MT7 и MT5 – нови 4-бутални спирачки от Magura

Както обикновено, информацията за нови продукти след пролетните премиери в Sea Otter и на други места е меко казано в огромни количества. Може би ще ни трябват месеци, за да отразим всичко, което привлече вниманието ни, но все отнякъде трябва да започнем… И защо да не поставим началото с едни нови модели спирачки от Magura, които у мнозина вероятно ще събудят спомените за Gustav M.


Да, Gustav M е легендарен продукт и ако не беше теглото му, вероятно щеше все още да се използва от много хора заради бруталната спирачна сила, която притежава. Дали и MT7 ще може да се похвали с такава? Все още е рано да се каже, но като се има предвид, че за направата му германският производител е заимствал доста неща от мотоциклетните си спирачки, комбинирайки ги с най-новите технологии при моделите си за велосипед, шансовете да се е получил достоен наследник на споменатата легенда са доста големи.

И така, очевадната новост при MT7 спрямо другите актуални модели на Magura, са четирите бутала. И двете двойки са с диаметър 17 мм и в комбинация с механизма на спирачното лостче осигуряват най-голямата спирачна сила в актуалната линия на Magura.

Тук ще отворя една скоба, за да кажа, че за следващия сезон всички модели в серията МТ са обновени, макар при двубуталните спирачки МТ2, МТ4, МТ6 и МТ8 промените да не са лесно забележими. В резултат на това, ако досега всички продукти в серията имаха еднаква спирачна сила и различно тегло/материали/настройки, то занапред те ще се различават и по своята мощ, започвайки от МТ2 и вървейки нагоре, като най-силна е четирибуталната МТ7. Най-добрата вест в тази връзка е, че най-евтината МТ2, служеща като отправна точка, има спирачната сила на досегашната МТ8, така че при достъпна цена можете да си осигурите доста прилична спирачна сила…

Връщаме се обаче към МТ7, която в Европа ще струва около 260 евро „парчето“. Освен 4 бутала, спирачката има и 4 накладки. По този начин се осигурява по-добро разсейване на топлината, освободена при спиране. Накладките са сравнително компактни и се изваждат/зареждат от горната страна на апарата – нанизват се на шплент, но това, което ги придържа долепени към буталата, не е пружинка, а магнитна сила.

Спирачният апарат е монолитен, от алуминиева сплав и е с характерна конструкция, включваща три двойни арки. Отново ще повторя, че този дизайн е заимстван от една мотоциклетна спирачка на Magura и спомага както за коравината на апарата, така и за подобреното му охлаждане, тъй като двойните арки изпълняват и ролята на радиатор.

Маркучът се прикрепва към апарата чрез връзка тип „банджо“, а интересна подробност е, че всяка спирачка идва с маркуч, дълъг 2.2 метра, така че да може да бъде скъсен прецизно за всеки конкретен велосипед при монтирането ѝ.

Така стигаме и до спирачното лостче, което (без изненада) използва технологията Carbotecture. Припомням накратко, че зад това име стои доста сложен и прецизен производствен процес, при който тялото на спирачното лостче се оформя от лек и много здрав композитен материал, включващ основно въглеродни нишки. При МТ7 е използван по-скъпият и по-лек вариант, наречен Carbotecture SL. Ръкохватката на лостчето е алуминиева и е предназначена за два пръста, макар че при толкова спирачна сила едва ли някога някой ще я натиска с повече от един.

Освен с лекота, спирачното лостче се отличава и с регулируемост – можете да променяте както отдалечеността му, така и контактната точка, като и в двата случая реглажът се извършва без инструменти.

А какво е теглото? В сайта си производителят посочва 355 грама, но не става съвсем ясно какво се включва… По данни от други източници разбираме, че в това тегло влизат апаратът, дискът и спирачното лостче с маркуча, но без крепежните елементи за монтиране на спирачката.

Както и другите спирачки на компанията, МТ7 използва минерално масло и се продава с 5-годишна гаранция срещу течове.


Другият нов модел, отново с 4 бутала и с нечетен номер в името си, е МТ5. Нейната цена е доста по-ниска – около 150 евро за единичен комплект. Логичният въпрос е какви са детайлите, оправдаващи толкова голяма разлика в цената?

Радостната новина за потребителите с по-плитък джоб е, че по данни на Magura МТ5 също е доста силна спирачка, сравнима с обновения модел МТ8 и дори надминаваща я. Не е и много по-тежка – около 380 грама за комплект при посочените по-горе условия.

Различията са в следните насоки:
– спирачното лостче използва малко по-тежкия материал Carbotecture (без SL в името)
– няма реглаж на контактната точка
– реглажът на отдалечеността е с инструмент (Torx T25)
– накладките са две (двойни), а не 4 отделни

За повече подробности посетете сайта на производителя: http://www.magura.com/

Етикети: , , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>