Enduro World Series 2014 – втори кръг, Туиид Вали, Великобритания

Трейси Моузли и Никола Лау станаха победители във втория кръг на EWS. Trek Factory Racing Enduro Team запазва лидерството си в отборното класиране.

Трудните пътеки в Туиид Вали (Tweed Valley) разбъркаха класирането дори сред топ-състезателите в сериите, като в същото време разкриха безстрашието и уменията на много местни карачи.

“Мисля, че и физическата, и техническата трудност на пътеките хванаха много от участниците неподготвени“, каза местният организатор Нийл Даглиш. “Много хора споделиха с нас, че това е бил най-трудният кръг в ендуро сериите до момента. Пътеките тук са стръмни, технични и хлъзгави, с което много карачи не са свикнали, но пък тези, които живеят наоколо, са израснали по тези пътеки и това се видя ясно в резултатите“.

И наистина, Великобритания се отчете с четири места в топ 10 при мъжете и шест при жените, където Трейси Моузли доминираше състезанието. Допълнителна предпоставка за нови имена на подиума бе отсъствието на миналогодишния победител в сериите Джером Клементс, който лекува травма на рамото, получена във френската купа по ендуро. По този начин битката за първото място в сериите през 2014 г. ще е повече от интересна!

Както споменахме, Трейси Моузли (Trek Factory Racing Enduro Team) доминираше надпреварата при жените, спечелвайки във всичките 8 етапа пред основната си конкурентка и победителка от първия кръг Ан-Каролин Шасон (Ibis Cycles) и Сесил Раванел (GT Pulse), които в Шотландия завършиха съответно на второ и трето място. Във временното класиране Шасон и Моузли в момента имат равен брой точки (750), но за водач се брои състезателката от Великобритания заради по-скорошната победа. 

Французинът Никола Лау (Cube Action Team), новозеландецът Джъстин Лиов (Trek Factory Racing Enduro) и шотландецът Джо Барнс (Canyon Factory Enduro Team) заеха първите три места при мъжете. И за тримата това е първи подиум в сериите и класирането им доведе до неочаквани размествания във временното класиране, където Джаред Грейвс и Мартин Мейс, двама от най-силните претенденти както през 2013 г., така и сега, останаха чак на 5 и 6 място след недостатъчно убедително класиране в този втори кръг. Все пак, след трудни първи етапи, двамата успяха поне да влязат в топ 10.

Организаторът на сериите Крис бол също коментира сериозните предизвикателсва в Туиид Вали: „Трасето включваше големи разстояния и изкачвания, изцяло на самоход и без външна помощ, така че участниците имаха дълъг ден и трябваше както да пестят сили, така и да имат отлична техника при спусканият. Това беше може би най-голямото предизвикателство, което повечето състезатели бяха срещали до момента“.

Пълните резултати, включително и отборно класиране, можете да видите на адрес www.enduroworldseries.com.

Струва си да отбележим и огромната подкрепа от страна на публиката, съставена най-вече от местната колоездачна общност. Този най-важен участник също заслужи специални благодарствени изявления от страна на организаторите.

Следващият кръг ще бъде във френските Алпи, курорта Валори, на 21-22 юни.

Репортаж на Dirt TV можете да гледате на www.enduroworldseries.com. Пак там ще има и по-подробни видеорепортажи в следващите дни.

Ето и още снимки, предоставени от организаторите. Автор е Мат Раг (Matt Wragg):