Добри Добрев зае четвърта позиция в категорията момчета до 13 г.! Две други деца от отбора също се представиха добре, а най-важното е, че за всички тези млади състезатели подобно участие дава ценен опит и добра база за сравнение и подобряване на карането. За повече подробности ще цитираме направо информацията, която ни предостави Миглена Илиева от сливенския спортен клуб Champions Racing, в който се състезават тези млади надежди. Снимките също са предоставени от нея.


iXS International Rookies Championships

Това състезание само по себе си има статут на неофициално (поради възрастта на участниците) Световно първенство. Отборът ни участва с общо 5 състезатели, 4 от които деца. Огромната изненада е подиумът с третото място на Стефания Добрева U15female, както и четвъртото място на Добри Добрев U13 male (сред общо 20 участници). Освен Стефания и Добри, прекрасно класиране направиха и Румен Белезирев (12 място U15 male), както и Петър Апостолов в същата група. Страхотен дебют направи Добри Добрев в Европейската ранглиста за деца – 6 място в крайното класиране.

Двете състезания бяха включени в програмата на Kona MTB-Festival Serfaus-Fiss-Ladis – фестивал, в който взеха участие над 250 участника от 20 държави. Зверска конкуренция, утвърдени имена и фаворити за подиума, въпреки крехката възраст на състезателите. Част от фестивала беше и надпреварата Father+Son Challenge.Тук също постигнахме страхотен успех за Добри/баща/ и Добри/син/ Добреви. Двамата отново останаха на крачка от подиума – 4 място. Само ниската възраст на сина (12 г.) не достигна да се наредят сред победителите. На снимката долу ясно се вижда колко са големи другите участници в надпреварата.

Класиране iXS International Rookies Championships: http://www.ixsdownhillcup.com/media/2714.pdf

Класиране iXS Rookies Downhill Cup: http://www.ixsdownhillcup.com/media/2708.pdf

Репортажи от състезанията в Pinkbike:
http://www.pinkbike.com/news/ixs-international-rookies-championships-fantastic-premiere-for-new-race-format-2014.html
http://www.pinkbike.com/news/ixs-rookies-cup-and-oneal-slopestyle-at-the-kona-mtb-festival-serfaus-fiss-ladisrookies.html